Πτώση 150 μορίων στις Ιατρικές και 5.000 μορίων σε περιφερειακά Τμήματα-Μυστικά για τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού

12 Ιουλίου, 2010

Τα στατιστικά στοιχεία με την κλιμάκωση του Γενικού Βαθμού Πρόσβασης, που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το υπουργείο Παιδείας, επιβεβαιώνουν την πτωτική τάση των βάσεων, η οποία εδράζεται κατά κύριο λόγο στη μείωση των αριστούχων και την αύξηση των χαμηλών βαθμολογιών. Όπως προκύπτει από την εμπεριστατωμένη ανάλυση όλων των διαθέσιμων στοιχείων, στην οποία προέβη για λογαριασμό της «Α.τ.Κ.» επιστημονικό επιτελείο με επικεφαλής τον έμπειρο καθηγητή Φυσικής Γιώργο Χατζητέγα, οι βάσεις ακολουθούν πτωτική πορεία ακόμη και στις δημοφιλείς σχολές, ενώ φέτος αναμένεται να εισαχθεί ο μεγαλύτερος αριθμός υποψηφίων της τελευταίας πενταετίας.

Οι αναμενόμενες μεταβολές ανά επιστημονικό πεδίο έχουν ως ακολούθως:
– Στο 1ο επιστημονικό πεδίο οι πτώσεις θα ξεκινούν από τα 200 μόρια για τις υψηλόβαθμες σχολές και θα προσεγγίζουν και τα 500 μόρια στις χαμηλόβαθμες.
-Στο 2ο και 4ο επιστημονικό πεδίο οι πτώσεις θα ξεκινούν από τα 250 μόρια και θα υπερβαίνουν τα 500 μόρια στις σχολές μεσαίας και χαμηλής ζήτησης.
– Στο 3ο επιστημονικό πεδίο των περιζήτητων Ιατρικών σχολών η πτώση θα είναι της τάξεως των 130 μορίων για την Ιατρική της Αθήνας και θα υπερβεί τα 200 μόρια στην Ιατρική της Αλεξανδρούπολης. Στα χαμηλόβαθμα αλλά δυναμικά ΤΕΙ του 3ου πεδίου αναμένονται πτώσεις των βάσεων μέχρι και 500 μόρια.
– Στο 5ο επιστημονικό πεδίο η πτώση θα έχει αφετηρία τα 250 μόρια και θα υπερβεί τα 500 μόρια για τις σχολές οι οποίες κινούνται γύρω στα 10.000 μόρια.

Η κλιμάκωση των βαθμολογιών των υποψηφίων ανά εξεταζόμενο μάθημα, καθώς και η κλιμάκωση των βαθμών πρόσβασης, «δείχνουν» πτώση των βάσεων στην συντριπτική πλειονότητα των σχολών όλων των επιστημονικών πεδίων.
Η μείωση θα είναι μικρότερη στις δημοφιλείς σχολές, αλλά θα αυξάνεται σημαντικά στα Τμήματα μεσαίας και χαμηλής ζήτησης.
Η κατάργηση της βαθμολογικής βάσης, μάλιστα, θα δώσει εξαιρετικά χαμηλές βάσεις εισαγωγής σε τμήματα ΑΕΙ και ΑΤΕΙ του κέντρου και της περιφέρειας, όπως είναι, για παράδειγμα, τα περιφερειακά τμήματα Τουριστικών Επιχειρήσεων και Επαγγελμάτων, τα Τμήματα Φυσικής και Ζωικής Παραγωγής των ΤΕΙ και τα πανεπιστημιακά τμήματα Γαλλικής, Ιταλικής, Ισπανικής και Γερμανικής φιλολογίας.
Χαρακτηριστικά στοιχεία των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων, τα οποία θα κάνουν τη διαφορά στα αποτελέσματα, είναι η αύξηση των υποψηφίων θεωρητικής κατεύθυνσης κατά 7% και των υποψηφίων θετικής κατεύθυνσης κατά 11%.
Αυτό εκτιμάται ότι θα προκαλέσει πτώση μικρότερη στο 1ο και 3ο επιστημονικό πεδίο απ’ ό,τι στα υπόλοιπα. Στο 5ο επιστημονικό πεδίο, των οικονομικών σχολών, η αύξηση του αριθμού των υποψηφίων κατά 2% είναι οριακή και δεν θα επηρεάσει σημαντικά την αναμενόμενη πτώση των βάσεων.

