Προγράμματα χρηματοδότησης για μικρομεσαίες επιχειρήσεις

4 Νοεμβρίου, 2009

Είναι από τις λίγες φορές που τρεις βασικοί φορείς του νομού Καβάλας ενώνονται για να διοργανώσουν μία ημερίδα που αφορά το σύνολο της αγοράς. Η προσπάθεια αυτή έχει μεγαλύτερη αξία καθώς πραγματοποιήθηκε σε μία πολύ δύσκολη χρονικά συγκυρία για τον εμπορικό κόσμο λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

Χθες το απόγευμα στο αμφιθέατρο της Νομαρχίας Καβάλας το Επιμελητήριο, μέλος του Enterprise Europe Network, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών και τον Εμπορικό Σύλλογο Καβάλας διοργάνωσαν την ημερίδα με θέμα: «Προγράμματα χρηματοδότησης για μικρομεσαίες επιχειρήσεις». Τα συμπεράσματα που βγήκαν από τη συγκεκριμένη ημερίδα ήταν πολύ σημαντικά, καθώς οι επιχειρηματίες της πόλης και όχι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την ενίσχυση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, για την «πράσινη ανάπτυξη» και την «πράσινη επιχειρηματικότητα», αλλά και πιο εξειδικευμένα για τα προγράμματα που τους αφορούν και «τρέχουν» αυτό το διάστημα.Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας Άγγελος Τσατσούλης στο χαιρετισμό του τόνισε ότι δημιουργείται μία μοναδική ευκαιρία για τις επιχειρήσεις μέσω των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ για να επενδύσουν, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις προσπάθειες που κατέβαλε τα τελευταία χρόνια το Επιμελητήριο, έτσι ώστε σήμερα ο νομός Καβάλας να υπάγεται στην τρίτη ζώνη κινήτρων. Σημείωσε ότι οι επιχειρηματίες του νομού πρέπει να σκεφτούν πολύ καλά τις κινήσεις που θα κάνουν προτρέποντας τους να επιλέξουν έναν από τους 22 συμβούλους επιχειρήσεων που είναι μέλη του Επιμελητηρίου. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιοβιοτεχνών, Θωμάς Χατζούλης και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας, Χρήστος Ηλιάδης. Ο πρώτος στάθηκε ιδιαίτερα στη σωστή επιλογή που πρέπει να κάνουν οι επιχειρηματίες και τους προέτρεψε με τη σειρά του να απευθυνθούν σε γραφεία συμβούλων επιχειρήσεων της Καβάλας. Ο Χρήστος Ηλιάδης από την πλευρά του στάθηκε στο νέο ξεκίνημα που κάνουν το Επιμελητήριο, η Ομοσπονδία και ο Εμπορικός Σύλλογος στην προσπάθεια να τονωθεί η αγορά και να ξεπεράσουν όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα την οικονομική κρίση.

Ο σύμβουλος επιχειρήσεων Γιώργος Σταμπουλής μίλησε για την ενίσχυση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων του τουρισμού, της μεταποίησης, του εμπορίου και των υπηρεσιών που αποτελούν και το μεγαλύτερο μέρος των επιχειρήσεων στο νομό Καβάλας.

Ο Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος μίλησε για την «πράσινη επιχείρηση» και την «πράσινη επιχειρηματικότητα» που εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ « Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα 2007-2013». Γενικός σκοπός του προγράμματος είναι η δημιουργία των προϋποθέσεων ενσωμάτωσης της περιβαλλοντικής διάστασης στη λειτουργία των επιχειρήσεων μέσω της μείωσης του ενεργειακού και κυρίως του περιβαλλοντικού αποτυπώματος τους και την ανάπτυξη και διάθεση «πράσινων» προϊόντων και υπηρεσιών.
Οι επιλέξιμες ενέργειες περιλαμβάνουν επενδύσεις στις κατωτέρω κατηγορίες :
– Διαχείριση/ανακύκλωση/διάθεση αποβλήτων
– Παρακολούθηση εκπομπών ρύπων
– Ανάπτυξη «πράσινων» προϊόντων και διαδικασιών
– Ανάκτηση/εξοικονόμηση ενέργειας και ύδατος
– Ενσωμάτωση προτύπων
Η διάρκεια υλοποίησης των εγκεκριμένων έργων ορίζεται σε 18 μήνες με δυνατότητα 3μηνης παράτασης. Ενισχύονται έργα ύψους επένδυσης από 30.000 € – 200.000 €.

