Μουσική παράσταση με τίτλο “Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική”

24 Οκτωβρίου, 2012

Πρόκειται για το Ορατόριο του Μίκη Θεοδωράκη που βασίζεται στο έργο «Άξιον Εστί» του Οδυσσέα Ελύτη, στο οποίο συμμετέχει και η μικτή χορωδία του συλλόγου Νέας Περάμου

 

Μια μουσική παράσταση, το Λαϊκό Ορατόριο του Μίκη Θεοδωράκη βασισμένο στο έργο «Άξιον Εστί» του Οδυσσέα Ελύτη, παραγωγή της Ομάδας Χ – Οδός και της μικτής πολυφωνικής χορωδίας του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Νέας Περάμου Καβάλας θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει το κοινό Σάββατο βράδυ, στις οκτώ  στο κινηματογράφο “OSCAR”  και είσοδο ελεύθερη…

 

Αναλυτικότερα, στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Φιλίππων – Θάσου 2012 Θοδωρής Γκόνης δήλωσε σχετικά με αυτήν τη συνεργασία: «Είμαστε ευτυχείς που σ’ αυτό το Φεστιβάλ Φιλίππων – Θάσου, που είναι αφιερωμένο στην ποίηση, θα δώσουν το “παρών” τόσο η Ομάδα Χ – οδός, όσο και ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος της Νέας Περάμου μέσα από ένα σπουδαίο μουσικό Ορατόριο».

 

Από την πλευρά του, ο Παύλος Λεμοντζής, αφηγητής και σκηνοθέτης της παράστασης, ευχαρίστησε τον καλλιτεχνικό διευθυντή για την εμπιστοσύνη που έδειξε στην Ομάδα Χ – Οδός «για άλλη μια χρονιά» και μιλώντας για συνεργασία του με τη μαέστρο της παράστασης Μαρία Σγουρίδου από την πολυφωνική χορωδία του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου της Νέας Περάμου και τον Θόδωρο Κατάκαλο, ο οποίος ανέλαβε την μουσική εναρμόνιση, είπε: «Είμαι πολύ περήφανος που συνεργάζομαι μαζί της, όσο και με τον καταξιωμένο Καβαλιώτη μουσικό, Θόδωρο Κατάκαλο». Ακόμη, δήλωσε τη συγκίνησή του για το γεγονός ότι συμμετέχει «σε έναν τεράστιο θεσμό, καταξιωμένο στη συνείδηση του κόσμου», όπως είναι το φεστιβάλ και αναφορικά με το είδος της παράστασης, το Λαϊκό Ορατόριο, διευκρίνισε ότι «δεν είναι θέατρο, αλλά μια μουσική παράσταση, ένα μουσικό αναλόγιο».

 

Στη συνέχεια, η Μαρία Σγουρίδου αναφέρθηκε εκτενέστερα στα χαρακτηριστικά του Λαϊκού Ορατόριου: «Το “Άξιον Εστί” είναι ένα Λαϊκό Ορατόριο, που σημαίνει ότι είναι συμφωνική μουσική με φωνή, σόλο και χορωδία. Ο Μίκης Θεοδωράκης προσπάθησε να παντρέψει την έντεχνη μουσική, την συμφωνική μουσική μαζί με την παραδοσιακή και τον βυζαντινό μουσικό τρόπο. Όλα αυτά φαίνονται μέσα στο έργο…» και συμπλήρωσε ότι, συγκυριακά, η εκδήλωση συμπίπτει με τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη γέννηση του Οδυσσέα Ελύτη, η επέτειος των οποίων γιορτάστηκε πέρυσι. Αναφορικά με τυχόν δυσκολίες, επεσήμανε ότι «ήταν πολύ δύσκολο για εμάς να προσαρμοστούμε στις ανάγκες του έργου λόγω του ότι οι χορωδοί δεν είχαν μουσικές γνώσεις που απαιτούνται γι’ αυτό. Όμως, με την υπομονή και την επιμονή τους, αλλά και με τη βοήθεια του Θόδωρου Κατάκαλου πετύχαμε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα» και εγγυήθηκε ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα, το οποίο θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει από κοντά το κοινό.

 

Τέλος, ο Θόδωρος Κατάκαλος απευθυνόμενος αρχικά στον Θοδωρή Γκόνη τον ευχαρίστησε και σχολίασε τη μέχρι τώρα ενασχόλησή του με το φεστιβάλ λέγοντας «τον καμαρώνω για το έργο που προσφέρει», ενώ μιλώντας για τη συνεργασία του με τον Παύλο Λεμοντζή είπε ότι στάθηκε «σαν κρίκος που έδεσε όλη αυτήν την εκδήλωση». Σχετικά με το ίδιο το έργο, παρέθεσε μνήμες από τα παιδικά του χρόνια, από την πρώτη του επαφή με το δοξαστικό «Άξιον Εστί», το οποίο και στιγμάτισε τη μετέπειτα μουσική του πορεία αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «πρόκειται για μία μουσική η οποία με συνεπαίρνει, με σηκώνει πιο ψηλά», ένα συναίσθημα το οποίο νιώθει τη βεβαιότητα ότι θα συμμεριστεί και ο κόσμος που θα παραβρεθεί αύριο βράδυ στο Κάστρο Καβάλας. Κλείνοντας, έδωσε και μία υπόσχεση για το μέλλον, ότι «η επόμενη δουλειά θα είναι τουλάχιστον τρεις σκάλες ανώτερη από αυτήν του Σαββάτου».

 

eXTReMe Tracker