Κτηνοτροφικό πάρκο στα ορεινά του Δήμου Καβάλας

9 Μαρτίου, 2012

Την ίδρυση ενός κτηνοτροφικού πάρκου στον ορεινό όγκο του Δήμου, πρότειναν, μεταξύ άλλων, στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο δήμαρχος Καβάλας, Κ. Σιμιτσής και ο αντιδήμαρχος, Θ. Παπαδόπουλος, στη διάρκεια της προχθεσινής επίσκεψης τους στο Υπουργείο.

Ικανοποιημένοι επέστρεψαν χθες από την Αθήνα ο δήμαρχος Καβάλας, Κωστής Σιμιτσής και ο αντιδήμαρχος Φιλίππων, αρμόδιος και για θέματα του πρωτογενή τομέα, Θόδωρος Παπαδόπουλος. Το ταξίδι είχε υπηρεσιακό χαρακτήρα, αφού αφορούσε επισκέψεις σε Υπουργεία και συναντήσεις με υπουργούς, για ορισμένα θέματα του Δήμου. Πιο συγκεκριμένα, ο δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος Καβάλας επρόκειτο να συναντηθούν με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Σκανδαλίδη και με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Νίκος Σηφουνάκη.

Οι προτάσεις για αγροτική πολιτική

Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος Καβάλας κατέθεσαν μία σειρά προτάσεων για την αγροτική πολιτική που θέλει να εφαρμόσει η διοίκηση του Δήμου. «Επειδή παρατηρείται μία μεγάλη ζήτηση για νέες καλλιέργειες και επειδή θέλουμε να επεκτείνουμε τη βοήθεια προς τους ντόπιους αγρότες και σε όσους επιθυμούν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα, πέρα από την πραγματοποίηση ενημερωτικών ημερίδων, ζητήσαμε από τον υπουργό να παραχωρηθεί στο Δήμο Καβάλας μία έκταση οκτακοσίων στρεμμάτων, περίπου, η οποία ανήκει στην αποκεντρωμένη διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης. Σκοπός μας είναι, να διαθέσουμε την έκταση αυτή σε ένα συνεταιρισμό αγροτών που πρόκειται να ιδρυθεί προσεχώς, προκειμένου να την εκμεταλλευτεί και να παράγει νέα προϊόντα», είπε στον «Κ.Τ.» ο Θ. Παπαδόπουλος. Ο Δήμος Καβάλας, πρόσθεσε ο αντιδήμαρχος, ανέθεσε, επίσης, μία διαχειριστική μελέτη σε ειδικό δασολόγο, για την επιστημονική εκμετάλλευση μιας δημοτικής δασώδους έκτασης 22.000 στρεμμάτων στην περιοχή της Λημνιάς, στη δημοτική ενότητα Φιλίππων. «Στην εκμετάλλευση αυτής της έκτασης, θέλουμε να εντάξουμε και μία γειτονική έκταση 7.000 στρεμμάτων, η οποία έχει ασαφές καθεστώς διαχείρισης», συμπλήρωσε. Οι δύο εκπρόσωποι της διοίκησης του Δήμου Καβάλας κατέθεσαν, ακόμα, προτάσεις για την αναδάσωση του προαναφερθέντος δημοτικού δάσους στη Λημνιά και για την πραγματοποίηση ενισχυτικών τεχνικών έργων. «Ζητήσαμε, επίσης, να προωθηθεί ένα σημαντικό έργο για την περιοχή των τεναγών Φιλίππων, το οποίο αφορά στην κατασκευή δύο ταμιευτήρων, δύο υδατοδεξαμενών δηλαδή, με σκοπό την αποταμίευση νερού για αρδευτικούς λόγους. Ο προϋπολογισμός του έργου αυτού είναι γύρω στα πέντε εκατομμύρια ευρώ», μας είπε ο αντιδήμαρχος.

Χωροθέτηση του ορεινού όγκου του Δήμου, με σκοπό την οργάνωση της κτηνοτροφικής δραστηριότητας

Η ατζέντα των θεμάτων που έθεσαν στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος Καβάλας, περιλάμβανε και μία φιλόδοξη πρόταση για τον κτηνοτροφικό τομέα. Πιο συγκεκριμένα, ζήτησαν τη βοήθεια του Υπουργείου, προκειμένου να ιδρυθεί στον ορεινό όγκο του Δήμου ένα κτηνοτροφικό πάρκο. Δηλαδή, να δημιουργηθούν οι απαραίτητες υποδομές, ώστε οι κτηνοτρόφοι της περιοχής να ασκούν τη δραστηριότητα τους οργανωμένα. «Οι προτάσεις μας έγιναν δεκτές με θετική διάθεση από τον υπουργό. Νομίζω ότι η συνάντηση μας πήγε καλά», σχολίασε ο Θ. Παπαδόπουλος και πρόσθεσε: «Βρισκόμαστε σε μία μεταβατική περίοδο, λόγω των επικείμενων εκλογών, γι’ αυτό πρέπει να κινηθούμε γρήγορα». Στη συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παραβρέθηκε και ο βουλευτής Νομού Καβάλας, Σάββας Εμινίδης. Η επίσκεψη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και η συνάντηση με τον Νίκο Σηφουνάκη, δεν πραγματοποιήθηκε.

Πηγή:  www.k-tipos.gr
eXTReMe Tracker