ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΚΑΒΑΛΑΣ Σύσκεψη για τη δημιουργία τεχνητού υφάλου στη θαλάσσια περιοχή Καβάλας-Θάσου

19 Απριλίου, 2010

Σε συνέχεια ημερίδας που είχε πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Νομαρχιακού Συμβουλίου Καβάλας πριν από 15 περίπου ημέρες, με θέμα την υποβολή προτάσεων των έργων στο επιχειρησιακό πρόγραμμα αλιείας 2007-2013, αλλά και στο μέτρο προστασίας της υδρόβιας χλωρίδας και πανίδας, εντάχθηκε η χθεσινή σύσκεψη ανάμεσα στον αντινομάρχη Καβάλας Ανδρέα Μπαλίκα και τους αρμόδιους φορείς.
Στην πρώτη σύσκεψη είχαν υποβληθεί προτάσεις για τη δημιουργία ενός τεχνητού υφάλου. Με τον όρο αυτό εννοούμε τη δημιουργία με τεχνητά μέσα και με την ανθρώπινη παρέμβαση ενός υφάλου, με σκοπό μεσοπρόθεσμα να δημιουργηθεί στα ιχθυαποθέματα της περιοχής ένα όφελος για τους ασχολούμενους με την αλιεία. Με τον τρόπο αυτό εμπλουτίζονται τα ιχθυαποθέματα και δημιουργούνται προϋποθέσεις για τη βελτίωση του εισοδήματος των αλιέων. «Αυτή η διαδικασία εκτός από την κατάθεση των δικαιολογητικών και τη σύνταξη των μελετών χρειάζεται μία διαδικασία ωρίμανσης. Το κυριότερο όμως που χρειάζεται τη σύμφωνη γνώμη και τη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας και ειδικά των αλιέων. Σ’ αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Πρόκειται για ένα έργο υψηλού προϋπολογισμού, το κόστος του οποίου θα φτάσει το ένα εκατομμύριο ευρώ» δήλωσε ο αντινομάρχης Καβάλας Ανδρέας Μπαλίκας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αν αποφασιστεί να προχωρήσει η Νομαρχία Καβάλας στην κατάρτιση των μελετών αυτές θα κοστίσουν 40.000-45.000 ευρώ.

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Αλιευτικών Ερευνών Αργύρης Καλλιανιώτης παρουσίασε τα στοιχεία της έρευνας που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο τονίζοντας ότι υπάρχουν τρεις πιθανές τοποθετήσεις δημιουργίας του τεχνητού υφάλου. Η πρώτη βρίσκεται απέναντι από την αλάνα της Ηρακλείτσας, η δεύτερη απέναντι από τους Αμμολόφους, στην περιοχή της Σαρακήνας και η τρίτη στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στον Πρίνο και την Καλλιράχη. Ο Αργύρης Καλλιανιώτης σημείωσε ότι γύρω από τον ύφαλο θα υπάρχει μία προστατευόμενη περιοχή όπου για τουλάχιστον τρία χρόνια δεν θα μπορεί να ψαρεύει κανένας. Το βάθος κατασκευής του υφάλου υπολογίζεται, σύμφωνα με το διευθυντή του ΙΝΑΛΕ, στα 20 μέτρα. Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν οι εκπρόσωποι των υπηρεσιών της Νομαρχίας Καβάλας, εκπρόσωπος του Λιμεναρχείου, ο πρόεδρος του σωματείου των γρι-γρι Γιάννης Μανιός, ενώ ο Αργύρης Καλλιανιώτης επεσήμανε ότι το ΙΝΑΛΕ έχει τη δυνατότητα αν δοθεί το πράσινο φως να συντάξει τη μελέτη σκοπιμότητας μέσα σε ένα τρίμηνο. Από την πλευρά του ο Ανδρέας Μπαλίκας εξέφρασε την άποψη ότι δεν προλαβαίνουν να εντάξουν το έργο στο τρέχον πρόγραμμα, αλλά αν συμφωνήσουν όλοι τότε οι μελέτες θα συνταχθούν για να ενταχθούν στην επόμενη φάση του προγράμματος.

Πηγή : www.k-tipos.gr

eXTReMe Tracker