Πραγματοποιήθηκε η τακτική συνάντηση του Δικτύου οικολογικών οργανώσεων Βορειοανατολικής Ελλάδας στον Ποτό της Θάσου
22 Ιουνίου, 2010
Πραγματοποιήθηκε στον Ποτό της Θάσου, στις 12 &13 Ιουνίου, η τακτική συνάντηση του Δικτύου οικολογικών οργανώσεων Β.Α. Ελλάδας.
Πραγματοποιήθηκε στον Ποτό της Θάσου, στις 12 &13 Ιουνίου, η τακτική συνάντηση του Δικτύου οικολογικών οργανώσεων Β.Α. Ελλάδας. Σ αυτήν πήραν μέρος: – Οικολογική Κίνηση Δράμας, -Οικολογική Ομάδα Ροδόπης, – Οικολογική Εταιρεία Έβρου, – Περιβαλλοντική Κίνηση Θάσου. Αρχικά να σημειώσουμε, την πολύτιμη συμμετοχή των ακούραστων μελών του οικολογικού κινήματος του Κυριάκου και της Νίκης Δοματζόγλου, που η γνώση και η εμπειρία τους, αποτελούν πολύτιμο οδηγό για το χώρο αυτό. Με βάση το πρόγραμμα συζητήθηκαν πολλά σημαντικά ζητήματα, που αφορούν το περιβάλλον και την σωστή διαχείριση, στα πλαίσια της αειφορείας. Έγινε ένας απολογισμός δράσης με βάση τις τελευταίες εξελίξεις σε θέματα περιβάλλοντος της περιοχής μας, αλλά και ευρύτερα. Τέθηκε τέλος, το ζήτημα της αποτελεσματικότερης κοινής δράσης για τις οργανώσεις του δικτύου.
Αναλυτικότερα τα θέματα:
Διαχείριση απορριμμάτων
Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα από την διανομή των κάδων της ΔΙΑΜΑΘ, μέσω των οικολογικών οργανώσεων, διαπιστώθηκε η σπουδαιότητα της χρήσης των κάδων κομποστοποίησης, στη μείωση του όγκου των οικιακών απορριμμάτων. Δυστυχώς η διανομή κάδων έχει σταματήσει σ ένα μικρό αριθμό σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες. Το πρόγραμμα ανακύκλωσης της περιφέρειας έχει προχωρήσει μόνο στην πόλη της Αλεξανδρούπολης, ενώ κανένα βήμα για σωστή διαχείριση των απορριμμάτων δεν έχει γίνει σε πολλούς Δήμους της περιφέρειας ,όπως και στην Θάσο. Η ένταξη νέων περιοχών στο ‘Natura’ Με την πρόταση του Υπουργείου περιβάλλοντος, μεγαλώνει αρκετά ο χάρτης προστατευόμενων περιοχών για όλη την Ελλάδα. Αυτό όμως το βήμα μένει μετέωρο, αν δεν θεσπιστούν φορείς διαχείρισης. Πρέπει επίσης να στηριχθούν και να ενισχυθούν οικονομικά οι υπάρχοντες, για την καλύτερή τους λειτουργία και την αποτελεσματικότερη προστασία αυτών των περιοχών.
Εκμετάλλευση μαρμάρου
Έγινε μια γενική παρουσίαση για την άσχημη κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα, με την μη τήρηση των περιβαλλοντικών όρων, με χαρακτηριστικό την εγκατάλειψη όλων των ανενεργών λατομείων χωρίς να γίνεται σ αυτά καμία αποκατάσταση του χώρου. Επειδή το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο, στην περιοχή Δράμας, Καβάλας και Θάσου αποφασίστηκε ο συντονισμός των οργανώσεων μέσω του Δικτύου για την καλύτερη ενημέρωση και αποτελεσματικότητα.
Ορυκτά καύσιμα – λιγνίτης, πετρέλαιο
Είναι πλέον, δεδομένη για την χώρα μας, η ανάγκη μείωσης των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και η προστασία του περιβάλλοντος. Σ αυτή την κατεύθυνση σκεπτόμενοι, θεωρούμε απαραίτητο να διαγραφεί όποια πρόταση, για κατασκευή και λειτουργία εργοστασίου παραγωγής ενέργειας από την εκμετάλλευση και την καύση του λιγνίτη του λεκανοπεδίου της Δράμας. Για τον λόγο αυτό αποφασίστηκε να εκδοθεί από το Δίκτυο, ψήφισμα που θα σταλεί προς όλους τους αρμόδιους φορείς. Ένα ζήτημα που αφορά επίσης την περιφέρεια Αν.Μ. Θράκης αλλά και γενικότερα, είναι ο αγωγός Μπουργκάς Αλεξανδρούπολη.
