Ξεκίνησαν χθες οι εκδηλώσεις για την απελευθέρωση του Παγγαίου

2 Απριλίου, 2012

Οι εκδηλώσεις με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την απελευθέρωση της περιοχής στόχο έχει την αφύπνιση της ιστορικής μνήμης και την καταγραφή άγνωστων πτυχών της τοπικής ιστορίας

Ξεκίνησε χθες με κάθε επισημότητα ο κύκλος των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Ελευθερούπολης και της ευρύτερης περιοχής του Παγγαίου. «Παναγιώτης Δημαράς 1856 – 1897. Έπεσε υπέρ πατρίδος ηρωικά μαχόμενος ως αρχηγός τμήματος εθελοντών με υπαρχηγούς τους Ευστάθιο Καραβαγγέλη και Γιάννο Βελέντζα κατά τον Ελληνοτουρκικό πόλεμο την 7η Απριλίου 1897» αναγράφεται στο μνημείο τα αποκαλυπτήρια του οποίου έγιναν χθες στον Δημαρά ανοίγοντας ουσιαστικά ένα μεγάλο κύκλο παρόμοιων εκδηλώσεων που θα γίνουν σε πολλά δημοτικά διαμερίσματα του δήμου το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ όπως έχει γίνει ήδη γνωστό οι εορταστικές εκδηλώσεις θα κορυφωθούν το Φθινόπωρο όπου προετοιμάζονται με κάθε επίσημο τρόπο τα όσα θα γίνουν προς τιμή όσων πολέμησαν για την απελευθέρωση της περιοχής του Παγγαίου από τον Οθωμανικό ζυγό.

Χθες, στα αποκαλυπτήρια το παρών έδωσε απόγονος του Παναγιώτη Δημαρά, ο οποίος φέρει το όνομα του στον οποίο ο δήμαρχος Παγγαίου απένειμε τιμητική πλακέτα. Πλήθος κόσμου από την ευρύτερη περιοχή έδωσε το παρών στην εκδήλωση μεταξύ των οποίων ο υφυπουργός Υγείας Μιχάλης Τιμοσίδης, οι βουλευτές του Νομού Καβάλας Δημήτρης Παπουτσής, Σάββας Εμινίδης και Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Αρχέλαος Γρανάς, ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Πολιτισμού της Περιφέρειας ΑΜ-Θ Κώστας Παπακοσμάς, περιφερειακοί σύμβουλοι, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι Παγγαίου, εκπρόσωποι των αρχών και φορέων. Το μέλος της ιστορικής επιτροπής που εργάζεται για την προετοιμασία των εκδηλώσεων Θεόδωρος Λυμπεράκης αναφέρθηκε σε ομιλία που ακολούθησε στα γεγονότα της εποχής, στη δράση του Παναγώτη Δημαρά κλπ.

Μόνο η αρχή…

Η εκδήλωση αυτή είναι η πρώτη από μια σειρά εκδηλώσεων που διοργανώνει ο δήμος Παγγαίου αξιοποιώντας το όραμα μιας ομάδας ευαισθητοποιημένων συμπολιτών, σε συνεργασία με άλλους φορείς της περιοχής, που έχουν ως στόχο την αφύπνιση της ιστορικής μνήμης των κατοίκων του Δήμου Παγγαίου και παράλληλα την καταγραφή άγνωστων, μέχρι σήμερα, σελίδων της ιστορίας, τόσο για τον Μακεδονικό Αγώνα, όσο και για τους Βαλκανικούς Πολέμους στην περιοχή του Παγγαίου. Για τον Απρίλιο έχουν προγραμματιστεί τα αποκαλυπτήρια των τεσσάρων μνημείων που κατασκευάστηκαν, στην κατεύθυνση της ανάδειξης ιστορικών προσωπικοτήτων και τόπων μαχών, όπου υπήρξαν πεσόντες. Η επόμενη εκδήλωση έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή 22 Απριλίου στο Παλαιοχώρι για τον πεσόντα στρατιώτη του 21ου Συντάγματος Πεζικού κατά την Μάχη του Παλαιοχωρίου, στις 22 Απριλίου 1913 και θ’ ακολουθήσουν το Σάββατο 28 Απριλίου στην Εξοχή τα αποκαλυπτήρια για τους πεσόντες στρατιώτες του 20ου Συντάγματος Πεζικού στη Μάχη της Εξοχής, στις 26 Απριλίου 1913 και την Κυριακή 29 Απριλίου στα Δωμάτια, τα αποκαλυπτήρια για τους ηρωικώς πεσόντες στρατιώτες του 20ου Συντάγματος Πεζικού στη Μάχη των Δωματίων, στις 26 Απριλίου 1913. Υπενθυμίζεται πως όλα ξεκίνησαν από μια ιδέα του διοικητή της 193 ΜΠΕΠ/MLRS αντισυνταγματάρχη Αντώνη Πλατιά, του δικηγόρου – ιστορικού Θεόδωρου Λυμπεράκη και του δημοσιογράφου Άρη Μεντίζη. Την ιδέα «αγκάλιασαν» ο δήμος Παγγαίου, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης που συνδράμει και οικονομικά όπως και η μητρόπολη Ελευθερουπόλεως. Την προετοιμασία της διοργάνωσης έχουν αναλάβει τρεις επιτροπές. Η οργανωτική επιτροπή με επικεφαλής τον αντιδήμαρχο Παγγαίου Σταμάτη Ματσάγκο και στην οποία συμμετέχει και η Περιφέρεια, η ιστορική επιτροπή στην οποία συμμετέχουν πέραν των κυρίων Λυμπεράκη και Μεντίζη, ο Νίκος Μιχαλόπουλος και η σύζυγος του Αγγελική Κιουρτσή – Μιχαλοπούλου, ο Θόδωρος Βακαλόπουλος καθώς και ο πρώην δήμαρχος Ελευθερούπολης Λάμπρος Τουφεξής. Η τρίτη είναι η επικοινωνιακή επιτροπή στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων κλπ που έχουν αναλάβει την ενημέρωση αλλά και την ευαισθητοποίηση όλων των δημοτών. Όλοι οι συμμετέχοντες στις επιτροπές δουλεύουν εθελοντικά.

Γιάννης ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

Πηγή: www.evdomi.gr

eXTReMe Tracker