Κοινωφελής Εργασία: αύριο η ανάρτηση των νέων πινάκων μοριοδότησης

2 Απριλίου, 2012

Αύριο Τρίτη 3 Απριλίου θα αναρτηθούν οι νέοι πίνακες μοριοδότησης των ανέργων που έκαναν αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα κοινωνικής εργασίας.

Οι πρώτοι πίνακες μοριοδότησης που είχαν αναρτηθεί αποκαλύφθηκε αμέσως πως έβριθαν από λάθη και αδικίες και έτσι τους πήραν πίσω για να τους ελέγξουν και να τους επεξεργαστούν και πάλι. Όλη αυτή η κατάσταση δημιούργησε μεγάλη αναστάτωση στη τοπική κοινωνία, ενώ το όλο ζήτημα έτυχε και πολιτικής εκμετάλλευσης από γραφεία βουλευτών.  Οι νέοι πίνακες θέλουμε να πιστεύουμε πως θα αποκαταστήσουν τις αδικίες, αν και ακόμα εκτιμάται πως θα υπάρξουν ίσως κάποια, αλλά πολύ μικρότερης έκτασης… λάθη.

Οι πίνακες αυτοί αφορούν την πρόσληψη συνολικά 1450 ανέργων από τις τρεις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), ΠΝΟΗ, Ένωση Καταναλωτών και ΟΦΘΑΚ.  Για αυτή τη προκήρυξη έκαναν αίτηση 10.300 άνεργοι στο Νομό Καβάλας. Τελικά θα καλυφθούν μόνο 1.407 θέσεις, γιατί οι υπόλοιπες αφορούν ειδικότητες για τις οποίες δεν υπήρξαν αντίστοιχες αιτήσεις.  Στην πρώτη ανάρτηση σημειώθηκαν πολλά παράδοξα και παράλογα, όπως ο αποκλεισμός 65 νοσοκόμων που είχαν τα απαραίτητα προσόντα, ή όπως να καταλαμβάνουν θέσεις άνθρωποι που δεν είχαν τα ανάλογα προσόντα (άτομο υποχρεωτικής εκπαίδευσης κατέλαβε θέση πανεπιστημιακής εκπαίδευσης) κλπ.

Βέβαια ότι θα κατέληξε το ζήτημα εκεί, ήταν φανερό εξαρχής, αφού το λογισμικό του υπουργείου Εργασίας στο οποίο γίνονταν οι καταχωρήσεις των αιτήσεων είχε πολλά κενά. Χρειάστηκε να πάει και να έρθει πολλές φορές το λογισμικό για να διορθωθεί. Φαίνεται όμως πως υπάρχουν ακόμα κάποια ζητήματα ανοιχτά. Για παράδειγμα η προκήρυξη απαιτούσε κατάθεση του εκκαθαριστικού σημειώματος της εφορίας του 2010 που αφορά εισοδήματα του 2009! Αλλά από τότε έχουν περάσει τρία χρόνια και έχουν αλλάξει πολλά. Αυτό το πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει και δεν φαίνεται τρόπος να διορθώνεται.  Όπως επίσης δεν φαίνεται να διορθώνεται το πρόβλημα με πρώην εργαζόμενους στα Μάρμαρα Σκαρή που έχουν κλείσει.  Στο εκκαθαριστικό εμφανίζονται εισοδήματα που δεν είχαν και όπως τους είχαν υποσχεθεί από το υπουργείο Εργασίας με βεβαίωση του εργοδότη και δήλωση δική τους θα γίνονταν αποδεκτά τα πραγματικά εισοδήματα. Όμως για αυτό και παρά τις υποσχέσεις δεν υπήρξε πρόβλεψη στη προκήρυξη.

Ο Μιχάλης Σκορδάς διευθυντής της Αναπτυξιακής Καβάλας, που έχει αναλάβει το τεχνικό μέρος του προγράμματος, μας δήλωσε πως χθες ολοκλήρωσαν τις νέες καταχωρήσεις και τον επανέλεγχο (κάτι που δεν είχαν προλάβει τη πρώτη φορά) και των 10.300 αιτήσεων. Εκτιμά πως έχουν διορθωθεί οι αδικίες και τα τραγικά λάθη της πρώτης ανάρτησης, ωστόσο αφήνει ένα περιθώριο να υπάρξουν ακόμα ίσως κάποια μικρά λάθη.

Όπως μας τόνισε η ΑΝΚΑ θα διαθέσει υπαλλήλους που θα δίνουν πληροφορίες στους ανέργους που θα απευθύνονται εκεί  και ότι παράλληλα θα τους βοηθάνε στην ηλεκτρονική υποβολή των ενστάσεων.  Να σημειώσουμε πως η προθεσμία υποβολής ενστάσεων είναι τρεις μέρες και ξεκινά από την μέρα ανάρτησης των πινάκων. Σήμερα το πρωί θα γίνει στην ΑΝΚΑ σύσκεψη με εκπροσώπους των τριών ΜΚΟ και θα υπάρξουν και στατιστικά στοιχεία για τις διορθώσεις που έγιναν, πόσοι είχαν επιλεγεί αρχικά και δεν έπρεπε, πόσοι δεν είχαν επιλεγεί στους πρώτους πίνακες, αλλά επιλέγονται τώρα…

Στο μεταξύ αύριο Τρίτη ή μεθαύριο Τετάρτη αναμένεται να γίνει και η πρώτη ανάρτηση μοριοδότησης ανέργων για τις 550 θέσεις που διαχειρίζεται το ΕΥΚ.  Όπως μας είπε ο Κώστας Πούλιος αντιπρόεδρος του ΕΥΚ, για αυτές τις 550 θέσεις υποβλήθηκαν πάνω από 2.200 αιτήσεις από ανέργους. Εδώ την τεχνική επεξεργασία έχει αναλάβει το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ και σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει ολοκληρώθηκε η καταχώρηση των αιτήσεων και γίνεται τώρα επανέλεγχος για να αναρτηθούν.

Ντίνα ΝΤΑΒΟΥ

 

Πηγή: www.evdomi.gr

eXTReMe Tracker