Το “πράσινο φως” για την αξιοποίηση του χώρου του “Φιλίππειου” κολυμβητηρίου.

5 Αυγούστου, 2011

Το “πράσινο φως” για την αξιοποίηση του χώρου του “Φιλίππειου” κολυμβητηρίου, του ανοικτού κολυμβητηρίου όπως είναι γνωστό, όπου βρίσκονται το γυμναστήριο και η κατασκευή που χρησιμοποιήθηκε ως καντίνα, απέκτησε, εδώ και ένα μήνα, ο Δήμος Καβάλας.
Το “πράσινο φως” για την αξιοποίηση του χώρου του “Φιλίππειου” κολυμβητηρίου, του ανοικτού κολυμβητηρίου όπως είναι γνωστό, όπου βρίσκονται το γυμναστήριο και η κατασκευή που χρησιμοποιήθηκε ως καντίνα, απέκτησε, εδώ και ένα μήνα, ο Δήμος Καβάλας. Απαντώντας σε πρόσφατο σχόλιο του “Κ.Τ.” ο δήμαρχος Καβάλας, Κωστής Σιμιτσής, εξήγησε ότι η δημοτική αρχή δεν μπορούσε να προχωρήσει στην αξιοποίηση του συγκεκριμένου χώρου τα προηγούμενα χρόνια, επειδή εκκρεμούσε η νομιμοποίηση του. “Όλη η παραλιακή ζώνη του λιμανιού, από το μπαρ “Aqua” μέχρι το τελωνείο, ανήκει στο ελληνικό δημόσιο και συγκεκριμένα στο Υπουργείο Οικονομικών”, μας είπε ο δήμαρχος Καβάλας και πρόσθεσε: “Το Υπουργείο Οικονομικών, λοιπόν, παραχώρησε τη ζώνη αυτή, κατά χρήση, στον Οργανισμό Λιμένα Καβάλας. Αργότερα, το κράτος έδωσε στους Δήμους τα εθνικά γυμναστήρια και στάδια. Έτσι περιήλθε στο Δήμο Καβάλας το “Φιλίππειο” κολυμβητήριο. Για να μπορέσει ο Ο.Λ.Κ. να αξιοποιήσει τα ακίνητα που του παραχωρήθηκαν μέσα στην παραλιακή ζώνη, έπρεπε να κάνει μία διαδικασία με σκοπό τη νομιμοποίηση τους. Αυτή η διαδικασία ολοκληρώθηκε πριν λίγα χρόνια, προς το τέλος της θητείας του προηγούμενου προέδρου του οργανισμού, του κυρίου Παναγιώτου. Εμείς περιμέναμε να τελειώσει αυτή η διαδικασία, προκειμένου να προχωρήσουμε στην αντίστοιχη νομιμοποίηση του κολυμβητηρίου. Πράγματι, πριν από ένα μήνα, περίπου, εγκρίθηκε το αίτημα μας από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και έτσι, είμαστε σε θέση να αξιοποιήσουμε το χώρο δίπλα στις πισίνες”. Όπως είπε, ακόμα, ο δήμαρχος Καβάλας, ο χώρος θα εκμισθωθεί για να λειτουργήσει ως αναψυκτήριο. Με τη διαφορά ότι θα παραχωρηθεί το γυμναστήριο και όχι η παλιά καντίνα, η οποία θα αξιοποιηθεί με κάποιο άλλο τρόπο. Όσον αφορά τις πισίνες, από την 1η Αυγούστου είναι διαθέσιμες για το κοινό μόνο τα απογεύματα (7 μ.μ.-9 μ.μ.). 

Το κλειστό κολυμβητήριο

Εν τω μεταξύ, στο κλειστό κολυμβητήριο στο Περιγιάλι γίνεται η απαραίτητη συντήρηση του μηχανολογικού εξοπλισμού, η αποκατάσταση τυχόν προβλημάτων και ο καθαρισμός των χώρων και των δεξαμενών του κολυμβητηρίου. Οι εργασίες για την επισκευή της στέγης, η οποία έμεινε χωρίς υγρομονωτική, θερμομονωτική και αντικεραυνική προστασία, λόγω καταστροφής της ειδικής μεμβράνης και του αντικεραυνικού συστήματος, δεν έχουν αρχίσει ακόμα. Η αιτία, σύμφωνα με δηλώσεις των διοικούντων το Δήμο Καβάλας, είναι η καθυστέρηση στην εκταμίευση του απαραίτητου χρηματικού ποσού, που εξασφάλισε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού με παρέμβαση του, ο υφυπουργός Υγείας και βουλευτής Νομού Καβάλας, Μιχάλης Τιμοσίδης. Αναφερόμενος στην αποκατάσταση του προβλήματος ο δήμαρχος Καβάλας, είπε πριν από μερικές εβδομάδες, ότι το υλικό που σκέπαζε τη στέγη, ο πετροβάμβακας, θα αντικατασταθεί από κάποιο άλλο καλύτερης ποιότητας, που θα προσφέρει μεγαλύτερη προστασία. Ωστόσο, ο διευθυντής του κολυμβητηρίου, Θανάσης Παπανικολάου, θεωρεί ως πρώτη προτεραιότητα την προμήθεια του ειδικού καλύμματος, με το οποίο θα σκεπάζονται οι πισίνες. Με το κάλυμμα αυτό, είπε στον “Κ.Τ.”, θα λυθεί οριστικά το πρόβλημα της υγρασίας στο εσωτερικό του κολυμβητηρίου. Οι υδρατμοί που δημιουργούνται από το θερμαινόμενο νερό των υδατοδεξαμενών (πισίνων), αυξάνει την υγρασία στο εσωτερικό περιβάλλον. Κι όταν η υγρασία υπερβεί ένα ποσοστό, τίθεται αυτόματα σε λειτουργία το ιδιαίτερα ενεργοβόρο σύστημα κλιματισμού, προκειμένου να γίνει η αφύγρανση του χώρου. Αν οι πισίνες, πρόσθεσε, σκεπάζονται κάθε βράδυ, μετά το τέλος των προπονήσεων, έως την επόμενη ημέρα το πρωί, θα σταματήσει το φαινόμενο της δημιουργίας υδρατμών και της ενδεχόμενης ενεργοποίησης του συστήματος ψύξεως και θέρμανσης του κολυμβητηρίου. Κι αν ενεργοποιηθεί το σύστημα, σημείωσε, μόνο χειροκίνητα μπορεί να σταματήσει. Με τη χρήση του καλύμματος, το κόστος αγοράς του οποίου δεν είναι πολύ υψηλό, θα γίνει εξοικονόμηση ηλεκτρικού ρεύματος, επεσήμανε ο διευθυντής του κλειστού κολυμβητηρίου, έως και 30%. “Δεν είναι πολύ μεγάλη η οικονομία, αλλά είναι ένα πρώτο βήμα να μειωθεί το λειτουργικό κόστος”, σχολίασε. Από κει και πέρα, η διοίκηση του Δήμου Καβάλας και ειδικότερα η τεχνική υπηρεσία, εξετάζουν διάφορους τρόπους προκειμένου να γίνει βιώσιμη και φιλική προς το περιβάλλον η λειτουργία του κολυμβητηρίου, περιορίζοντας τη χρήση του πετρελαίου και της ηλεκτρικής ενέργειας.

Πηγή:www.k-tipos.gr

eXTReMe Tracker