Μετεκπαίδευση σπουδαστών στην Κύπρο και χρηματοδότηση από τις εταιρείες πετρελαιοειδών
19 Νοεμβρίου, 2012
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η χθεσινή ομιλία του Κύπριου τεχνοκράτη, Σόλωνα Κασσίνη, στο κατάμεστο φουαγιέ του μεγάλου αμφιθέατρου του Τ.Ε.Ι. Καβάλας, με θέμα τις δραστηριότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας στον τομέα της έρευνας και αξιοποίησης υδρογονανθράκων.
Την υπόσχεση ότι θα βοηθήσει προσωπικά στην ανάπτυξη μιας συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Τ.Ε.Ι.) Καβάλας, έδωσε στη χθεσινή ομιλία του, στο μεγάλο αμφιθέατρο του Ιδρύματος, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου της Κύπρου, Σόλων Κασσίνης. «Είναι άδικο να υπάρχει αυτή η «αιμορραγία» των νέων μας, που φεύγουν στο εξωτερικό για να σπουδάσουν. Χάνουμε, έτσι, πολύτιμο επιστημονικό δυναμικό. Γι’ αυτό το λόγο, θα συζητήσω με τη διοίκηση του Τ.Ε.Ι. Καβάλας, ώστε οι σπουδαστές του τμήματος τεχνολογίας πετρελαίου και φυσικού αερίου, να έρχονται για μετεκπαίδευση στην Κύπρο. Σκέφτομαι, επίσης, τα χρήματα που θα παίρνουμε από τις εταιρείες οι οποίες θα εκμεταλλεύονται τα πεδία υδρογονανθράκων και φυσικού αερίου, να τα δίνουμε για την ανάπτυξη των πανεπιστημιακών μας σχολών που έχουν ως αντικείμενο το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο», είπε.
«Οι Έλληνες και οι Κύπριοι πολιτικοί είναι χέ…ς!»
Η ομιλία του Κύπριου τεχνοκράτη περιείχε και πολιτικά μηνύματα. Κάποιες στιγμές, δεν δίστασε να χαρακτηρίσει τους Έλληνες και τους Κύπριους πολιτικούς, για την ατολμία και την υποχωρητικότητα που τους διακρίνει, όσον αφορά την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου, με βάση το διεθνές δίκαιο, απέναντι στη γείτονα Τουρκία. «Είναι χέ…ς!», είπε και σημείωσε ότι η πίεση που ασκεί η Τουρκία είναι τεχνητή. Προσπαθεί να προκαλεί και δεν επιτίθεται, γιατί γνωρίζει καλά πως υπάρχει το διεθνές δίκαιο, το οποίο επικαλείται κατά περίπτωση και όπως την συμφέρει, αλλά δεν έχει υπογράψει. «Οι Τούρκοι θέλουν μόνο να διεκδικούν. Στην Κύπρο κατέχουν το βόρειο τμήμα και θέλουν να είναι κυρίαρχοι και στο νότιο. Πρέπει να τους πει κάποιος, ότι φτάνει ως εδώ», σχολίασε ο Σ. Κασσίνης και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να κάνει το πρώτο βήμα για την ανακήρυξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (Α.Ο.Ζ.), όπως έκανε η Κύπρος έπειτα από συνεννόηση με τα γειτονικά της κράτη του Ισραήλ, της Αιγύπτου, του Λιβάνου και της Συρίας. «Το ίδιο μπορεί να κάνει και η Ελλάδα με την Ιταλία, την Αλβανία, την Αίγυπτο. Κι αν η Τουρκία δεν επιθυμεί να συμμετέχει στη διαπραγμάτευση, ας μη συμμετέχει. Αυτή η στάση, όμως, δεν θα είναι προς όφελος της», συμπλήρωσε.
Σοβαρότητα και πειστικότητα για την προσέλκυση των εταιρειών
Ο Σ. Κασσίνης προσκλήθηκε από το Τ.Ε.Ι. Καβάλας και το τμήμα τεχνολογίας πετρελαίου και φυσικού αερίου, για να μεταφέρει την εμπειρία του από την προσπάθεια της Κύπρου να αξιοποιήσει τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων και φυσικού αερίου που διαθέτει. Στην προσπάθεια αυτή έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο και παρά τη μεγάλη δυσπιστία που συνάντησε από τους πολιτικούς της χώρας του, κατάφερε να οργανώσει ένα σύγχρονο νομικό πλαίσιο για την έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων. Η προσπάθεια άρχισε, όπως ανέφερε, με αφορμή το πολύ υψηλό ποσοστό των εισαγωγών της Κύπρου σε πετρέλαιο (95,5%) και το μεγάλο κόστος για την οικονομία της (1,5 δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως). Σήμερα, πρόσθεσε, έπειτα από μεθοδική δουλειά, η Κύπρος είναι πρωτοπόρος στην εξοικονόμηση ενέργειας και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. «Ο στόχος είναι, η εξασφάλιση καθαρής, ασφαλούς, επαρκούς και οικονομικής ενέργειας», επεσήμανε. Εν συνεχεία, παρουσίασε το ιστορικό της έρευνας υδρογονανθράκων στην Κύπρο και κατέληξε αναφέροντας, επιγραμματικά, τα βασικά σημεία για να διαμορφωθεί ένα σωστό κλίμα για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων. Τα σημεία αυτά είναι: 1) Η ύπαρξη ενός σταθερού επενδυτικού περιβάλλοντος, 2) η ύπαρξη ενός υποσχόμενου γεωλογικού υπόβαθρου, 3) η ξεκάθαρη νομοθεσία, 4) τα υψηλής ποιότητας γεωφυσικά δεδομένα, 5) η προώθηση του προϊόντος και 6) η οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων. «Για να μπορέσεις να προσελκύσεις τις εταιρείες, πρέπει να είσαι σωστός και πειστικός. Να τις κάνεις να σε εμπιστεύονται», υπογράμμισε και τόνισε ότι για να δημιουργηθεί αυτή η εικόνα, χρειάζεται υπομονή, επιμονή και πολλή δουλειά. «Στην Ελλάδα, κάποιοι βιάζονται να μιλήσουν για τα κοιτάσματα πετρελαίου και πόσο οικονομικό όφελος μπορούν να αποφέρουν αυτά στη χώρα. Αν δεν τελειώσουν οι σεισμικές έρευνες, δεν μπορούν οι επιστήμονες να σχηματίσουν ξεκάθαρη εικόνα. Πρέπει, επομένως, να περιμένουμε το αποτέλεσμα των ερευνών αυτών, αλλιώς θα γελοιοποιηθούμε», είπε και δήλωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στην έρευνα για τους υδρογονάνθρακες, γιατί το οφείλει στους Έλληνες. Ακολούθησαν ερωτήσεις από το ακροατήριο που ήταν πολυάριθμο (υπήρχαν και πολλοί σπουδαστές).
Πηγή: www.k-tipos.gr