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ
• Θεωρούμε ως υπόθεση εργασίας ότι έχουμε συγκεντρώσει το μέγιστο αριθμό μορίων, π.χ. 20.000 μόρια! Σας υπενθυμίζουμε ότι έχουν παρατηρηθεί άνοδοι και πτώσεις σχολών κατά χιλιάδες μόρια από τη μία χρονιά στην άλλη!
• Χαρακτηρίζουμε τις σχολές είτε ως Α (πρώτης προτίμησης) είτε ως Β (δεύτερης προτίμησης) είτε ως Γ (τρίτης προτίμησης) διατρέχοντας το σύνολο των σχολών και των δύο πεδίων που έχουμε επιλέξει ανεξάρτητα από τις βάσεις των προηγούμενων ετών. Όσες σχολές δεν μας ενδιαφέρουν τις προσπερνούμε και δεν τις χαρακτηρίζουμε.
• Διερευνούμε με ιδιαίτερη προσοχή το πρόγραμμα των σπουδών κάθε σχολής ή τμήματος, τις μεταπτυχιακές προοπτικές και τα επαγγελματικά δικαιώματα.
• Ιεραρχούμε τις σχολές κάθε κατηγορίας με αύξοντα αριθμό 1, 2, 3,… Έτσι, εάν π.χ. έχουμε χαρακτηρίσει 10 σχολές ως Α, 10 ως Β και άλλες 10 ως Γ, θα έχουμε τις σχολές Α1, Α2,… Α10, Β11, Β12,… Β20, Γ21, Γ22,…, Γ30.
• Σβήνουμε τους χαρακτηρισμούς Α, Β, Γ. Ο αριθμός ο οποίος είναι σημειωμένος δίπλα σε κάθε σχολή αποτελεί τη σειρά προτίμησης με την οποία θα συμπληρώσουμε το μηχανογραφικό δελτίο.
• Η πλέον υψηλόβαθμη σχολή δεν είναι οπωσδήποτε και η «καλύτερη».
• Οι σχολές με ειδικό μάθημα έχουν βαθμούς πρόσβασης αρκετά χαμηλότερους από αυτούς για τους οποίους μας προδιαθέτουν οι βαθμοί εισαγωγής (έτσι, π.χ., η Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Θράκης είχε πέρσι βάση 21.167 μόρια, αλλά αντίστοιχο βαθμό πρόσβασης 18,58, ενώ οι Ναυτιλιακές Σπουδές του Πειραιά είχαν βάση 17.113 μόρια, αλλά αντίστοιχο βαθμό πρόσβασης 15,59.
• Στις περιπτώσεις υποψηφίων τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών, αλλά και σε όσες περιπτώσεις εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου περί μετεγγραφών, μπορούν να δηλωθούν και τμήματα εκτός του τόπου μόνιμης κατοικίας, αρκεί να υπάρχουν αντίστοιχα τμήματα στα οποία η μετεγγραφή είναι εξασφαλισμένη. Για το λόγο αυτό απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στο σχετικό πίνακα του υπουργείου Παιδείας για τα «αντίστοιχα» ΑΕΙ και ΑΤΕΙ. Η αντιστοίχιση δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη από τη συγκριτική ανάγνωση των τίτλων των σχολών, αλλά να αναφέρεται ρητά και κατηγορηματικά στον παραπάνω πίνακα.
• Προσέχουμε τις κοινές σχολές των διαφόρων επιστημονικών πεδίων και τις δηλώνουμε από το πεδίο που μας δίνει τα περισσότερα μόρια, π.χ. το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης Παντείου, που είναι κοινό Τμήμα του 1ου και 5ου επιστημονικού πεδίου, πρέπει να δηλωθεί (από υποψήφιο που έχει πρόσβαση και στα δύο πεδία) από εκείνο το πεδίο στο οποίο ο υποψήφιος έχει τα περισσότερα μόρια.
• Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί και φέτος στις σχολές του Πανεπιστημίου της Κύπρου, καθώς απαιτείται ξεχωριστή αίτηση (http://www.ucy.ac.cy). Για τις σχολές του Πανεπιστημίου Κύπρου οι βάσεις εισαγωγής είναι σε πολλές περιπτώσεις αρκετά χαμηλές και επειδή λειτουργεί σύστημα επιλαχόντων είναι δυνατόν να εισαχθεί κάποιος με σχετικά μικρό βαθμό πρόσβασης. Δεν πρέπει να διαφεύγει την προσοχή των υποψηφίων η υψηλή ποιότητα των Κυπριακών Πανεπιστημίων και Τεχνολογικών Ιδρυμάτων. Το κόστος της φοιτητικής μετανάστευσης στη Μεγαλόνησο είναι απολύτως αντίστοιχο με εκείνο μιας πόλης στην ελληνική περιφέρεια.

Χρήσιμες παρατηρήσεις:

Όσοι από τους υποψήφιους έχουν επιτύχει υψηλές επιδόσεις διαθέτουν ασφαλώς άνεση σχετικά με το πόσες και ποιες σχολές θα επιλέξουν. Όσων όμως οι επιδόσεις είναι χαμηλότερες των προσδοκιών τους μπορούν να διεκδικήσουν θέσεις σε χαμηλόβαθμα τμήματα που οδηγούν σε επαγγελματική ενασχόληση ανάλογη των επιθυμιών και των ονείρων τους.

  • Αρκετοί υποψήφιοι μπορούν να διεκδικήσουν σχολές με πολύ καλές προοπτικές, εφόσον βέβαια σχετίζονται με τα ενδιαφέροντά τους και από «μη συμβατά» επιστημονικά πεδία, παρά την απώλεια του 7% στα μόριά τους. Για παράδειγμα, υποψήφιος της Θεωρητικής Κατεύθυνσης με μόρια εισαγωγής κοντά στα 10.500 δύσκολα θα βρει σχολή στο 1ο επιστημονικό πεδίο. Αν επομένως έχει πρόσβαση στο 3ο, 4ο ή 5ο επιστημονικό πεδίο μπορεί να αναζητήσει αξιόπιστες λύσεις στα χαμηλόβαθμα ΤΕΙ αυτών των επιστημονικών πεδίων.
    Υπάρχουν λύσεις για όλους τους βαθμούς, π.χ. μπορεί ένας υποψήφιος να μην εξασφαλίζει εισαγωγή σε υψηλόβαθμο τμήμα Διοίκησης ή Λογιστικής, υπάρχουν όμως αντίστοιχα χαμηλόβαθμα ΑΤΕΙ στο κέντρο και στην Περιφέρεια, που οδηγούν σε ανάλογο επαγγελματικό περιβάλλον. Το ίδιο ισχύει και για πολλές σχολές που έχουν σχέση με τις Κατασκευές, τη Μηχανολογία και την Ηλεκτρολογία.

Πηγή: Απογευματινή

eXTReMe Tracker