Ο αντιπρόεδρος και το μέλος της διοίκησης του Επιμελητηρίου Μάρκος Δέμπας και Αλέξανδρος Οθωναίος αναφέρθηκαν αναλυτικά στα προγράμματα που αφορούν τους επιχειρηματίες. Η «Σύγχρονη Επιχείρηση 2009», το «Στηρίζω 2009» και το «Εξελίσσομαι 2009-Μεσαίες επιχειρήσεις» ήταν τα τρία βασικά προγράμματα που ανέλυσαν οι δύο ομιλητές. Η πρώτη δράση που αφορά το πρόγραμμα «Σύγχρονη Επιχείρηση» με προϋπολογισμό 80 εκατομμύρια ευρώ εφαρμόζεται από τα τέλη του Σεπτεμβρίου. Αφορά επιχειρήσεις στους τομείς του εμπορίου και υπηρεσιών, της μεταποίησης και του τουρισμού που θέλουν να πιστοποιηθούν και να βελτιώσουν τα εγκατεστημένα συστήματα ή να ενισχύσουν τις υποδομές για τη πιστοποίηση τους.
Ο προϋπολογισμός των έργων για το τομέα εμπορίου και υπηρεσιών κυμαίνεται από 30.000- 80.000 ευρώ και για τη μεταποίηση και τον τουρισμό από 30.000-50.000 ευρώ. Η δεύτερη δράση «Στηρίζω» αφορά επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 9 άτομα και επιλέξιμες δαπάνες είναι η αγορά εξοπλισμού, διαμόρφωση χώρων, προβολή και διαφήμιση, μεταφορά τεχνογνωσίας. Ο προϋπολογισμός για την επιδότηση των έργων πρέπει να κυμαίνεται από 10.000-60.000 ευρώ. Οι επιχειρήσεις πρέπει να έχουν κλείσει τουλάχιστον μία φορολογική χρήση με μέσο όρο 20.000- 2 εκατ. ευρώ, με την υποχρέωση τη διατήρηση του υπάρχοντος προσωπικού. Η υποβολή προτάσεων ξεκίνησε στις 15 Σεπτεμβρίου 2009. Στο πλαίσιο της τρίτης δράσης «Εξελίσσομαι 2009» ενισχύονται υφιστάμενες μεσαίες μεταποιητικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις παροχής υποστηρικτικών προς την μεταποίηση υπηρεσιών (logistics και ανάπτυξης λογισμικού). Η Δράση αποσκοπεί στην ενίσχυση ολοκληρωμένων επιχειρηματικών σχεδίων για υποστήριξη παραγωγικών επενδύσεων που συμβάλουν στην ενίσχυση της παρουσίας των ελληνικών επιχειρήσεων στην εγχώρια αγορά και στις διεθνείς αγορές, στην τεχνολογική ή οργανωτική καινοτομία, στην τυποποίηση και πιστοποίηση προϊόντων και υπηρεσιών. Επιλέξιμες είναι οι παρακάτω επιχειρήσεις: Yφιστάμενες μεσαίες μεταποιητικές επιχειρήσεις, Επιχειρήσεις παροχής υποστηρικτικών προς τη μεταποίηση υπηρεσιών (logistics και ανάπτυξης λογισμικού). Τομείς Ενδιαφέροντος είναι ο κλάδος της Μεταποίησης και των Υπηρεσιών με προϋπολογισμό 50 εκατομμύρια ευρώ.
Ακολούθησε συζήτηση με ερωτήσεις που τέθηκαν από τους παρευρισκόμενους.

eXTReMe Tracker