ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΙΑΒΗΤΗ: Ας τιθασεύσουμε το διαβήτη τώρα!
16 Νοεμβρίου, 2010
Αυτό είναι το κεντρικό σύνθημα της παγκόσμιας ημέρας διαβήτη που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου. Με αφορμή την ημέρα αυτή σας ανακοινώνουμε ότι θα διεξαχθούν δωρεάν μετρήσεις σακχάρου στην πλατεία καπνεργάτη το Σάββατο 20/11/2010 από τις 10 π.μ. έως τις 1 μ.μ. Φέτος η ημέρα αυτή θα είναι αφιερωμένη στην πρόληψη και την εκπαίδευση του διαβήτη. Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι μια ύπουλη νόσος που δυστυχώς την ανακαλύπτουμε όταν πια έχουν αρχίσει τα συμπτώματα. Ως νόσος δεν πονάει και δεν μας ενοχλεί καθόλου.
Ως αρχικά συμπτώματα έχει την ξηροστομία, πολυουρία, πολυδιψία, πολυφαγία, απότομη απώλεια βάρους. Συνήθως δεν τα προσέχουμε και δεν επισκεπτόμαστε τον γιατρό μας. Όταν πια θα τον επισκεφτούμε θα είναι λόγω της εμφάνισης των επιπλοκών όπως καρδιαγγειακά νοσήματα (στεφανιαία νόσος, έμφραγμα, εγκεφαλικό), νεφροπάθεια (οδηγεί σε νεφρική ανεπάρκεια – αιμοκάθαρση ή μεταμόσχευση νεφρών), νευροπάθεια (φτάνει μέχρι τον ακρωτηριασμό των άκρων), αμφιβληστροειδοπάθεια (μπορεί να οδηγήσει σε ολική τύφλωση). Δικαίως σήμερα λοιπόν χαρακτηρίζεται ως “σύγχρονη μάστιγα”. Σημειώνουμε ότι μέχρι το 2030 ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη θα ξεπεράσει τα 435 εκατομμύρια. Στην χώρα μας 1.200.000 Έλληνες (περίπου το 12% του συνολικού πληθυσμού) θα έχουν προσβληθεί από διαβήτη.
Το γεγονός αυτό οφείλεται στον τρόπο ζωής των Ελλήνων, την Ανθυγιεινή διατροφή, το κάπνισμα και την καθιστική ζωή. Μπροστά σε αυτά τα δεδομένα, η πρόληψη γίνεται όλο και πιο επιτακτική. Ωστόσο, το να προλάβει κανείς το Διαβήτη δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φαίνεται. Πέντε απλά βήματα είναι αρκετά για να μειωθεί κατακόρυφα ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου, ιδιαίτερα στα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο (υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, άτομα με οικογενειακό ιστορικό Διαβήτη, υπερτασικοί, άτομα με υψηλά τριγλυκερίδια, καπνιστές και όσοι κάνουν καθιστική ζωή):
Απώλεια 5% – 7% του σωματικού βάρους
150 λεπτά άσκηση την εβδομάδα (μισή ώρα κάθε μέρα)
Μείωση του κορεσμένου (ζωικού) λίπους
Αύξηση κατά τουλάχιστον 10% των φυτικών ινών της τροφής (με λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια)
Μείωση των συνολικών θερμίδων που λαμβάνονται με το φαγητό
Μεγάλη μελέτη στη Φινλανδία έδειξε πως με τα πέντε αυτά μέτρα μειώνεται έως και 58% ο κίνδυνος εμφάνισης Σακχαρώδη Διαβήτη. Μάλιστα, στις ηλικίες άνω των 60 χρόνων -που είναι και πιο ευάλωτες στο Διαβήτη- η μείωση του κινδύνου μπορεί να φτάσει το 71%.
ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ
Α ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ: ΣΤΕΦΑΝΟΣ
ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
Πηγή: www.k-tipos.gr