Μία R.OX.AN.E που σώζει ζωές Η Νομαρχία Καβάλας τίμησε τους δημιουργούς του Ρομποτικού Οχήματος Ανεύρεσης Επιζώντων

14 Ιανουαρίου, 2010

Μπορεί για μας να αποτέλεσε έκπληξη η πρώτη θέση που απέσπασε το Τμήμα Βιομηχανικής Πληροφορικής του ΤΕΙ Καβάλας σε πανελλήνια έκθεση ρομποτικής (Robots Show) τον περασμένο Οκτώβριο στην Αθήνα με την παρουσίαση του Ρομποτικού Οχήματος Ανεύρεσης Επιζώντων (R.OX.AN.E), αλλά για τους συντελεστές αυτής της τεχνολογίας ήταν κάτι αναμενόμενο. Οι συντελεστές αυτής της πολύ σημαντικής επιτυχίας του ΤΕΙ Καβάλας και ειδικότερα του τμήματος Βιομηχανικής Πληροφορικής, είναι ο προϊστάμενος του τμήματος, Σ. Παπαδάκης και ο καθηγητής Δ. Πογαρίδης. Βέβαια δεν θα ήταν σωστό να μην αναφέρουμε τους δύο φοιτητές που σε συνεργασία με τους καθηγητές τους συνεργάστηκαν για την επίτευξη του στόχου. Ο Γαβριήλ Καρπάθιος και Άγγελος Παντελής του τμήματος Βιομηχανικής Πληροφορικής του ΤΕΙ Καβάλας, απέδειξαν ότι υπάρχει και είναι ακόμα ζωντανή στα εκπαιδευτικά ιδρύματα η πρωτοβουλία που επιτρέπει σε «ανήσυχα άτομα», να ξεδιπλώνουν το ταλέντο τους, αξιοποιώντας παράλληλα τις γνώσεις που τους μεταφέρουν οι καθηγητές τους.

Για το λόγο αυτό χθες το απόγευμα στο αμφιθέατρο της Νομαρχίας Καβάλας, ο νομάρχης, Θόδωρος Καλλιοντζής και ο Πρόεδρος του Τεχνολογικού ιδρύματος παρουσίασαν επίσημα πλέον (καθώς η πρώτη παρουσίαση στους δημοσιογράφους έγινε στις 21 Οκτωβρίου 2009 στο ΤΕΙ), το ρομποτικό όχημα ανεύρεσης επιζώντων , R.ox.an.e.

Ο αντινομάρχης Καβάλας, Θανάσης Βαφειάδης, που είχε αναλάβει τον ρόλο του εισηγητή τόνισε ότι το Ρομποτικό Όχημα το κατασκεύασαν, στο πλαίσιο πτυχιακής εργασίας. Στην έκθεση, που διήρκεσε από 13-10-2009 έως 18-10-2009, συμμετείχαν robots από το Πολυτεχνείου της Θεσσαλονίκης, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πολυτεχνείο της Κρήτης, το Τμήμα Αυτοματισμού του ΤΕΙ Πειραιά και το Τμήμα Βιομηχανικής πληροφορικής του ΤΕΙ Καβάλας καθώς και από πολλούς ιδιώτες.
Όπως εξήγησε ο κ. Πογαρίδης κάθε χρόνο διοργανώνεται στην Αθήνα μια εκδήλωση με την ονομασία Athens Digital Week. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκθεση ψηφιακής τεχνολογίας – καινοτομίας, στην οποία μπορούν να συμμετέχουν όλα τα Πανεπιστήμια, ΤΕΙ αλλά και ιδιώτες που ασχολούνται με τον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Καβάλας, Θανάσης Μητρόπουλος, στο χαιρετισμό του δήλωσε ότι η συγκεκριμένη διάκριση εντάσσεται στο πλαίσιο της εξέλιξης του ΤΕΙ, σημειώνοντας ότι οι δύο φοιτητές έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, προσφέροντας στην κοινωνία μία λύση σ’ ένα πρακτικό πρόβλημα! «Πρέπει να συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση δείχνοντας το καλύτερο πρόσωπο του ΤΕΙ», είπε χαρακτηριστικά!

