Με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Η Ε.Α.Σ. Καβάλας μετατρέπεται σε πρωτοβάθμιο αγροτικό συνεταιρισμό

14 Μαρτίου, 2012

«Ήταν ένα πάγιο αίτημά μας. Έπρεπε να γίνει αυτό το βήμα. Οι νέοι πολυκλαδικοί συνεταιρισμοί θα γίνουν πιο δυνατοί, θα οργανωθούν καλύτερα και θα γίνουν ανταγωνιστικοί», δήλωσε στον «Κ.Τ.» ο πρόεδρος της Ε.Α.Σ. Καβάλας, Κώστας Λεπίδας.

Να μετατραπεί η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (Ε.Α.Σ.) Καβάλας σε πρωτοβάθμιο αγροτικό συνεταιρισμό, αποφάσισαν προχθές τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, υλοποιώντας έτσι το νόμο που ψηφίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2001, το νόμο 4015, περί συγχώνευσης των μελών των Ε.Α.Σ. «Ήταν ένα πάγιο αίτημά μας», είπε στον «Κ.Τ.» ο πρόεδρος της Ε.Α.Σ. Καβάλας, Κώστας Λεπίδας και συμπλήρωσε: «Η αναδιάρθρωση αυτή ήταν απαραίτητη, διότι πολλοί πρωτοβάθμιοι συνεταιρισμοί είχαν αδρανήσει και είχαν γίνει συνεταιρισμοί «σφραγίδες». Έπρεπε, επομένως, να γίνει αυτό το βήμα. Ο στόχος του είναι σωστός. Έτσι, δηλαδή, οι νέοι πολυκλαδικοί συνεταιρισμοί θα γίνουν πιο δυνατοί, θα οργανωθούν καλύτερα και θα γίνουν ανταγωνιστικοί. Γιατί, το ζητούμενο είναι να ανταγωνιστούμε τις άλλες χώρες, οι οποίες μονοπωλούν την παγκόσμια αγορά αγροτικών προϊόντων. Αν, μάλιστα, δημιουργηθούν, αργότερα, οι λεγόμενες «εταιρικές συμπράξεις», τότε οι Έλληνες αγρότες θα αποκτήσουν μεγαλύτερη δύναμη και τα προϊόντα τους θα διεκδικήσουν, με περισσότερη πιθανότητα, μία καλύτερη θέση στην παγκόσμια αγορά».

Τον Ιούνιο εκλογές για το διοικητικό συμβούλιο

Τον Μάιο, πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ε.Α.Σ. Καβάλας, θα πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση των μελών της Ένωσης. Σ’ αυτή, θα ψηφιστεί το καταστατικό του νέου πρωτοβάθμιου συνεταιρισμού και θα δηλώσουν πόσοι από τους 45 αγροτικούς συνεταιρισμούς, που είναι σήμερα μέλη της Ε.Α.Σ. Καβάλας, επιθυμούν να συγχωνευτούν μ’ αυτή. Τον Ιούνιο, επίσης, θα πραγματοποιηθούν αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του διοικητικού συμβουλίου του ενιαίου αγροτικού συνεταιρισμού. Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί και τα φυσικά πρόσωπα που δεν επιθυμούν να συμμετέχουν στο νέο σχήμα, μπορούν να ακολουθήσουν αυτόνομη πορεία. Όσον αφορά τους εργαζόμενους με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας στις Ε.Α.Σ., αυτοί θα μεταφερθούν αυτοδίκαια στις συνεταιριστικές αγροτικές οργανώσεις που θα προκύψουν από την εφαρμογή των διατάξεων του νόμου 4015/2011.

Πήρε την προέγκριση ίδρυσης το παντοπωλείο της Ε.Α.Σ. στην Καβάλα

Αύριο, επίσης, θα συζητηθεί στο συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας Καβάλας, η αίτηση της Ε.Α.Σ. Καβάλας για την τροποποίηση της απόφασης του συμβουλίου περί προέγκρισης ίδρυσης του παντοπωλείου στο ισόγειο του κτιρίου της Ένωσης. Όπως γράψαμε παλιότερα, η διοίκηση της Ε.Α.Σ. Καβάλας αποφάσισε να λειτουργήσει ένα κατάστημα, στο οποίο θα πωλούνται, σε προσιτές τιμές, όλα τα τοπικά αγροτικά προϊόντα, καθώς και πιστοποιημένα προϊόντα από άλλες περιοχές της χώρας. Στόχος της κίνησης αυτής, είναι η ανάδειξη των τοπικών αγροτικών προϊόντων και η ευαισθητοποίηση των Καβαλιωτών στο θέμα της προτίμησης τους. Το συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας Καβάλας έδωσε, αρχικά, την προέγκριση για την ίδρυση του συγκεκριμένου παντοπωλείου και η τροποποίηση που θα συζητηθεί αύριο έχει τυπικό χαρακτήρα (σ.σ. την αλλαγή της διεύθυνσης, από Ύδρας 18 σε Ελευθερίου Βενιζέλου 2).

Πηγή: www.k-tipos.gr
eXTReMe Tracker