Μεγάλη η συμμετοχή στη “Δωρεάν σπιρομέτρηση” στην Καβάλα…

15 Οκτωβρίου, 2010

Με τρία συνεργεία, στην είσοδο του Διοικητηρίου Καβάλας, στο Υπεραστικό ΚΤΕΛ και στο Νοσοκομείο, κι άλλα τρία ευρύτερα στον Νομό σε Χρυσούπολη και Ελευθερούπολη ,  η Πνευμονολογική Κλινική Καβάλας και ο Σύλλογος «Εύπνοια» πραγματοποίησαν τις ετήσιες σπιρομετρήσεις , για τον έλεγχο της κατάστασης των πνευμόνων των καβαλιωτών και την ασθένεια της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας  από την οποία πάσχει το 80% των καπνιστών.
Και αυτή την φορά πολλοί ήταν οι καβαλιώτες και οι καβαλιώτισσες που εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία να κάνουν τις δωρεάν εξετάσεις που δίνουν άμεσα τα αποτελέσματα του ελέγχου.

Τι είναι η σπιρομέτρηση…

Η Σπιρομέτρηση είναι μια 5λεπτη εξέταση για τη διάγνωση διάφορων πνευμονοπαθειών που προσφέρουν οι  γιατροί πνευμονολόγοι σε συγκεκριμένα σημεία όλων των πόλεων, στα πλαίσια της πρώτης Παγκόσμιας Ημέρας Σπιρομέτρησης που διοργανώνουν ανά την Ελλάδα οι Πνευμονολογικές Κλινικές των Νοσοκομείων.
Οι πνευμονοπάθειες εκτιμάται πως θα αναδειχθούν στην 3η κατά σειρά συχνότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως στην επόμενη δεκαετία και με την δωρεάν εξέταση που προγραμματίζεται αυτή κάθε Πνευμονολογική Κλινική ευελπιστεί να δώσει νέα πνοή στους ανθρώπους που θα αποφασίσουν να παρακολουθήσουν και να διαχειριστούν την πνευμονική τους υγεία, ώστε να αποφύγουν έναν αργό και άσχημο θάνατο.
Η σκοπιμότητα της σπιρομέτρησης

1)Μέτρηση της αεραγωγιμότητας των βρόγχων. Οι αναμενόμενες τιμές έχουν προκαθοριστεί βάσει διεθνών standards και τοποθετούνται ανάλογα με την ηλικία ,το φύλο, την φυλή και τα σωματομετρικά στοιχεία του εξεταζόμενου. Χρησιμεύει στην πρόγνωση για ασφάλεια ζωής και σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό αναπνευστικών παθήσεων.

2)Κλινική Διάγνωση. Το Βρογχικό Άσθμα, η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), η Διάμεση Πνευμονοπάθεια είναι  παθήσεις που η ορθή παρακολούθηση τους στηρίζεται στην σπιρομέτρηση και ο σύγχρονος ιατρός βασίζεται στις καταγραφόμενες τιμές για να τροποποιήσει την θεραπευτική του δυνατότητα Πρακτικά σήμερα δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι  ιατρός παρακολουθεί ασφαλώς τον ασθενή του χωρίς να βασίζεται στην καμπύλη ροής όγκου (F/V)και στον βίαια εκπνεόμενο όγκο(FEV1) που αποτελούν τις σπουδαιότερες παραμέτρους του λειτουργικού ελέγχου της αναπνοής.

3)Διαφοροδιάγνωση μεταξύ αποφρακτικού ή περιοριστικού συνδρόμου. Παθήσεις όπως η πνευμονική ίνωση, η κυφοσκολίωση, η ατελεκτασία,οι νόσοι του κολλαγόνου, οι κοκκιωματώσεις, η διάμεση πνευμονίτιδα κ. α .έχουν τυπική εικόνα στον λειτουργικό έλεγχο της αναπνοής και αποτελούν το αποκαλούμενο περιοριστικό μοντέλο. Αντιθέτως το αποφρακτικό μοντέλο απαρτίζεται κυρίως από το Βρογχικό Άσθμα και την ΧΑΠ και διαφοροποιείται σημαντικά από το άλλο.

4)Η χρήση βρογχοδιασταλτικών  σε ασθενείς με εγκατεστημένη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια είναι λίγο-πολύ συνεχής. Ο μοναδικός τρόπος εκτίμησης της αποτελεσματικής βρογχοδιαστολής είναι η σπιρομέτρηση και πρακτικά δεν μπορεί να υπάρξει σωστή αντιμετώπιση της νόσου χωρίς τακτικό λειτουργικό έλεγχο αναπνοής.

