ΜΕ ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ – Οι μαθητές της Καβάλας μαθαίνουν την ιστορία της ναυτοσύνης

14 Νοεμβρίου, 2012

Με το ενδιαφέρον της τοπικής εκπαιδευτικής κοινότητας να βρίσκει στο νεοϊδρυθέν Ναυτικό Μουσείο Καβάλας τη δυνατότητα για μία διαφορετική ξενάγηση εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος με επίκεντρο την ναυτική ιστορία ξεκίνησε επισήμως πλέον το σχετικό πρόγραμμα ξεναγήσεων για τα σχολεία. Αυτό το δημιούργησε και επιμελήθηκε ο σχολικός σύμβουλος 1ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Καβάλας Θανάσης Διαλεκτόπουλος, ενώ την Τετάρτη και την Πέμπτη το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί αναλυτική παρουσίαση των επιμέρους δράσεων και ενοτήτων του προγράμματος σε δασκάλους.

Ενδεικτικά, χθες το πρωί στο Ναυτικό Μουσείο παραβρέθηκαν μαθητές του 5ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας συνοδεία των δασκάλων τους προκειμένου με οδηγό τις τρεις ενότητες του προγράμματος, «Ναυτιλιακά έγγραφα και όργανα ναυσιπλοΐας», «Ομοιώματα παλιών σκαφών» και «Είδη αλιείας – εργαλεία ναυπηγικής – όργανα επικοινωνίας», να διαπιστώσουν εντός του χώρου το πέρασμα από τη θεωρία στην πράξη αλλά και να δουν από κοντά αντικείμενα και πώς αυτά συνδέονταν με τη ναυτική ιστορία του τόπου. Κατόπιν μιας αρχικής ξενάγησης, στο πλαίσιο προεργασίας για το τι πρόκειται να δουν οι μαθητές και πώς πρέπει να κινηθούν, το ειδικό ερωτηματολόγιο δινόταν στα παιδιά, τα οποία χωρισμένα πλέον σε ομάδες δραστηριοτήτων καλούνταν να ψάξουν τις απαντήσεις βλέποντας τα ταμπελάκια και ζητώντας κάθε τόσο την απαραίτητη συνδρομή των δασκάλων και του υπεύθυνου του μουσείου Χρήστου Τζανάκου.

Για πρακτικούς λόγους, τα τμήματα εισέρχονταν με τη σειρά. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της ΣΤ’ τάξης του 5ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας παρουσία των δασκάλων Λαμπρινής Κόποτα και Δημήτρη Πάνου, ο ενθουσιασμός των παιδιών ήταν έκδηλος. Ερωτηθείς ο κ. Πάνου για το πώς οι λιλιπούτειοι επισκέπτες αντέδρασαν στα νέα αυτής της ξενάγησης, απάντησε ότι ήδη προ ημερών είχε παρουσιαστεί στα παιδιά εντός της σχολικής αίθουσας αναλυτικό βίντεο από το Ναυτικό Μουσείο με σκοπό να τους εξάψει την περιέργεια και να τους κεντρίσει το ενδιαφέρον. Έτσι, από νωρίς διαπιστώθηκε ο ενθουσιασμός τους για την επικείμενη επίσκεψή τους και συμμετοχή στο πρόγραμμα. «Από την αρχή, τα παιδιά αντέδρασαν πολύ καλά και έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον να λάβουν μέρος στο πρόγραμμα των ξεναγήσεων. Πιστεύουμε οτιδήποτε τα κάνει να βγουν από την τάξη και να φτάσουν στην πηγή των πραγμάτων για τα οποία μαθαίνουν, τα κάνει να νιώθουν διαφορετικά. Παράλληλα, κάτι τέτοιο βοηθάει και εμάς τους εκπαιδευτικούς να φεύγουμε από την παραδοσιακή μάθηση και να περνάμε σε πιο παιδαγωγικές προσεγγίσεις διδασκαλίας: τα παιδιά νιώθουν, φαντάζονται και γνωρίζουν από κοντά αυτά για τα οποία ακούν…», τόνισε ο κ. Πάνους συμπληρώνοντας ότι: «Στο ίδιο σκεπτικό επιλέξαμε να συνδυάσουμε αυτήν την επίσκεψη και με την επίσκεψή μας στη συνέχεια στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας, όπου δόθηκε στα παιδιά η ευκαιρία να αναζητήσουν βιβλία επίσης με ναυτικό περιεχόμενο, βιβλία για τη θάλασσα, ενώ όλα αυτά θα τα παρουσιάσουμε αναλυτικότερα και στην ιστοσελίδα του σχολείου μας εξετάζοντας το ενδεχόμενο να εξελιχθούν ίσως και σε πιο παιδική μορφή στο μέλλον, όπως σε μια δραματοποίηση με αφορμή όσα έμαθαν και είδαν ή μια έκθεση ζωγραφικής, κάτι σχετικό. Σκοπεύουμε, με αφορμή και τον εορτασμό των 100 ετών απελευθέρωσης της πόλης, να επισκεφθούμε στο άμεσο μέλλον και το Μουσείο Καπνού με τις καπναποθήκες της πόλης, την Παλιά πόλη, το Αρχαιολογικό Μουσείο και άλλους χώρους».

Πηγή: www.evdomi.gr

eXTReMe Tracker