«Ο κύριος DEWEY και οι αριθμοί». Εκδήλωση στη Δημοτική Βιβλιοθήκη

18 Μαΐου, 2015

Την Κυριακή 17 Μαΐου και ώρα 11:00 πραγματοποιήθηκε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη η εκδήλωση «ο κύριος DEWEY και οι αριθμοί». Εικοσιπέντε παιδιά ηλικίας 9 έως 12 ετών παρακολούθησαν μέσα από την αφήγηση και το παιχνίδι τον τρόπο με τον οποίο οργανώνεται μία Βιβλιοθήκη. Τα παιδιά αφού χωρίστηκαν σε ομάδες παρακολούθησαν μία μικρή αφήγηση που παρουσίαζε τη ζωή του πρώτου Βιβλιοθηκονόμου Melvil Dewey.
Ο Melvil Dewey υπήρξε ο σημαντικότερος υποστηρικτής της Βιβλιοθηκονομίας, ως επιστήμης και αγωνιζόταν ανέκαθεν για την ουσιαστική επαγγελματική εκπαίδευση των βιβλιοθηκονόμων. Είχε την ιδέα να χωρίσει τη γνώση σε δέκα μεγάλες κατηγορίες, δημιουργώντας έτσι το ομώνυμο «Δεκαδικό Σύστημα Ταξινόμησης» βιβλίων που χρησιμοποιούν σχεδόν όλες οι βιβλιοθήκες στον κόσμο. Μέσα από την αφήγηση έγινε κατανοητό σε όλα τα παιδιά πως τα βιβλία σε μία βιβλιοθήκη χωρίζονται ανάλογα με το θέμα τους. Στη συνέχεια έπαιξαν το παιχνίδι «βάζω τάξη στα ράφια» με αυτοσχέδιες ράχες βιβλίων, αυτό τους βοήθησε να καταλάβουν πως το κάθε βιβλίο στο ράφι έχει συγκεκριμένη θέση.
Ακολούθησε η «βιβλιοθηκονομική ακροστιχίδα» και κατόπιν το «Κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού» που αποστολή τους ήταν να τρέξουν στα ράφια της Παιδικής Βιβλιοθήκης και να βρουν τις κρυμμένες λέξεις μέσα από τα βιβλία που τους είχαν δοθεί. Η πρόταση που σχηματίστηκε έπειτα από αυτό ήταν «ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΔΑΝΕΙΖΟΜΑΙ ΒΙΒΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ». Τελειώνοντας με το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού τη σκυτάλη πήρε το αυτοσχέδιο επιτραπέζιο παιχνίδι πολλαπλών ερωτήσεων « Ο μαγικός κόσμος της Βιβλιοθήκης» με νικήτρια την ομάδα των παιδιών με το κόκκινο χρώμα.
Η εκδήλωση έκλεισε με τη συμμετοχή της «Ομάδας Μελέτης, Διατήρησης και Διάδοσης του Λαϊκού Παραμυθιού και Παιχνιδιού». Οι γνωστοί και αγαπητοί σε όλους μας «Παραμυθάδες» έδωσαν την ευκαιρία στα παιδιά να φτιάξουν το δικό τους παραμύθι παίζοντας με τη «Μαγική Τράπουλα των Παραμυθιών». Με αυτό τον τρόπο οι μικροί μας φίλοι κατάλαβαν πως είναι εύκολο με λίγη φαντασία να δημιουργήσουν το δικό τους παραμύθι.

Πηγή: www.proininews.gr

eXTReMe Tracker