ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ Οι πρόσκοποι της Καβάλας τίμησαν την Παγκόσμια Ημέρα Σκέψης και Φιλίας
24 Φεβρουαρίου, 2012
Την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου στις 8 το βράδυ, η Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων Καβάλας, τίμησε στο ξενοδοχείο Galaxy την Παγκόσμια Ημέρα Σκέψης και Φιλίας. Η Ημέρα Σκέψης γιορτάζεται κάθε χρόνο από τους Πρόσκοπους και τους Οδηγούς στις 22 Φεβρουαρίου, ημέρα γενεθλίων του ιδρυτή της Παγκόσμιας Προσκοπικής Κίνησης Λόρδου Baden Powel, σε όλο τον κόσμο. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε το τελευταίο μήνυμα του ιδρυτή του Προσκοπισμού Λόρδου Robert Baden Powell, και βίντεο με προσκοπικές δράσεις από το ξεκίνημα της Προσκοπικής Κίνησης μέχρι σήμερα.
Παίρνοντας το λόγο ο Περιφερειακός Έφορος Καβάλας, Διαλεχτός – Δημήτριος Μεγγίδης χαιρέτισε τους παρευρισκόμενους απευθύνοντας την ευχή να βρούμε ακόμη καλύτερους τρόπους για να βελτιώσουμε τον κόσμο που υπάρχει γύρω μας και να μεταδώσουμε το προσκοπικό μήνυμα σε παιδιά και ενηλίκους. Ευχαρίστησε τους τέσσερις τιμώμενους της βραδιάς, που όλοι τους πρόσφεραν στην προσκοπική κίνηση για πάρα πολλά χρόνια και συνεχίζουν να είναι ενεργοί μέσα από την Επιτροπή Κοινωνικής Συμπαράστασης της Π.Ε. Καβάλας. Πρόκειται για τους Θόδωρο Τσακαλίδη, Δήμο Κρυστάλλη, Χρήστο Σιμιτσή και Μιχάλη Παράσχου, οι οποίοι τιμήθηκαν με το μετάλλιο προσκοπικής αξίας. Ο Γενικός Εφορος του ΣΕΠ, Θ. Κεφαλάς μίλησε με μεγάλη συγκίνηση για τους σύγχρονους ρυθμούς ζωής και πώς ο κόσμος μπορεί να γίνει καλύτερος για τα παιδιά μας με την παρέμβαση του προσκοπισμού. Όσοι παραβρέθηκαν είχαν την ευκαιρία να συγκινηθούν ενθυμούμενοι όμορφες στιγμές που μοιράστηκαν και να ξαναβρεθούν με νέους και παλιούς φίλους.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Γενικός Έφορος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, Θεόδωρος Κεφαλάς, εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, εκπρόσωπος του Στρατηγού της ΧΧ Μεραρχίας, ο αντιδήμαρχος Χριστόδουλος Μιχαλάκης ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Καβάλας, ο Έφορος Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Άγγελος Αγινορίτης, ο αναπληρωτής Έφορος Περιοχής Α.Μ.-Θ. Δημήτρης Καβούκης, βαθμοφόροι και Έφοροι της Καβάλας και των γειτονικών νομών, παλαιοί Πρόσκοποι και φίλοι του Προσκοπισμού της πόλης.
Κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα…
Το 1900, η πόλη της Νότιας Αφρικής Μέιφκινγ (Mafeking), που την έχουν οι Άγγλοι, πολιορκείται από τους Μπόερς. Αποκομμένος από ενισχύσεις, ο Βρετανός διοικητής Ρόμπερτ Μπέιτεν-Πάουελ στρατολογεί τα νεαρά αγόρια της πόλης και τους αναθέτει ελαφρά αμυντικά καθήκοντα. Έκπληκτος διαπιστώνει ότι οι έφηβοι είναι άτομα υπεύθυνα και ότι, όταν τους δείξει κανείς εμπιστοσύνη, είναι σε θέση πολλά ν’ αντέξουν και πολλά να φέρουν σε πέρας.
Επιστρέφοντας το 1901 στην πατρίδα του, ο Μπέιτεν-Πάουελ γίνεται δεκτός με ενθουσιασμό. Τα νέα του νεανικού σώματος, που είχε οργανώσει, έχουν φτάσει στη Βρετανία και έχουν ξεσηκώσει κύμα θαυμασμού. Η νεολαία διαβάζει με ζήλο το βιβλίο του Πάουελ “Εγχειρίδιο του Προσκόπου”, που έχει γραφτεί ως βοήθημα για αξιωματικούς. Εκείνος, που δεν επιθυμεί να έχουν στα χέρια τους οι έφηβοι ένα βιβλίο στρατιωτικό, παίρνει την απόφαση να το ξαναγράψει.
Εξαιρετικά χρήσιμες θα του φανούν οι εμπειρίες από την προσκοπική συνάντηση στο νησί Μπράουνσι (Brownsea): Με 22 νεαρούς σε μια βάρκα, περνά στις 29 Ιουλίου 1907 από το σημείο Σίμπαντ Πουλ (Poole) απέναντι, στο νησί. Τα παιδιά χωρίζονται σε ενωμοτίες, με επικεφαλής της καθεμιάς το μεγαλύτερο. Οι ενωμοτάρχες είναι πλήρως υπεύθυνοι για τις μικρές τους ομάδες. Το σύστημα γίνεται δεκτό με ενθουσιασμό από την αγγλική κοινή γνώμη, η οποία βλέπει σε αυτό δυο μεγάλα πλεονεκτήματα: Πρώτον, πειθάρχηση της νεολαίας χωρίς εξαναγκασμούς και ποινές και, δεύτερον, εκκόλαψη μιας καθαρά αταξικής νεανικής κοινωνίας.
Μιας κοινωνίας που μεγαλώνει τόσο, ώστε από το 1920 να γίνεται κάθε χρόνο στο Λονδίνο Παγκόσμιο Προσκοπικό Συνέδριο. Το σύστημα οργάνωσης, στο οποίο τις επόμενες δεκαετίες θα ενταχθούν και νεαρά κορίτσια, εξακολουθεί να βασίζεται σε δομές κατά κάποιον τρόπο στρατιωτικές. Στόχος του όμως, παραμένει πάντα το να προσφέρει κανείς πρόθυμα τη βοήθειά του, κάνοντας κάθε μέρα μια καλή πράξη.