Θρακική Εστία Καβάλας Τα «ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΑ»

13 Απριλίου, 2010

Η Θρακική Εστία Καβάλας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει, με στόχο την ενημέρωση των Καβαλιωτών για την ιστορία του τόπου τους και όχι μόνο, είχε την ευκαιρία να καλέσει στον πολυχώρο «ΟΣΚΑΡ», το δημοσιογράφο, Δημήτρη Αποστολίδη, ο οποίος παρουσίασε τη δεύτερη έκδοση του βιβλίου του, «Βυζαντινά Υστερόγραφα».

Το Βυζάντιο των αντιθέσεων, των θρύλων και της αλήθειας, της δόξας και της φθοράς, των αυλικών δολοπλοκιών και της πνευματικής αναζήτησης, των αγίων και των βαρβάρων, των παλατιανών και των βιοπαλαιστών, των μεγιστάνων και των ρακένδυτων, της αρετής και της δολιότητας, της θέλξης και της αποστροφής. Αυτά είναι τα κυρίαρχα δομικά στοιχεία που συνθέτους τις είκοσι ιστορίες του βιβλίου του Δημήτρη Αποστολίδη.

Ο Πρόεδρος της Θρακικής Εστίας Καβάλας, Νίκος Τσουμπάκης, στην εισήγηση του μίλησε για την Βυζαντινή Αυτοκρατορία και τόνισε την αγάπη του Δημήτρη Αποστολίδη για τη συγκεκριμένη περίοδο της ιστορίας που έχει σημαδέψει τον Ελληνισμό. Κύριο μέλημα του Καβαλιώτη συγγραφέα δεν είναι να προσθέσει καινούργιες πληροφορίες μέσα από τις είκοσι ιστορίες του βιβλίου. Αγωνιά για την παρουσίαση των μικρών καθημερινών ιστοριών, μέσα από τις οποίες φωτίζονται με χαρακτηριστικό τρόπο όλα τα βυζαντινά πάθη, οι αδυναμίες, οι ραδιουργίες, σε συνδυασμό με την μεγαλοπρέπεια της ιδέας του Βυζαντίου. Παράλληλα ο συγγραφέας προσπαθεί να «μεταφέρει» αυτές τις ιστορίες στη σύγχρονη κοινωνία και να τις συγκρίνει με τους σημερινούς ανθρώπους.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
O Δημήτρης Αποστολίδης γεννήθηκε και ζει στην Καβάλα. Είναι πτυχιούχος Οικονομικών Επιστημών του Α.Π.Θ. και αριστούχος της Νομικής Σχολής του ίδιου πανεπιστημίου. Έχει αποφοιτήσει από το Ιταλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και τη Σχολή Βαλκανικών Γλωσσών του Ι.Μ.Χ.Α.
Τα Βυζαντινά υστερόγραφα, όπως και η μονογραφία του Μέγας Κωνσταντίνος (Εκδόσεις Παρουσία, 2005) αποτελούν καρπό της μακροχρόνιας ενασχόλησης και του πολύπλευρου ενδιαφέροντός του για τη μεσαιωνική ιστορία του ελληνικού πολιτισμού.

Πηγή : www.k-tipos.gr

eXTReMe Tracker