Στη συνέχεια ο Νομάρχης Καβάλας, Θόδωρος Καλλιοντζής, τόνισε ότι πίστευε και εξακολουθεί να πιστεύει πως ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα πρέπει να συνδέεται με την τοπική κοινωνία! «Το ΤΕΙ προοδεύει και οι επιτυχίες του θα πρέπει να συνδέονται με την τοπική κοινωνία και να γίνονται κτήμα της! Παράλληλα μέσα από αυτή τη διάκριση αποδεικνύεται πως όταν οι άνθρωποι σκέπτονται δεν χρειάζεται να έχουν την σφραγίδα κάποιου πανεπιστημιακού ιδρύματος. Το ΤΕΙ Καβάλας απέδειξε ότι μπορεί να σταθεί επάξια απέναντι στα πανεπιστήμια προσφέροντας σημαντικό έργο. Από την άλλη μεριά θα πρέπει να καταλάβουμε ότι για να πάμε μπροστά η οικονομία μας, πρέπει να δημιουργούμε και να παράγουμε! Το ΤΕΙ Καβάλας και αυτοί οι δύο φοιτητές αποτελούν την καλύτερη απόδειξη!», δήλωσε ο νομάρχης Καβάλας.

Θα πρέπει να σημειώσουμε όσον αφορά τις λεπτομέρειες του διαγωνισμού στον οποίο πήραν μέρος και διέπρεψαν οι δύο φοιτητές, ότι οι νικητές αναδείχθηκαν απ’ τους επισκέπτες της εκδήλωσης, με την εξής διαδικασία: Κατά την είσοδό του στην αίθουσα ρομποτικής-αστρονομίας, κάθε επισκέπτης έπαιρνε ένα αριθμημένο δελτίο. Μετά την επίσκεψη στα εκθέματα, ο επισκέπτης ανέγραφε στο δελτίο συμμετοχής που του δόθηκε τον αριθμό της κατασκευής που του έκανε μεγαλύτερη εντύπωση ή του κέντρισε το ενδιαφέρον, και φεύγοντας από την αίθουσα, έριχνε το δελτίο συμμετοχής σε μια κάλπη που βρίσκονταν για το σκοπό αυτό στην έξοδο.

Παράλληλα με την εκδήλωση βράβευσης των συντελεστών της πρωτότυπης εφεύρεσης, στο φουαγιέ του αμφιθεάτρου οι φοιτητές του Τμήματος της Βιομηχανικής Πληροφορικής, παρουσίασαν τις εφευρέσεις τους, επιδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο το έργο που συντελείται στο ΤΕΙ.

Στην εκδήλωση εκτός από τους προαναφερόμενους παραβρέθηκαν ο Αστυνομικός Διευθυντής, Παρασκευάς Μαραπίδης, οι αντινομάρχες, Κώστας Τζώτζος και Ανδρέας Μπαλίκας, ο Γενικός Γραμματέας της Νομαρχίας, Κίμων Παπαδόπουλος, οι αντιδήμαρχοι, Χριστόδουλος Μιχαλάκης και Νίκος Κούτρας, οι νομαρχιακοί σύμβουλοι, Αρχέλαος Γρανάς, Γιώργος Γερομάρκος και Χρύσανθος Σταυρόπουλος, καθώς επίσης και ο Πρόεδρος του ΟΛΚ, Πέτρος Παναγιώτου!

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του ρομπότ
Το σύστημα αποτελείται δύο μέρη: Το κέντρο ελέγχου και το ρομποτικό ασύρματα κατευθυνόμενο και ελεγχόμενο όχημα.

