Ο ναυτικός τουρισμός κερδίζει όλο και περισσότερους φίλους στην Καβάλα

2 Σεπτεμβρίου, 2010

Η οικονομική ύφεση δεν είχε μόνο επιπτώσεις σε όλους τους επαγγελματίες του τουρισμού. Για κάποιους, στην Καβάλα, η κρίση δεν έγινε πολύ αισθητή αυτό το καλοκαίρι. Αναφερόμαστε στους ιδιοκτήτες των ενοικιαζόμενων ιστιοπλοϊκών σκαφών ανοικτής θάλασσας. Ο τουρισμός με ιστιοπλοϊκά σκάφη στην Ελλάδα κερδίζει όλο και περισσότερους πελάτες τα τελευταία χρόνια. Όλων των ηλικιών και διαφόρων εθνικοτήτων. Ο κυριότερος λόγος είναι, γιατί συνδυάζει τις οικονομικές διακοπές, με την εμπειρία που προσφέρει ένα ταξίδι στη θάλασσα και στα πολύ όμορφα ελληνικά νησιά.

Υποδομές και σωστή προβολή

Ο πρώτος που ασχολήθηκε στην Καβάλα με το συγκεκριμένο είδος τουρισμού, το yachting όπως λέγεται στην αγγλική γλώσσα, ήταν ο Στάθης Σοφίτσης. Ο κυβερνήτης του σκάφους του Δήμου Καβάλας που πήρε την πρώτη θέση στην κατηγορία του, στον πρόσφατο διεθνή αγώνα ιστιοπλοΐας “Aegean Regatta 2010”, που είχε αφετηρία τη Θάσο. Ο Στάθης Σοφίτσης, όπως δήλωσε με ικανοποίηση στον «Κ.Τ.», ήταν εκείνος που έφερε το πρώτο επαγγελματικό σκάφος στην Καβάλα το 1988. Αρκετά χρόνια αργότερα, το 2003, ίδρυσε την εταιρεία “Aegeas Yachting”, χρησιμοποιώντας το όνομα του σκάφους του «Αιγέας» με το οποίο διέσχισε τον Ατλαντικό ωκεανό. Σήμερα, η “Aegeas Yachting” έχει στο «στόλο» της τρία ιστιοπλοϊκά σκάφη, τα οποία έχουν έδρα το λιμάνι της Καβάλας, αλλά και αρκετά ακόμα που βρίσκονται σε άλλα λιμάνια της χώρας. «Το σημαντικότερο είναι, ότι οι πελάτες που δημιούργησα όλα αυτά τα χρόνια της ενασχόλησής μου με το συγκεκριμένο επάγγελμα, έρχονται και στην περιοχή μας, η οποία τους αρέσει πολύ. Αυτό σημαίνει, πέρα από την προβολή, ότι αφήνουν χρήματα εδώ. Προσπαθώ να διαφημίζω τον τόπο μας κι αυτό το κάνω με δικά μου έξοδα», είπε και εξέφρασε την πικρία του για τις «κλειστές πόρτες» που βρήκε από ορισμένους τοπικούς άρχοντες. Ο μόνος που ανταποκρίθηκε, πρόσθεσε, ήταν ο δήμαρχος Καβάλας, Κωστής Σιμιτσής, ο οποίος στηρίζει την προσπάθεια μου, μέσω της χορηγίας της «Δημωφέλειας» στο σκάφος που κέρδισε στη Regatta. Χάρη στον τουρισμό με ιστιοπλοϊκά σκάφη, τόνισε, δουλεύουν αρκετοί επαγγελματίες και τονώνεται η τοπική οικονομία. Για να αναπτυχθεί περισσότερο αυτό το είδος τουρισμού, σημείωσε επίσης, χρειάζονται δύο πράγματα. Η δημιουργία των απαραίτητων υποδομών (οργανωμένα αγκυροβόλια για τα σκάφη) και σωστή προβολή. «Ορισμένοι τοπικοί άρχοντες, δυστυχώς, δεν έχουν καταλάβει τη σημασία του ναυτικού τουρισμού», σχολίασε.

Όσο ένα φθηνό δίκλινο δωμάτιο το κόστος του ταξιδιού

Όσον αφορά τον τουρισμό με ιστιοπλοϊκά σκάφη, είπε ότι είναι οικονομικός, αλλά πρέπει οι πελάτες να αγαπούν το ταξίδι στη θάλασσα, την περιπέτεια και να τους εμπνέει ο κυβερνήτης του σκάφους. Οι ναυλώσεις, συνέχισε, αρχίζουν γύρω στον Μάρτιο και διαρκούν έως το τέλος Οκτωβρίου. Η διάρκεια ποικίλει από μία ημέρα έως και μία εβδομάδα. «Παλιότερα γινόντουσαν ναυλώσεις και για δύο εβδομάδες. Λόγω της κρίσης, όμως, έχουν περιοριστεί», σημείωσε. Η διαδρομή καθορίζεται ανάλογα με την επιθυμία των πελατών. «Εάν θέλουν να κάνουν λίγα μίλια, τους πηγαίνω γύρω από τη Θάσο, στις ακτές του Νομού και καταλήγουμε στο λιμανάκι του Φαναρίου. Εάν θέλουν περισσότερα μίλια, προσθέτω τη Σαμοθράκη, ή τη Λήμνο», συμπλήρωσε. Ερωτηθείς για το κόστος μιας διαδρομής, απάντησε ότι αυτό εξαρτάται από το σκάφος, τη διάρκεια και, κυρίως, από την περίοδο που θα γίνει το ταξίδι. Κατά μέσο όρο, είπε, το κόστος είναι 40 με 45 ευρώ το άτομο. Καταλήγοντας, τόνισε ότι οι σχολές ιστιοπλοΐας έχουν φέρει πολλούς πελάτες στο ναυτικό τουρισμό. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την “Aegeas Yachting”, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της εταιρείας: www.aegeasyachting.gr Εκτός από την εταιρεία του Στ. Σοφίτση, στην Καβάλα υπάρχουν κι άλλοι ιδιοκτήτες ιστιοπλοϊκών σκαφών που ναυλώνουν τα σκάφη τους για εξορμήσεις στα νησιά του βόρειου Αιγαίου. Μία ομάδα ιδιοκτητών δημιούργησε το “Kavalayachting”, που έχει τρία σκάφη. «Δουλεύουμε, κυρίως, με τους μαθητές των σχολών ιστιοπλοΐας», μας είπε ένας εκ των ιδιοκτητών, ο Θόδωρος Γιαννακούδης, ενώ σημείωσε, ότι τα ιστιοπλοϊκά τριήμερα έφεραν πολλούς νέους κοντά στην ιστιοπλοΐα. «Ο ναυτικός τουρισμός είναι ένας πολύ καλός τρόπος διακοπών για τους νέους ανθρώπους. Τα σκάφη έχουν πλήρη ενδιαίτηση. Μοιάζουν με πλωτές γκαρσονιέρες», είπε, ακόμα και πρόσθεσε για το κόστος ότι κυμαίνεται από 1.600 έως 2.200 ευρώ για μία εβδομάδα (περίπου 30 ευρώ το άτομο). Το “Kavalayachting” διαθέτει τη δική του ιστοσελίδα επίσης.

Πηγή: www.k-tipos.gr

eXTReMe Tracker