ΟΜΑΔΑ ΔΡΑΣΗΣ ΑΝΩ ΘΡΩΣΚΩ «Κεντήματα»

6 Μαΐου, 2010

Η θεατρική ομάδα δράσης «Άνω Θρώσκω» παίρνει σήμερα το βάπτισμα του πυρός με το ανέβασμα της πρώτης θεατρικής παράστασης που θα φιλοξενηθεί στο θεατράκι του Συνδέσμου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών. Χθες το μεσημέρι κάποια από τα μέλη της θεατρικής ομάδας έδωσαν συνέντευξη τύπου κάνοντας μία σύντομη αναφορά στο θεατρικό έργο «Κεντήματα» της Ιρανής συγγραφέας Μαριάν Σατραπί, το οποίο εξελίσσεται στο θεοκρατικό και ανδροκρατούμενο καθεστώς του Ιράν.

Το έργο αναφέρεται στις γυναίκες του Ιράν, που συνεχίζουν να στερούνται βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, υπό το πρόσχημα ότι αντιτίθενται στον Ισλαμικό νόμο. Οι ελπίδες για ελευθερία, ανεξαρτησία και κοινωνική δικαιοσύνη που είχε γεννήσει η λαϊκή επανάσταση του 1979 διαψεύσθηκαν πικρά από το θεοκρατικό καθεστώς που εγκαθιδρύθηκε ακυρώνοντας ακόμη και τις προηγούμενες κατακτήσεις. Η Μαριάν Σατραπί μεγαλώνοντας σε ένα τέτοιο περιβάλλον αποκαλύπτει με χιούμορ μέσα από τα «Κεντήματα» ένα άλλο Ιράν από αυτό που οι περισσότεροι δυτικοί γνωρίζουμε. Ένα Ιράν εγκλωβισμένο μεταξύ μίας τερατώδους θεοκρατίας και ενός δυτικού ονείρου. Θίγει με κωμικό τρόπο ζητήματα όπως είναι η ακεραιότητα, η διεκδίκηση, η ευθύνη των πράξεων, η ανεξαρτησία που αφορούν πέρα από τις γυναίκες του Ιράν και τον Ιρανικό λαό, αλλά και κάθε καταπιεσμένο λαό αυτού του κόσμου. Οι συντελεστές του έργου, που κατά τη συντριπτική τους πλειοψηφία όπως είναι φυσικό είναι γυναίκες, τόνισαν πως μέσα από τα μάτια της Μαριάν Σατραπί διαπίστωσαν ότι δεν έχουν μεγάλες διαφορές από τις γυναίκες του Ιράν.
Περί του έργου

Σε ένα θεοκρατικό, ανδροκρατούμενο καθεστώς οχτώ γυναίκες από τρεις διαφορετικές γενιές πίνουν τσάι, μιλώντας μας για όλα αυτά που αποτελούν επισήμως στο Ιράν θέματα ταμπού: τους άντρες, τον έρωτα και το σεξ, μοιράζονται μυστικά και αγωνίες, διηγούνται ιστορίες για την αγάπη, την προδοσία, τις προκαταλήψεις, άλλοτε τρυφερές και αστείες και άλλοτε πικρές και σκληρές, όπως οι ιστορίες των γυναικών σ’ όλο τον κόσμο. Στην πραγματικότητα, μας «συστήνουν» την «άλλη» όψη του σημερινού Ιράν, πίσω από τη μαντίλα, την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη διαρκή καταστολή.