Το κέντρο ελέγχου, που παρέχει στο χειριστή τις κατάλληλες οπτικοακουστικές πληροφορίες για τον εντοπισμό του επιζώντα και την παροχή ψυχολογικής υποστήριξης, διαθέτει ένα σύστημα τηλεκατεύθυνσης και τηλεελέγχου, μια οθόνη LCD 7″ στην οποία μεταφέρεται η εικόνα που βλέπει η κάμερα του οχήματος, ένα hands-free για ακουστική επικοινωνία με τον επιζώντα καθώς και δύο οθόνες υγρών κρυστάλλων, που δείχνουν κάθε στιγμή στο χειριστή τη λειτουργική κατάσταση του οχήματος ώστε να μπορεί να το αποσύρει όταν χρειάζεται.
Το όχημα κινείται σε ένα ζευγάρι ερπυστριών μεγάλου ανοίγματος που επιτρέπουν την κίνηση σε χαλάσματα με μεγάλες πλάγιες κλίσεις χωρίς ανατρέπεται. Όταν χρειαστεί να κινηθεί σε ανηφόρες με κλίσεις μεγαλύτερες των 45ο τότε αυτόματα, με τη χρήση ενός κλισιμέτρου που έχει τοποθετηθεί στο όχημα, ενεργοποιείται ένα δεύτερο μικρότερο πίσω ζευγάρι ερπυστριών.
Πάνω στο ρομποτικό όχημα είναι τοποθετημένη μια κάμερα νυκτερινής λήψης με δυνατότητα περιστροφής 180ο οριζόντια και 90ο κατακόρυφα. Αν αυτό συνδυαστεί με τη δυνατότητα του οχήματος να περιστρέφεται 360ο γύρω απ’ τον εαυτό του, εύκολα προκύπτει το συμπέρασμα ότι μπορεί έχει πλήρη οπτική εικόνα του περιβάλλοντος στο οποίο βρίσκεται. Η εικόνα αυτή μεταφέρεται ασύρματα στο χειριστή μέσω της οθόνης του κέντρου ελέγχου και τον βοηθά να κατευθύνει το όχημα προς την ανεύρεση επιζώντα. Η ίδια εικόνα μεταφέρεται ταυτόχρονα μέσω διαδικτύου (internet) στο τοπικό και το κεντρικό κέντρο διαχείρισης κρίσεων.
Το μικρόφωνο και το ηχείο που υπάρχουν πάνω στο όχημα επιτρέπουν την αμφίδρομη ηχητική επικοινωνία χρήστη-οχήματος και δίνουν τη δυνατότητα στο χειριστή του κέντρου ελέγχου αφενός να εντοπίσει τον επιζώντα μέσω της φωνής του αλλά και αφετέρου να του παράσχει την αναγκαία ψυχολογική υποστήριξη έως ότου γίνει η διάσωση.
Αν ο επιζών μπορεί μόνο να αναπνέει, τότε ο εντοπισμός του μπορεί γίνει μέσω του ανιχνευτή διοξειδίου του άνθρακα (CO2), που υπάρχει πάνω στο όχημα και μπορεί να ανιχνεύει την ανθρώπινη αναπνοή, και να ενημερώνει ανάλογα το χειριστή του κέντρου ελέγχου.
Πάνω στο όχημα είναι τοποθετημένα ένας ανιχνευτής καπνού και ένα σύστημα πυρόσβεσης ώστε να μπορεί να σβήσει μικρού μεγέθους εστία φωτιάς, που μπορεί να απειλεί τον επιζώντα.
Επιπλέον το όχημα φέρει ένα αυτόματο σύστημα φώτων πλοήγησης, έναν πομπό GSM που δίνει τη δυνατότητα εντοπισμού του στίγματος του οχήματος μέσω δορυφόρου, δυνατότητα αυτοελέγχου (self-test) των αισθητηρίων και των ενεργοποιητών του μέσω διαδικτύου (internet) και τοπικού δικτύου.

Πηγή : www.k-tipos.gr

eXTReMe Tracker