ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ: Ξεκίνησε το ταξίδι του ΝΟΚ για τη γειτονική χώρα

1 Ιουλίου, 2010

Ξεκίνησαν την προηγούμενη Παρασκευή στις 17.00, το απόγευμα τα τρία ιστιοπλοϊκά σκάφη του Ναυτικού Ομίλου Καβάλας για το καθιερωμένο πλέον ετήσιο ναυτικό ταξίδι στη γειτονική χώρα.

Φέτος, όπως και το 2008, τα τρία σκάφη σκοπεύουν να επισκεφτούν τα Δαρδανέλια, την Τροία, τη Λάμψακο, την Προποντίδα, το νησί του Μαρμαρά, τη Συλίβρια, την αδελφοποιημένη με την Καβάλα Ραιδεστό, τα Πριγκηπόνησα και φυσικά την Κωνσταντινούπολη
Τα πληρώματα των σκαφών αποτελούνται κυρίως από πρώην μαθητές της σχολής ιστιοπλοΐας του Ναυτικού Ομίλου Καβάλας με το εκπαιδευτή τους Στάθη Σοφίτση.
Το ταξίδι προγραμματίζεται να διαρκέσει συνολικά δέκα ημέρες, καλύπτοντας περίπου 500 ναυτικά μίλια. Σκοπός του ταξιδιού είναι πέρα από την απόκτηση πολύτιμης ναυτικής εμπειρίας και η επαφή με το Ελληνικό στοιχείο που ζει στις άνω περιοχές.
Οι εναπομείναντες Έλληνες, ειδικά στην Πρίγκιπο και τη Χάλκη, έχουν δημιουργήσει μία δυνατή κοινότητα στα πανέμορφα νησιά και είχαν υποδεχθεί εγκάρδια τα πληρώματα στο προηγούμενο ταξίδι.
Επίσης τα πληρώματα θα γίνουν δεκτά από το Δήμαρχο Συλίβριας, στενό φίλο του Χατσούκη Στέλιου που βοηθά στη διοργάνωση.

Αρωγός στην προσπάθεια αυτή είναι για άλλη μια φορά ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ με την αναπτυξιακή του εταιρία “ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ” η οποία είναι χορηγός στο ένα από τα τρία σκάφη της διοργανώτριας εταιρίας ναυλώσεων ΑΙΓΕΑΣ ΓΙΩΤΙΝΓΚ. Η αναχώρηση των σκαφών έγινε στα πλαίσια της γιορτής της Καβάλας «Ελευθέρια 2010″.
Το πρώτο μέρος του ταξιδιού από την Καβάλα μέχρι το Τσανάκαλε (Δαρδανέλια) απόστασης 120 μιλίων έγινε με τις καλύτερες συνθήκες, μια και το ελαφρύ νυχτερινό νοτιαδάκι φιλοδώρησε τα 3 σκάφη με μία γλυκιά πλαγιοδρομία καλύπτοντας την μεγάλη απόσταση σε 17 ώρες χωρίς στάση. Νωρίς το πρωί του Σαββάτου τα σκάφη μπήκαν στο λιμανάκι της Ίμβρου, ελπίζοντας μήπως άλλαξε το μέχρι τώρα καθεστώς που δεν επέτρεπε τελωνειακές διατυπώσεις στο νησί. Δυστυχώς δεν συνέβη κάτι τέτοιο. Η είσοδος στα στενά 3 ώρες αργότερα έγινε από την βόρεια μεριά περνώντας κοντά από τα μεγάλα μνημεία των Τούρκων αλλά και των συμμάχων στη μνήμη των 250.000 νεκρών του Α! παγκοσμίου πολέμου. Η περιοχή θεωρείται παγκόσμια ως η πρώτη σε ναυτική κίνηση μια και όλο το εμπόριο των παρευξείνιων χωρών γίνεται από τα στενά αυτά, με τα γιγαντιαία πλοία να ακολουθούν το ένα πίσω από το άλλο.

Το Τσανάκαλε, μία σύγχρονη πόλη περίπου 90.000 κατοίκων σφύζει από νεαρό κόσμο ίσως και λόγω του τοπικού πανεπιστημίου.
Το βράδυ πέρασε απολαμβάνοντας την Τούρκικη κουζίνα με τα γευστικότατα λαχματζούν και κεμπάπ!

Κυριακή πρωί η αναχώρηση λίγο καθυστερημένη για την Λάμψακο στην βόρεια πλευρά των στενών. Το λιμανάκι της μεγάλης πλέον πόλης όπου κάποτε κρίθηκε η έκβαση του Πελοποννησιακού πολέμου, αποδείχθηκε επικίνδυνα ρηχό για τις βαθιές καρίνες των σκαφών. Η απόφαση λοιπόν για συνέχιση ήταν αναγκαία και έτσι λίγο πριν την δύση του Ηλίου τα σκάφη δέσανε στο λιμανάκι της Καραβίγκα από την Ασιατική μεριά της Προποντίδας. Τα 3 σκάφη με τις γαλανόλευκες σημαίες στην πρύμη τους έκαναν μεγάλη εντύπωση στους ντόπιους που φιλόξενα βοήθησαν τα πληρώματα. Η μέρα έκλεισε με πλούσιο δείπνο με τα φημισμένα καλκάνια της περιοχής και πάρτυ στον μώλο μέχρι νωρίς το πρωί.
Δευτέρα πρωί και το βοριαδάκι επιτέλους εμφανίστηκε δίνοντας το ερέθισμα στην διοργάνωση ενός άτυπου ιστιοπλοϊκού αγώνα μέχρι το νησί του Μαρμαρά. Η αγωνιστική διάθεση των πληρωμάτων και τα στοιχήματα μεταξύ των διαγωνιζόμενων βοήθησαν να καλυφθεί εύκολα η απόσταση των 18 ναυτικών μιλίων. Ακολούθησε αρόδου αγκυροβολία έξω από το λιμάνι σε όρμο γεμάτο από τα φημισμένα μεγάλα μύδια της περιοχής, τα οποία μαγειρευτήκαν με κάθε δυνατό τρόπο.

Η διανυκτέρευση στο πανέμορφο νησί-τόπο καταγωγής των κατοίκων του Ν. Μαρμαρά Χαλκιδικής συνοδεύτηκε από τις αναγκαίες προμήθειες σε τρόφιμα και καύσιμα.Οι 18 ²σύγχρονοι Αργοναύτες², που σημειωτέον ανταποκρίθηκαν αμέσως στο κάλεσμα του διοργανωτή Στάθη Σοφίτση είναι οι: Καρυάτης Νίκος, Δρακόντου Βιργινία, Τσιώνης Νίκος, Τσιώνη Ζιζή, Πανταζής Κώστας, Δελαπόρτα Ασπασία, Καλανταρίδης Ηλίας, Νικολέρης Νίκος, Πόλα Έλλη, Ιωαννίδης Δημήτρης, Καραγιαννίδου Ευγενία, Σταμπουλίδου Άννα, Ζεϊμπεκίδης Κυριάκος, Ζεϊμπεκίδου Κατερίνα, Αργυρόπουλος Θόδωρος, Μπακιρτζής Ζώης και Πατακιούτη Ηλιάνα.

Πηγή : www.k-tipos.gr

eXTReMe Tracker