Ι.Μ. ΦΙΛΙΠΠΩΝ, ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ, ΘΑΣΟΥ Βρέθηκε χρηματοδότηση για τον ξενώνα ηλικιωμένων και χρονίως πασχόντων στον Άγιο Σίλα

2 Ιανουαρίου, 2012

Ανακοινώθηκε χθες και επίσημα, παρουσία του μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως, Θάσου, κ. Προκόπιου, του αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, Αρχέλαου Γρανά και του δημάρχου Καβάλας, Κωστή Σιμιτσή, η συνεργασία μεταξύ των τριών φορέων για την μετατροπή του εγκαταλελειμμένου κτιρίου της Μητρόπολης στον Άγιο Σίλα, σε ξενώνα φροντίδας ηλικιωμένων και χρονίως πασχόντων ατόμων.

Ανακοινώθηκε χθες και επίσημα, παρουσία του μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως, Θάσου, κ. Προκόπιου, του αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, Αρχέλαου Γρανά και του δημάρχου Καβάλας, Κωστή Σιμιτσή, η συνεργασία μεταξύ των τριών φορέων για την μετατροπή του εγκαταλελειμμένου κτιρίου της Μητρόπολης στον Άγιο Σίλα, σε ξενώνα φροντίδας ηλικιωμένων και χρονίως πασχόντων ατόμων. Το έργο, προϋπολογισμού 6,7 εκατομμυρίων ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Η μονάδα, που θα λειτουργήσει μετά το 2013, θα μπορεί να φιλοξενεί, συνολικά, εκατό άτομα, ενώ υπάρχει πρόβλεψη και για τη δημιουργία ενός ξενώνα για τους συνοδούς των ασθενών του παρακείμενου νοσοκομείου, όπως και για την προσωρινή φιλοξενία χρονίως πασχόντων που δεν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν στο νοσοκομείο Καβάλας. Την κατασκευή του έργου θα αναλάβει η τεχνική υπηρεσία του Δήμου Καβάλας, ενώ η προμήθεια του ξενοδοχειακού εξοπλισμού της μονάδας θα γίνει με δωρεές εύπορων πολιτών προς την Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως, Θάσου. «Είναι θετική συγκυρία και ένα μήνυμα για όλους, θα έλεγα, το γεγονός ότι ύστερα από υπεράνθρωπες προσπάθειες των υπηρεσιών του Δήμου, της Περιφέρειας και της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, των εξωτερικών συνεργατών του Δήμου, αλλά και της Μητροπόλεως μας, έχουμε ολοκληρώσει, πλέον, τις μελέτες και υποβάλλουμε την πρόταση στην Περιφέρεια, προκειμένου το κτίριο της Μητρόπολης στον Άγιο Σίλα, στο οποίο στεγαζόταν στο παρελθόν το Τ.Ε.Ι. Καβάλας, να μετατραπεί σε πρότυπο γηροκομείο», είπε ο δήμαρχος Καβάλας, Κωστής Σιμιτσής, στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο Δημαρχείο, ενώ πρόσθεσε: «Μπορώ να πω, ότι είναι ένα «έργο ζωής» του σεβασμιότατου μητροπολίτη μας, ο οποίος μας παρακίνησε, μας πίεσε, ώστε όλοι να υπερβούμε τους εαυτούς μας και να κάνουμε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα τις μελέτες, ώστε αυτό το κτίριο, να λειτουργήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να εξυπηρετήσει, όχι μονάχα ηλικιωμένους, αλλά και «δέσει» αρμονικά με το παρακείμενο νοσοκομείο, εξυπηρετώντας τις οικογένειες των ασθενών». Ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Αρχέλαος Γρανάς, δήλωσε τα εξής: «Ο διακαής πόθος του σεβασμιότατου ήταν να προχωρήσει το έργο αυτό κι εμείς κάναμε ότι μπορούσαμε για να γίνει πραγματικότητα. Ο κύριος περιφερειάρχης ανταποκρίθηκε αμέσως στο αίτημα του σεβασμιότατου και έτσι οι υπηρεσίες μας ανέλαβαν να ετοιμάσουν τις μελέτες και να εντάξουν το έργο, ώστε να γίνει το ταχύτερο δυνατό. Με την αναμόρφωση του κτιρίου αυτού, το έργο της διαπλάτυνσης του δρόμου πρόσβασης προς το νοσοκομείο από τον Άγιο Λουκά και την μελλοντική αξιοποίηση του κτιρίου του παλιού «Διόνυσου», θα αναβαθμιστεί όλη η περιοχή».

