ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ Σ.Φ.Γ.Τ. Προβολή τεσσάρων νέων ταινιών από το 12ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

7 Μαΐου, 2010

Η Κινηματογραφική Λέσχη του Συνδέσμου Φίλων Γραμμάτων & Τεχνών συνεχίζει τις προβολές ταινιών από το 12ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ με 4 νέα φιλμ:

“Γάζα ερχόμαστε” του Γιώργου Αυγερόπουλου
Tον Αύγουστο του 2008, δύο μικρά ελληνικά καΐκια έσπασαν για πρώτη φορά μετά από 41 χρόνια τον ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας, που είχε επιβάλει παράνομα το κράτος του Ισραήλ. Το Γάζα ερχόμαστε καταγράφει το ιστορικό και ριψοκίνδυνο ταξίδι 44 ακτιβιστών απ’ όλο τον κόσμο που, σπάζοντας το εμπάργκο, απέδειξαν ότι συχνά η ιστορία γράφεται από αυτούς που οι σοφοί και οι συνετοί της μοιρολατρίας ονομάζουν εξωπραγματικούς.
Διάρκεια: 49”

“Η λίστα της σιωπής” του Νίκου Βεζυργιάννη
Συγκλονιστικές μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν τη φρίκη των βασανιστηρίων, τις εκτελέσεις και τα τάγματα θανάτου. Αφηγήσεις από τις φυλακές-κολαστήρια και βασανιστές που πετούσαν από αεροπλάνα ζωντανούς κρατούμενους. Το σχέδιο Κόνδωρ, που προέβλεπε την εξόντωση των πολιτικών αντιπάλων, υποστηρίχθηκε από την Καθολική Εκκλησία και τη CIA. Τριάντα χιλιάδες είναι οι desaparecidos, οι αγνοούμενοι της χούντας του Βιδέλα στην Αργεντινή (1976-1981). Ανάμεσά τους, Έλληνες και άτομα ελληνικής καταγωγής. Φωνές διαμαρτυρίας και για τη στάση της Ελλάδας – η φωνή της συζύγου που έχασε το σύντροφό της, του αδελφού που έχασε την αδελφή του, της γιαγιάς που αναζητά τον εγγονό της που ποτέ δεν γνώρισε, του φυγά που ζει με το παρελθόν και ελπίζει στο μέλλον της Αργεντινής. H Λίστα της σιωπής φέρνει στο φως ονόματα αγνοουμένων ελληνικής καταγωγής και μαζί τους φέρνει και εικόνες από μια εποχή και από τα όνειρα μιας γενιάς που κινδυνεύουν να χαθούν στη λήθη του χρόνου.
Διάρκεια: 80′

“Addicted in Afganistan” / ”Οι εθισμένοι του Αφγάνισταν” του Jawed Taiman
Υπολογίζεται πως ένα εκατομμύριο Αφγανοί είναι εθισμένοι στα ναρκωτικά και συγκεκριμένα στην ηρωίνη. Το πιο ανησυχητικό στοιχείο είναι πως το 40% αυτών είναι γυναίκες και παιδιά. Το ντοκιμαντέρ αυτό διερευνά τη σπαρακτική πραγματικότητα πίσω από τους τίτλους ειδήσεων, όπως αυτή βιώνεται από τον Τζαμπάρ και τον Ζαχίρ, δύο 15χρονους ναρκομανείς που ζουν στην Καμπούλ.
Διάρκεια: 78′

“Crossing borders” / ”Ξεπερνώντας τα όρια” του Arnd Wachter
To ντοκιμαντέρ παρακολουθεί τέσσερις Μαροκινούς και τέσσερις Αμερικανούς φοιτητές καθώς ταξιδεύουν μαζί μέσα στο Μαρόκο, σε μια προσπάθεια να ανακαλύψουν το διαφορετικό, σε μια προσπάθεια να ανακαλύψουν τον εαυτό τους. Με ομαδικά ταξίδια και ειλικρινείς συζητήσεις, οι φοιτητές έρχονται αντιμέτωποι με τις περίπλοκες επιπτώσεις των υποτιθέμενων πολιτισμικών συγκρούσεων ανάμεσα στο Iσλάμ και στη Δύση. Οι σχέσεις που αναπτύσσονται μέσα από τις εμπειρίες που μοιράζονται έρχονται σε έντονη αντίθεση με τις απόψεις που διαμορφώνονται από τα MME για την εικόνα που έχουν οι Αμερικανοί και οι μουσουλμάνοι – οι μεν για τους δε και αντίστροφα. Το χιούμορ, η ειλικρίνεια και η θέληση φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά και οι σχέσεις που αναπτύσσονται διαλύουν τα στερεότυπα που υποβόσκουν.
Διάρκεια: 70′

Το διήμερο προβολών θα λάβει χώρα στον κινηματογράφο “Απόλλων” τη Δευτέρα 10 και την Τρίτη 11 Μαΐου.

Το ημερήσιο εισιτήριο είναι 4 ευρώ.

Πηγή : www.k-tipos.gr

eXTReMe Tracker