Θουκυδίδειος Ακαδημία «Επιστροφή στο μέλλον»

5 Ιανουαρίου, 2010

Το ότι τα Αρχαία Ελληνικά όμως έχουν την ευκαιρία να τα διδαχθούν άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας ή ακόμη και νέα άτομα που δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να γνωρίσουν τη μητρική τους γλώσσα είναι κάτι που θα πρέπει να μας προξενεί εντύπωση. Ιδιαίτερα όταν αυτό συμβαίνει στην πόλη της Καβάλας. Μπροστάρης σε αυτή την προσπάθεια είναι η Θουκυδίδειος Ακαδημία η οποία στην προσπάθειά της να προβάλλει και να τονίσει το έργο του Θουκυδίδη έχει δημιουργήσει με τη βοήθεια του φιλόλογου και ιδιοκτήτη του φροντιστηρίου «Επιλογή», Θέμη Σουγκάρη ένα τμήμα εκμάθησης των Αρχαίων Ελληνικών. Σύμφωνα με τον ίδιο η εκμάθηση των Αρχαίων Ελληνικών στους πολλούς, ίσως να φαντάζει ως ένα όνειρο απλησίαστο. Για εκείνους όμως τους λίγους που γνωρίζουν ή που θέλουν να μάθουν, η εκμάθηση των Αρχαίων Ελληνικών αποτελεί την ουσιαστική «επιστροφή στο μέλλον».

Ένα πρώτο μικρό βήμα προς τη γνώση
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το τμήμα που αποτελείται μέχρι στιγμής από τέσσερις μαθητές (40-55 ετών) λειτουργεί εντελώς δωρεάν και χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση από τους συμμετέχοντες. Ο Θέμης Σουγκάρης τόνισε ότι η λειτουργία του συγκεκριμένου τμήματος, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της Θουκυδίδειο Ακαδημίας, είναι το πρώτο πολύ μικρό βήμα προς τη γνώση και την ουσιαστική προβολή του έργου του αρχαίου έλληνα συγγραφέα. Οι μαθητές εξασκούνται σε αρχαία κείμενα και στη συνέχεια μελετούν και αναλύουν το έργο του Θουκυδίδη.

Δεν έχουμε εκμεταλλευτεί σε τοπικό επίπεδο την παρουσία του Θουκυδίδη στην περιοχή μας
Πόσο έχουμε εκμεταλλευτεί σε τοπικό επίπεδο την παρουσία του Θουκυδίδη στην περιοχή μας, ρωτήσαμε τον καβαλιώτη φιλόλογο. «Δυστυχώς καθόλου» απάντησε ο Θέμης Σουγκάρης. «Η προσπάθεια της Θουκυδίδειο Ακαδημίας είναι η μοναδική τα τελευταία χρόνια. Αυτή τη στιγμή μέσα από τη λειτουργία του συγκεκριμένου τμήματος παρέχονται δύο δυνατότητες. Η μία φυσικά είναι η εκμάθηση της Αρχαίας Ελληνικής γλώσσας, για την οποία υπερηφανευόμαστε και μας πιάνει εθνικός οίστρος όπως μας συμφέρει, αλλά στην ουσία «κοιμόμαστε» ή καλύτερα κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας με τον τρόπο που γίνεται σήμερα στα σχολεία μας η εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας. Δεν είναι τυχαίο ότι κατά το παρελθόν περισσότερο οι ευρωπαίοι ασχολήθηκαν με τη δική μας αρχαιότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι καλύτερες και αναλυτικότερες μελέτες του ιστορικού και φιλοσοφικού έργου «Πελοποννησιακός Πόλεμος» του Θουκυδίδη ανήκουν σε ξένους ελληνομαθείς συγγραφείς και μελετητές, όπως ο Τζον Φίνλεϊ» δήλωσε το μέλος της Θουκυδίδειο Ακαδημίας.

Θουκυδίδης: Ο πατέρας της έννοιας της δημοκρατίας;
Και πράγματι έτσι είναι. Άλλωστε πόσοι από μας γνωρίζουν ότι ο Θουκυδίδης ίσως είναι ο πρώτος που χρησιμοποιεί τον όρο δημοκρατία. Αυτό το συναντάμε στον Επιτάφιο του Περικλή, η μητρότητα του οποίου κατά πολλούς ανήκει στο Θουκυδίδη. Ένα άλλο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του Θουκυδίδη είναι ο τρόπος γραφής του και απόδοσης των γεγονότων, που θυμίζει σε έντονο βαθμό τη δημοσιογραφική του τάση.

Αναντικατάστατα τα Αρχαία Ελληνικά
«Όσον αφορά την αναντικατάστατη χρηστικότητα των Αρχαίων Ελληνικών ο Θέμης Σουγκάρης αναφέρθηκε σε δύο γεγονότα ξένης προέλευσης. Το πρώτο είναι η διαμαρτυρία Γάλλων φοιτητών προς τον υπουργό Παιδείας της χώρας των, με επιστολή γραμμένη στην Αρχαία Ελληνική. Στην επιστολή τονίζουν ότι μόνο η Αρχαία Ελληνική διδάσκει το δίκαιο, ισχυροποιεί τους νέους και ενισχύει την αυτόνομη προσωπικότητα. Το δεύτερο γεγονός σχετίζεται με την επανεμφάνιση στο προσκήνιο των Αρχαίων Ελληνικών, μετά τη διαθήκη του 35χρονου Αυστραλού Τσάρλς Τεσονιέρο, ο οποίος άφησε ένα εκατομμύριο δολάρια στο πανεπιστήμιο New England για να συνεχίσει τη διδασκαλία του μαθήματος των Αρχαίων Ελληνικών» δήλωσε ο Θέμης Σουγκάρης.

Οι αιρετοί θα πρέπει να διδάσκονται Θουκυδίδη
Τέλος όσον αφορά τη συμβολή των Αρχαίων Ελληνικών και των έργων του Θουκυδίδη στην «άδολη δημοκρατία» ο καβαλιώτης φιλόλογος και «εραστής» του πολυτονικού συστήματος εξέφρασε την άποψη ότι όλοι οι αιρετοί άρχοντες θα πρέπει να έχουν διδαχθεί Θουκυδίδη για να ασκήσουν δίκαια και αμερόληπτα τα καθήκοντά τους. Τα μαθήματα του τμήματος εκμάθησης των Αρχαίων Ελληνικών πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα το απόγευμα στο φροντιστήριο «Επιλογή».

Πηγή : www.k-tipos.gr

eXTReMe Tracker