Βιογραφικό σημείωμα
Η Μαριάν Σατραπί γεννήθηκε το 1969, στο Ραστ του Ιράν και μεγάλωσε στην Τεχεράνη. Το 1994 εγκαταστάθηκε στη Γαλλία, όπου ζει μέχρι σήμερα. Κάνει κόμικς, ζωγραφίζει και γράφει. Έχει γράψει και εικονογραφήσει την αυτοβιογραφική σειρά κόμικς «Περσέπολις» που έγινε παγκόσμιο μπεστ σέλερ. Η ομότιτλη ταινία κινουμένων σχεδίων που σκηνοθέτησε η ίδια η συγγραφέας και ο Βενσάν Παρονό κέρδισε το Βραβείο Κριτικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ Κανών 2007. Η Σατραπί έχει γράψει, επίσης, αρκετά παιδικά βιβλία, ενώ συνεργάζεται με εφημερίδες και περιοδικά σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα κυκλοφορούν από τις εκδόσεις «Ηλίβατον» τα βιβλία της «Περσέπολις: Μια αληθινή ιστορία» και «Περσέπολις 2: Η επιστροφή», «Κεντήματα» και βρίσκεται υπό έκδοση και το βιβλίο της: «Κοτόπουλο με δαμάσκηνα». Επίσης, έχουν κυκλοφορήσει δύο παιδικά βιβλία της από τις εκδόσεις Επόμενος Σταθμός («Ασδάρ» και «Τα τέρατα δεν αγαπούν το φεγγάρι»).
«Η μαντίλα είναι σαν την πάχνη που σκεπάζει τα λουλούδια το πρωί, παρόλα αυτά εκείνα παραμένουν ζωντανά και πάντα μοσχομυρίζουν έτσι και οι γυναίκες στο Ιράν αν και είναι καλυμμένες για να μην φαίνονται είναι πάντα ισχυρές και μπορούν να πετύχουν τα πάντα αν το θελήσουν».
Το 1979, οι ιρανικές αρχές αποφάσισαν να επιβάλουν τη μαντίλα στα νεαρά κορίτσια. Δέκα ετών τότε, η Μαριάν Σατράπι αναγκάστηκε να υπακούσει. Όταν την είδαν έτσι οι συμμαθητές της, με τους οποίου έπαιζε ποδόσφαιρο τα πέντε προηγούμενα χρόνια, αποφάσισαν να τη βγάλουν από τερματοφύλακα. «Δεν μπορούμε να παίζουμε μαζί σου μπάλα γιατί είσαι κορίτσι», της είπαν. Κι έτσι εκείνη πήγε κι έμαθε καράτε.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Συγγραφέας: Marjan Satrapi/Μαριάν Σατραπί
Μετάφραση: Γεωργία Τσάκωνα
Σκηνοθεσία: Δέσποινα Καλπενίδου
Σκηνικά – κοστούμια: Χριστίνα Γλυφού
Μουσική: Σοφία Παπαγεωργίου
Β.σκηνοθέτη: Χριστίνα Δρακακάκη
Φώτα: Χριστίνα Δρακακάκη
Μακέτα αφίσας: Κωνσταντίνος Λάκης
Επιμέλεια εντύπων- εκτύπωση : Σταυρούλα Σιώκη – Εκτυπωτική
Φωτογραφίες: Φωτογραφικός Ομιλος Καβαλας

Παίζουν
Μάρτζι: Τάνια Καραστεργίου
Γιαγιά: Αννα Κυρκιζιώτου
Παρβίν: Στέλλα Φουρναράκη
Αμινέχ: Δέσποινα Γιαρματζίδου
Τάζι: Σταυρούλα Παναγιωτίδου
Ατσι: Ασπα Καρποζήλου
Κυρία Α: Μαρία Μπαξεβανάκη
Κυρία Β: Κυριακή Σαρίδου
Γυναίκα: Μένη Κόκκινου
Άντρας: Άρης Πουλής
Παίζει ούτι η Σοφία Παπαγεωργίου

Η σημερινή πρεμιέρα θα ξεκινήσει στις 9.15 το βράδυ, ενώ το έργο θα παίζεται μέχρι τις 9 Μαΐου την ίδια ώρα. Από τις 13 έως και τις 16 Μαΐου τα «Κεντήματα» θα επανέλθουν στο θεατράκι του Συνδέσμου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών την ίδια ώρα. Η διάρκεια της παράστασης είναι μία ώρα, ενώ η τιμή του εισιτηρίου θα είναι 8 ευρώ και 5 ευρώ για τα παιδιά.

Πηγή : www.k-tipos.gr

eXTReMe Tracker