Ο άρρηκτος δεσμός του νερού με την ιστορία της Καβάλας . Εγκαινιάζεται την άλλη εβδομάδα ο νέος γενικός πίνακας χαμηλής τάσης και το ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος στο αντλιοστάσιο ύδρευσης στα Αμισιανά
19 Νοεμβρίου, 2009
Στη μακραίωνη ιστορία της ανθρωπότητας το νερό είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την εξέλιξη του ανθρώπου. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι κοινωνίες που γνώρισαν τη μεγαλύτερη άνθιση και πρόοδο βρισκόντουσαν κοντά σε ανεξάντλητες ποσότητες νερού. Η Καβάλα έχει την τύχη να απολαμβάνει άφθονο και εξαιρετικής ποιότητας νερό. Η ιστορία όμως της διαχείρισης του νερού στην περιοχή μας έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και μέχρι τις μέρες μας εξακολουθεί να είναι άγνωστη στον πολύ κόσμο. Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος Καβάλας τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου στις 11.30 το πρωί στο αντλιοστάσιο του Δήμου Καβάλας στα Αμισιανά θα πραγματοποιήσει τα εγκαίνια του έργου της αντικατάστασης του γενικού πίνακα χαμηλής τάσης και της εγκατάστασης ηλεκτροπαραγωγού ζεύγους στο κεντρικό αντλιοστάσιο ύδρευσης. Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνει ειδική αναφορά στην ιστορική διαδρομή του νερού στην πόλη της Καβάλας και θα τιμηθούν στα πρόσωπα των συγγενών τους οι δήμαρχοι που συνέβαλαν στην υδροδότηση της πόλης, όπως ο Θανάσης Βαβαλέσκος, ο Δημήτρης Μούτσιος, ο Κωνσταντίνος Τσολάκης και ο Ευάγγελος Ευαγγελίου.
Συγκεκριμένα θα τιμηθούν ο Αριστοτέλης Βαβαλέσκος γιος του αείμνηστου Αθανάσιου Βαβαλέσκου, η Χριστίνα Μούτσιου κόρη του Δημήτρη Μούτσιου, η σύζυγος του πρώην δημάρχου Κωνσταντίνου Τσολάκη, Στέλλα και η Λέλα Ευαγγελίου η σύζυγος του αειμνήστου δημάρχου Ευάγγελου Ευαγγελίου.
Το νερό συνδέθηκε με την περιοχή της Καβάλας με έργα σήμα κατατεθέν όπως είναι οι Καμάρες. Το νερό προερχόταν από τα υψώματα της Παλιάς Καβάλας, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες από το 1530 ξεκίνησαν στην Καβάλα τα μεγάλα αυτά έργα που άλλαξαν την όψη της περιοχής. Από το 1923 ξεκίνησε η διαδικασία του ανοίγματος πηγαδιών και με μηχανική υποστήριξη το νερό ερχόταν στην πόλη, ενώ επί δημαρχίας Μιχάλη Λολίδη ξεκίνησε το μεγάλο έργο για την προσπάθεια μεταφοράς περισσότερου νερού στην Καβάλα. Το αντλιοστάσιο έγινε στα Αμισιανά και εξακολουθεί μέχρι τις μέρες να συνδέει το παρελθόν, το παρόν, αλλά και το μέλλον της ιστορίας του νερού της πόλης. Τέλος στις 26 Οκτωβρίου του 1952 τοποθετήθηκε ο θεμέλιος λίθος της δεξαμενής στη συνοικία της Αγίας Παρασκευής, ενώ η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Καβάλας, η γνωστή ΔΕΥΑΚ, συστάθηκε με προεδρικό διάταγμα το 1981.
Πηγή : www.k-tipos.gr