Λασπόλουτρα και Ντικιλί Τας το “στοίχημα” για ανάπτυξη στην περιοχή των Φιλίππων
11 Ιουνίου, 2012
Πολλά προσδοκά ο δήμος Καβάλας για την ευρύτερη περιοχή των Φιλίππων από την φετινή υπό διαφορετικό πρίσμα και με πολλά νέα στοιχεία λειτουργία των Λασπόλουτρων Κρηνίδων που ξεκίνησε πριν από λίγες μέρες.
«Η Δημωφέλεια που διαχειρίζεται τις εγκαταστάσεις, έκανε πολύ καλή δουλειά φέτος», λέει ο αντιδήμαρχος Θόδωρος Παπαδόπουλος αναφερόμενος στην βελτίωση των συνθηκών όσον αφορά στην ποιότητα της λάσπης, ενώ γίνονται εργασίες εξωραϊσμού του ευρύτερου χώρου, καθώς και κάποιες άλλες κινήσεις που έκανε η Δημωφέλεια «πολύ σωστές σε σχέση με τη δημιουργία κάποιων δημόσιων κουζινών και πλυντηρίων. Πρόκειται για μια πολύ καλή και σημαντική προσπάθεια για να γίνει αυτό που πάντα ονειρευόμασταν οι κάτοικοι της περιοχής, όπως μια στροφή και προς την υδροθεραπεία».
Συγκεκριμένα μετά την ανόρυξη γεώτρησης «βρέθηκαν αρκετά μεγάλες ποσότητες ιαματικού νερού σε θερμοκρασία ικανοποιητική ώστε, να αξιοποιηθούν και οι παλιές υποδομές που υπήρχαν όπως χαμάμ οθωμανικό» λέει ο κ. Παπαδόπουλος και μάλιστα αναφέρει ότι ήδη γίνεται προσπάθεια να τεθεί σε λειτουργία ενώ ο γενικότερος προγραμματισμός είναι προς αυτήν την κατεύθυνση μαζί με σάουνα.
Δίνει τα εύσημα στη «Δημωφέλεια» επαναλαμβάνοντας πως «είναι πολύ σωστή αυτή η κατεύθυνση που ακολούθησε η Επιχείρηση. Μιλώντας ως κάτοικος της περιοχής, πάντα στο μυαλό μας ήταν η αξιοποίηση και άλλων δράσεων και άλλων ιδιοτήτων του νερού εκτός από των λασπόλουτρων.
Μια σειρά από 15 μπάνια που προτείνουν οι γιατροί έτσι ώστε να έχουν τα ενδεδειγμένα αποτελέσματα από τη χρήση της λάσπης, δηλαδή παραμονή των ωφελούμενων για τουλάχιστον μια εβδομάδα, παράλληλα με τις άλλες δράσεις, είναι κάτι που προσδίδει αυξημένη τουριστική κίνηση στην περιοχή και ταυτόχρονα αναπτύσσονται σιγά – σιγά, αλλά με ένα σταθερό ρυθμό, επιχειρήσεις οι οποίες ζουν από το τουριστικό κύμα που υπάρχει λόγω των λασπόλουτρων.
Έχει πολύ καλή τεχνογνωσία η «Δημωφέλεια», έχει επιχειρησιακή κατεύθυνση οπότε γνωρίζει τις ανάγκες του επιχειρηματικού κόσμου και προσπαθεί να τους βοηθήσει έτσι ώστε να υπάρχει μια συνολική ανάπτυξη της περιοχής».
To Ντικιλίι Τας στο ΕΣΠΑ;
Υπάρχει όμως και ο αρχαιολογικός χώρος του Ντικιλί Τας για τον οποίο εδώ και χρόνια γίνονται προσπάθειες να αναδειχθεί και φαίνεται ότι και προς αυτήν την κατεύθυνση, κάτι άρχισε να «κινείται».
«Νιώθουμε τη δυναμική και τις δυνατότητες που έχει αυτός ο τόπος και μας στεναχωρεί το γεγονός ότι εδώ και αρκετά χρόνια παρέμεινε στάσιμος. Οι ευκαιρίες οι πολλές και μεγάλες πέρασαν, αλλά έστω αυτές τις λίγες που υπάρχουν θέλουμε να τις εκμεταλλευτούμε. Τι κάνουμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Πρώτα από όλα έχουμε μια αγαστή και αρμονική συνεργασία και με τις δύο εφορείες αρχαιοτήτων και ειδικά με την ΙΗ Κλασικών.
Με το προσωπικό που θα έχουμε καταρχήν θα μπούμε μέσα να εξωραΐσουμε λίγο και να αποκτήσει πιο επισκέψιμη και καλή μορφή. Ακόμη και την πηγή σκεφτόμαστε με κάποια μηχανικά μέσα να την καθαρίσουμε γιατί έχει γίνει ένας βούρκος, αισθητικής κι όχι μόνο ρύπανσης. Θα προσπαθήσουμε με τα μέσα που έχουμε, να κάνουμε παρεμβάσεις να το αναδείξουμε, να αποκτήσει την αίγλη που του αξίζει.
Σε συνεργασία με την ΙΗ προσπαθούμε να μαζέψουμε όλες τις σκόρπιες μελέτες που υπήρξαν γι’ αυτήν την περιοχή, να τις ενοποιήσουμε και να βγάλουμε μια πολύ καλή πρόταση την οποία μας υποσχέθηκε η Εφορεία ότι θα την εντάξει στο ΕΣΠΑ με μια επικαιροποίηση και συμμάζεμα γιατί υπάρχουν επικαλύψεις».
Όσο για τον εξαιρετικό νερόμυλο της περιοχής ο οποίος έχει εγκαταλειφθεί αν και υπάρχουν πολυετείς προσπάθειες να περάσει στα χέρια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο κ. Παπαδόπουλος σημειώνει ότι «φαίνεται πως είμαστε κοντά στο να καταλήξουμε και με αυτό το θέμα».
Εν κατακλείδι για το Ντικιλί Τας υπογραμμίζει πως «μέσα σε 50 μέτρα είναι όλη η ιστορία των Φιλίππων. Ξεκινώντας από το 6.000 π.Χ. και φτάνοντας μέχρι το μνημείο του νερόμυλου που είναι σύγχρονο. Μέσα σε 50 μέτρα μπορούμε να βαδίσουμε όλη την ιστορία των Φιλίππων» και φυσικά η ευκαιρία ανάδειξης της περιοχής δεν πρέπει να χαθεί για μια ακόμη φορά.
Από: Βασιλική ΛΙΟΤΑΚΗ
Πηγή: www.evdomi.gr