Τους κινδύνους για το περιβάλλον που κρύβει αυτό το ενγχείρημα παρουσίασε η Οικολογική Εταιρεία Εβρου, πρόσφατα και με συνέντευξη τύπου στην Αθήνα. Εκτέθηκε ότι οι κίνδυνοι δεν αφορούν μόνο τον Έβρο και το Δέλτα των εκβολών του ποταμού, που αποτελεί ένα μοναδικό οικοσύστημα για ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά και το Αιγαίο απ όπου θα διέρχονται τεράστιας χωρητικότητας τάνκερ, με ότι αυτό συνεπάγεται. Και ολα αυτά σε μία χώρα όπου η ‘βαριά’ βιομηχανία είναι ο τουρισμός. Τέλος με βάση την οικολογική καταστροφή που συντελείται ως τώρα, στην Καραϊβική με ανεξέλεγκτες διαστάσεις, από βλάβη στην εξέδρα άντλησης πετρελαίου, επισημάναμε την σπουδαιότητα της εφαρμογής των κανόνων ασφαλείας άντλησης . Από την μεριά μας αποφασίστηκε να προχωρήσουμε σε ερώτηση προς κάθε αρμόδιο και προς την Βουλή για αυτό το θέμα.
Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Η χρεοκοπία της χρήσης ορυκτών καυσίμων για την παραγωγή ενέργειας, από μια κοινωνία που θέλει να είναι αυτοδύναμη και ισχυρή είναι δεδομένη. Η χρήση τους παγκόσμια, οδηγεί τις χώρες στην εξάρτηση (πετρέλαιο, λιγνίτες, ουράνιο), στην επιβάρυνση και καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, και την υποβάθμιση της ίδιας της ζωής. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι αστείρευτες, δεν επιβαρύνεται το περιβάλλον από τη χρήση τους, προωθούν την αυτονομία στις κοινωνίες και την υπευθυνότητα των πολιτών. Οι δυνατότητες για την περιοχή μας είναι πολύ μεγάλες για την ανάπτυξη ήπιων μορφών ενέργειας. Κατ αρχήν πιστεύουμε ότι πρέπει να προωθηθούν οι ηλιακοί συλέκτες για την θέρμανση νερού σε κάθε κτήριο. Φωτοβολταικά σε κάθε στέγη, με πρώτα τα δημόσια κτήρια (π.χ. σχολεία), με προσοχή στην διατήρηση της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής (όπου απαιτείται). Εγκατάσταση ανεμογενήτριών μικρής ισχύος. Είμαστε αντίθετοι, στα μεγάλα αιολικά πάρκα με γιγάντιες ανεμογενήτριες τεράστιας ισχύος που η εγκαταστασή τους και η λειτουργεία τους δημιουργεί σύνθετα προβλήματα. Τέλος καθοριστικό είναι η πολιτική, της μη σπατάλης ενέργειας από τα δημόσια έργα και κτήρια, καθώς και η οικιακή εξοικονόμηση με λαμπτήρες και συσκευές χαμηλής κατανάλωσης.
Χώρος για πεζούς και ποδήλατα
Με το πρόσφατο παράδειγμα της Αλεξανδρούπολης, που δημιούργησε μες την πόλη ένα μεγάλο δίκτυο ποδηλατοδρόμου, παίρνοντας χώρο από τα αυτοκίνητα κι όχι από τους πεζούς, εκφράστηκε απ όλους η ανάγκη δημιουργίας ποδηλατόδρομων σε κάθε πόλη για την μείωση του κυκλοφοριακού και των ρύπων, όπως επίσης και στην επαρχία. Για την Θάσο εκφράστηκε η ανάγκη κατασκευής ποδηλατόδρομου περιφερειακά σε όλο το νησί. Τα πιο πάνω αποτέλεσαν τα κύρια θέματα συζήτησης στη διήμερη συνάντηση των οργανώσεων. Θα συνεχίσουμε τις δράσεις μας τοπικά, συνεργαζόμενοι περιφερειακά με τις οργανώσεις του Δικτύου, γιατί τα προβλήματα στην περιοχή είναι για όλους κοινά.
Για το Δίκτυο Περιβαλλοντική
Κίνηση Θάσου
www.thassos-nature.gr
Πηγή : www.k-tipos.gr