5)Μέτρηση της αναστρεψιμότητας μετά από εισπνοές βρογχοδιασταλτικού φαρμάκου (αεροζόλ)σε ασθενή με αρρύθμιστο άσθμα .Εκτελείται πρώτα  η σπιρομέτρηση στον ασθενή και κατόπιν εισπνέει εκνέφωμα β2 -διεγέρτη η/και αντιχολινεργικού (προτιμότερο για 10-15 min σε μάσκα αεροζόλ).Ακολουθεί νέα μέτρηση και έτσι εκτιμάται και καθορίζεται η μορφή της φαρμακευτικής αγωγής που θα λάβει ο ασθενής στην συνέχεια. Η μεγάλη αναστρεψιμότητα θεωρείται ως στοιχείο ταχύτερης ανταπόκρισης στην αγωγή.

6)Επανεκτίμηση του ασθενή. Η επιτυχής έκβαση της θεραπείας στο follow-up του ανωτέρω ασθενή θα βασιστεί στην σπιρομέτρηση .Η επίτευξη φυσιολογικών-αναμενόμενων τιμών σε ασθενείς με άσθμα θα σημάνει την σταθεροποίηση της νόσου και θα προάγει ίσως την παύση της λήψης της φαρμακευτικής αγωγής.

7)Κάπνισμα. Η ανίχνευση της βλάβης των μικρών αεραγωγών  (διάμετρος<2mm) όπως συμβαίνει ακόμη και στο παθητικό κάπνισμα μπορεί να επισημανθεί με την σπιρομέτρηση. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να γνωρίζει ο καπνιστής ότι οι πρώιμες βλάβες από το κάπνισμα μπορούν να ανιχνευθούν ΜΟΝΟ με σπιρομετρία, να επισημανθεί το μέγεθος της βλάβης και φυσικά να τους βοηθήσει στην παρότρυνση για διακοπή καπνίσματος. Η νόσος των μικρών αεραγωγών είναι το σημείο που μπορεί να παρέμβει ο πνευμονολόγος και να ωφεληθεί ο ασθενής έγκαιρα και το κυριότερο χωρίς εμφανείς λειτουργικές διαταραχές.

8)Προεγχειρητική εκτίμηση. Η αξιολόγηση του βαθμού του διεγχειρητικού κινδύνου σε ασθενή με νόσημα του αναπνευστικού παρέχεται κυρίως από την σπιρομέτρηση σε συνάρτηση με την κλινική εξέταση. Ο αναισθησιολόγος θα χρειαστεί να «διαβάσει» την εξέταση πριν χορηγήσει την αναισθησία για να ρυθμίσει ιδανικά τον ασθενή του.

9)Επαγγέλματα. Η επίδραση ορισμένων επαγγελμάτων επί του αναπνευστικού μπορεί να είναι πρόσκαιρα  ή μόνιμα  βλαπτική. Ο λειτουργικός  έλεγχος του αναπνευστικού μπορεί να διαφωτίσει τον κλινικό να  πράξει αποτελεσματικότερα και να προφυλλάξει τον εξεταζόμενο από την περαιτέρω έκθεση στον βλαπτικό παράγοντα .Σπουδαίο ρόλο διαδραματίζει στο επαγγελματικό άσθμα.

10)Βοηθά θεαματικά στην διαφοροδιάγνωση της δύσπνοιας ,ειδικά όταν αυτή είναι καρδιογενούς αιτιολογίας.

Η χρησιμότητα  της σπιρομέτρησης

Οι ενδείξεις και η χρησιμότητα της σπιρομέτρησης είναι περισσότερες από αυτές που αναφέρονται και ποικίλλουν .Η εξέταση της σπιρομέτρησης είναι εύκολη, φθηνή, αναίμακτη και σύντομη.Γίνεται από ιατρούς και νοσηλευτές και δεν προυποθέτει δυσκολία στην πραγματοποίηση της. Μετά το 6ο έτος ηλικίας μπορούμε να έχουμε αξιόπιστες σπιρομετρήσεις και να τονιστεί ότι η μόνη πραγματική αντένδειξη μη πραγματοποίησης της εξέτασης είναι η ίδια η άρνηση του εξεταζομένου. Οι σχετικές αντενδείξεις καλό είναι να λαμβάνονται υπόψη αλλά πάνω απ όλα είναι απαραίτητη η απόλυτη συνεργασία του ασθενή. Πρέπει να γίνει γνωστό ότι ο πληθυσμός θα ωφεληθεί από την συχνότερη πραγματοποίηση σπιρομετρήσεων και ότι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι η μείωση της νοσηρότητας των παθήσεων του αναπνευστικού συστήματος….

Πηγή: www.kavalanet.gr

eXTReMe Tracker