«Αυτό που έγινε ήταν ένας άθλος»

Για το έργο μίλησε ο αντιδήμαρχος της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, ο οποίος είπε, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω: «Είναι ιδιαίτερη τιμή που παρουσιάζουμε σήμερα (σ.σ. χθες) το έργο αυτό του σεβασμιότατου. Θέλω να ευχαριστήσω, καταρχάς, τους μελετητές και να πω ότι αυτό που έγινε ήταν ένας άθλος, διότι η πρώτη άδεια που εκδόθηκε το 2004 προέβλεπε τη δημιουργία μιας μονάδας ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων, με προδιαγραφές του 1996. Πριν από μερικούς μήνες, ο σεβασμιότατος, ο περιφερειάρχης και ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας επισκέφτηκαν το κτίριο κι εκεί πήραν την απόφαση, να χρηματοδοτηθεί το έργο εξ’ ολοκλήρου από την Περιφέρεια και να γίνει μία κλειστή μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων. Επομένως, έπρεπε να αλλάξει η αρχική μελέτη, να γίνουν προσθήκες και το βασικότερο, να ληφθεί μέριμνα ώστε το κτίριο να μπορεί να λειτουργεί με μικρό κόστος. Η νέα δομή θα περιλαμβάνει τέσσερις μονάδες διαβίωσης και η κάθε μία από αυτές θα έχει δυναμικότητα είκοσι πέντε κλινών. Επίσης, υπάρχουν βοηθητικοί χώροι, γραφεία, τραπεζαρίες, χώροι εργασιοθεραπείας, θάλαμοι προσωρινής νοσηλείας κ.α. χώροι. Γενικά, πρόκειται για μία σύγχρονη μονάδα, στην οποία οι φιλοξενούμενοι θα ζούνε με αξιοπρέπεια και με τις απαραίτητες ανέσεις». Τέλος, ο μητροπολίτης Φ.Ν.Θ., κ. Προκόπιος, είπε: «Παρά τις δύσκολες καταστάσεις και αντιξοότητες, πρέπει να πω ότι περισσεύει η συγκίνηση και η ικανοποίηση μου. Η εικόνα του κτιρίου αυτού, το οποίο ήταν για πολλά χρόνια εγκαταλελειμμένο, ενοχλούσε τους Καβαλιώτες, αλλά πολύ περισσότερο εμένα, που εισέπραττα τα δίκαια, όχι όμως και δικαιολογημένα, αρνητικά σχόλια. Υπάρχουν δικαιολογίες για την καθυστέρηση στην αξιοποίηση του κτιρίου. Εκπονήσαμε τις μελέτες, πληρώσαμε τις μελέτες αυτές, αλλά δεν υπήρχε η δυνατότητα χρηματοδότησης του έργου από κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Το κτίριο αυτό είχε προορισμό να εξυπηρετήσει οικοτροφιακές ανάγκες μαθητών και σπουδαστών. Ο προκάτοχος μου το σχεδίασε κι εγώ σεβόμενος τα σχέδια και το πρόγραμμα εκείνου, συνέχισα. Στην προσπάθεια, λοιπόν, να εξευρεθούν τα απαραίτητα χρήματα, μέσα από πόρους ευρωπαϊκούς, ήρθαμε σε συνεννόηση με την Περιφέρεια, επειδή η Μητρόπολη, ούτε τη διαχειριστική, ούτε την τεχνική επάρκεια διαθέτει και έτσι υπογράψαμε προγραμματική σύμβαση με το Δήμο, προκειμένου να αναλάβει την εκτέλεση του έργου. Ειπώθηκε να γίνει μονάδα ανοικτής φροντίδας. Ήταν λάθος ο σχεδιασμός. Δεν ήταν δικός μου. Με το νέο σχεδιασμό, θα μπορούμε να φιλοξενούμε εκατό άτομα, τα οποία θα έχουν ανάγκη από μέριμνα, αγάπη και φροντίδα. Η μονάδα αυτή, επομένως, θα είναι και ανοικτής και κλειστής φροντίδας. Κλείνοντας, θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς όλους εκείνους που συνέβαλαν και θα συμβάλλουν στην πραγματοποίηση αυτού του έργου και να ευχηθώ να περατωθεί το συντομότερο δυνατό». Παρών στη συνέντευξη Τύπου ήταν και ο αντιπεριφερειάρχης τουρισμού, Κώστας Παπακοσμάς.

Πηγή: www.k-tipos.gr

eXTReMe Tracker