Παρουσιάστηκαν χθες στην Καβάλα άλλα δύο προγράμματα ενίσχυσης των ανέργων Διευρύνεται η κοινωνική ασπίδα για τους ανέργους στην Π.Α.Μ.-Θ.
7 Μαρτίου, 2012
Μετά το πρόγραμμα «κοινωνικής εργασίας», η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης συμμετέχει σε άλλα δύο προγράμματα, τα οποία έχουν ως στόχο να συμβάλλουν στη μείωση της ανεργίας, που έχει πάρει μεγάλη διάσταση στην περιοχή και ιδιαίτερα στους δύο Νομούς της ανατολικής Μακεδονίας, Καβάλας και Δράμας, λόγω του κλεισίματος, ή της «μετανάστευσης», πολλών επιχειρήσεων.
Πρόκειται για το πρόγραμμα με την ονομασία: «Τοπικά Σχέδια για την Απασχόληση» (ΤΟΠ.Σ.Α.) και το πρόγραμμα: «Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα για τις Ευάλωτες Κοινωνικά Ομάδες» (Τ.Ο.Π. Ε.Κ.Ο.).
Στόχος η δημιουργία μιας Περιφέρειας με ευκαιρίες
Χθες το πρωί, στο ξενοδοχείο “Lucy”, εκπρόσωποι τοπικών φορέων ενημερώθηκαν για τα δύο προγράμματα, με σκοπό την προετοιμασία των προτάσεων που θα υποβληθούν, μέσω της Διαχειριστικής Αρχής, για την απορρόφηση των οκτώ εκατομμυρίων ευρώ που αντιστοιχούν στην Π.Α.Μ.-Θ., από το τομεακό πρόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας. Τις εισηγήσεις έκαναν στελέχη των ειδικών υπηρεσιών του Υπουργείου, ενώ ακολούθησε συζήτηση. Την έναρξη της εκδήλωσης χαιρέτισε ο περιφερειάρχης Α.Μ.-Θ., Άρης Γιαννακίδης, ο οποίος τόνισε ότι ο στόχος των προγραμμάτων αυτών, όπως και εκείνου της «κοινωνικής εργασίας» το οποίο άρχισε να υλοποιείται στην Περιφέρεια και ειδικότερα στο Νομό Καβάλας, είναι να ενεργοποιήσουν το ντόπιο εργατικό δυναμικό. Οι στιγμές που ζούμε, πρόσθεσε, είναι ιστορικές και όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. «Ο στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μία Περιφέρεια με ευκαιρίες. Το πρόταγμα μας είναι ο άνθρωπος. Θα κάνουμε το παν για να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ και για να μην πάει καμία ευκαιρία χαμένη», επεσήμανε και ευχαρίστησε τα στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής της Π.Α.Μ.-Θ., για την προσφορά τους στην καλύτερη προετοιμασία της διοίκησης και των τοπικών κοινωνιών, προκειμένου να αξιοποιηθούν οι χρηματοδοτικές ευκαιρίες.
Λίγα λόγια για τα δύο προγράμματα
Τα ΤΟΠ.Σ.Α. στοχεύουν στη δημιουργία θέσεων εργασίας για ανέργους, μέσα από τη διάγνωση εξειδικευμένων αναγκών των τοπικών κοινωνιών και την ανάδειξη των αναπτυξιακών δυνατοτήτων στις περιοχές παρέμβασης. Περιλαμβάνουν δράσεις, όπως καταρτίσεις και επιμορφώσεις, παρακολούθηση εξειδικευμένων σεμιναρίων, εκμάθηση επαγγελματικής ορολογίας σε ξένη γλώσσα, πρακτική άσκηση σε ιδιωτική επιχείρηση, εξειδικευμένες υπηρεσίες αξιολόγησης και έρευνας για εκκίνηση επιχειρήσεων, παροχή υποστήριξης σε νομικά και φορολογικά θέματα κ.α. Τα σχέδια δράσης θα υλοποιηθούν από αναπτυξιακές συμπράξεις, στις οποίες μπορούν να συμμετέχουν: Τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οι κοινωφελείς επιχειρήσεις τους, οι δημόσιοι οργανισμοί και επιχειρήσεις, οι αναπτυξιακές ανώνυμες εταιρείες, το Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου κερδοσκοπικού, ή μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις εργοδοτών και εργαζομένων. Οι αναπτυξιακές συμπράξεις θα επιλεγούν έπειτα από συγκριτική αξιολόγηση και εφόσον έχουν αξιολογηθεί θετικά για την απόκτηση διαχειριστικής επάρκειας. Όσον αφορά τα Τ.Ο.Π. Ε.Κ.Ο., στοχεύουν στην κοινωνική ένταξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, μέσα από πλέγμα δράσεων, οι οποίες καλύπτουν συμπληρωματικά τις διαφορετικές ανάγκες των ωφελουμένων, παρέχοντας σ’ αυτούς ολοκληρωμένη υποστήριξη. Όπως και τα ΤΟΠ.Σ.Α., θα υλοποιηθούν από αναπτυξιακές συμπράξεις, στις οποίες εταίροι μπορούν να είναι φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Τα Τ.Ο.Π. Ε.Κ.Ο. περιλαμβάνουν δράσεις πληροφόρησης, συμβουλευτικής, υποστήριξης, ενέργειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, δράσεις κατάρτισης και επιμόρφωσης, δικτύωσης και διακρατικές συνεργασίες. Ο προϋπολογισμός των ΤΟΠ.Σ.Α. για όλη την Ελλάδα είναι ογδόντα εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο αντίστοιχος για τα Τ.Ο.Π. Ε.Κ.Ο. είναι εξήντα εκατομμύρια ευρώ. Και τα δύο προγράμματα συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (Ε.Κ.Τ.). Στη χθεσινή ημερίδα μίλησαν οι κυρίες: Εμμανουέλα Κουρούση, Κική Μιχελιουδάκη και Χρύσα Νικολοπούλου. Οι τρεις ομιλήτριες παρουσίασαν τα βασικά σημεία των προσκλήσεων των δύο προγραμμάτων, ενώ αναφέρθηκαν, ακόμα, στη διαχειριστική επάρκεια, στο υπόδειγμα του σχεδίου δράσης και στη σύνταξη του προϋπολογισμού του.
Πηγή: www.k-tipos.gr