ΣΕΛΙΔΟΔΕΙΚΤΕΣ: Το νέο μυθιστόρημα του Διαμαντή Αξιώτη «Λάθος λύκο»

9 Ιουνίου, 2010

Η συγγραφική τόλμη του Διαμαντή είναι πλέον γνωστό, τουλάχιστον στους παροικούντες στις σελίδες των τελευταίων πνευματικών του παιδιών-μυθιστορημάτων του. Αυτή τη φορά (εδώ και μόλις λίγες μέρες κυκλοφόρησε το νέο του πόνημα) ο αγαπητός συγγραφέας κολυμπά στα άγνωστα και μάλλον βαθιά νερά μιας ιδιόμορφης προσωπικότητας, με σχιζοφρενική ψύχωση παρανοειδούς μορφής. Ισορροπεί ανάμεσα σε δύο κόσμους, αυτόν της ψυχολογίας (με τις σχετικές διαταραχές της) και της νομικής επιστήμης με ένα ρητορικό αλλά βαθυστόχαστο ζήτημα, την ψυχολογία του υποκειμένου που βιώνει την ανθρωποκτονία σε λανθασμένο πρόσωπο.

image1-large.jpg

Ο πρωταγωνιστής του σεναρίου είναι ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας, θα μπορούσε να είναι ο γείτονας μας, ένας συμπολίτης μας. Με ιδιαιτερότητες όσον αφορά τον εσωτερικό του κόσμο. Παρατηρούνται διαταραχές του περιεχομένου της σκέψης του με τη μορφή επίμονων ιδεών, τις οποίες για το λόγο αυτό ονομάζονται παραληρητικές. Για παράδειγμα το άτομο νιώθει ότι κάποιος ελέγχει τη σκέψη του, ότι το παρακολουθούν ή το καταδιώκουν. Πάσχει από ψυχώσεις σε χειρότερη μορφή μέχρι την ασυναρτησία, σύμπτωμα που οφείλεται στη διαταραχή του ειρμού της σκέψης. Στη σχιζοφρένεια για παράδειγμα είναι χαρακτηριστικές οι διαταραχές στη λειτουργία της αντίληψης που εκδηλώνονται με ακουστικές ψευδαισθήσεις, όπως φωνές που μπορεί να ακούει το άτομο. Μέσα στον ορυμαγδό των βασανιστικών και εν τέλει εξαντλητικών του σκέψεων-έτσι όπως εξελίσσονται μέσα από το λογοτεχνικό ένδυμα λόγου του συγγραφέα-ο ιδιόμορφος αυτός πρωταγωνιστής αρνείται-μερικές φορές πεισματικά-την επιβαλλόμενη από τις περιστάσεις φαρμακευτική αγωγή, η οποία αποτελεί μια υποστηρικτική βάση, που μπορεί να μειώσει ή και να εξαλείψει τα συμπτώματα του ασθενούς, ώστε να μπορεί μετέπειτα αυτός να «αναπτύξει» τις ικανότητες και δεξιότητές του σε συνεργασία με τον ψυχολόγο.

Ο τελευταίος, που τον παρακολουθεί και εξιστορεί-κατά την εξέλιξη της υπόθεσης-τα βιώματά του, διαπιστώνει, ότι μερικές φορές αδυνατεί να τα βγάλει πέρα μαζί του. Η ψυχοθεραπεία σε συνδυασμό με τη φαρμακευτική αγωγή δεν φέρνουν τα επιθυμητά αποτελέσματα και το κακό δείχνει ότι λαμβάνει χώρα (=ανθρωποκτονία με λανθασμένο στόχο).

Λείπει η επιβαλλόμενη ενσυναίσθηση από το περιβάλλον του δυστυχισμένου πρωταγωνιστή μας. Ανάλογα, προκειμένου να επικοινωνήσουμε σωστά με τον άλλον, είτε είναι εργασιακός χώρος, είτε διαπροσωπική σχέση, η απάντηση βρίσκεται σε μια ικανότητα εκπαιδεύσιμη, την ενσυναίσθηση, την προσπάθεια δηλαδή να αφήσουμε έστω προσωρινά τη δική μας οπτική των πραγμάτων με βάση τις δικές μας εμπειρίες και να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε, πως αντιλαμβάνεται την ίδια κατάσταση ο άνθρωπος με τον οποίο θέλουμε να έχουμε πραγματική και ποιοτική επικοινωνία. Καταλήγουμε λοιπόν στο συμπέρασμα ότι δεν θα πρέπει να κατηγορούμε πάντα τον άλλο, ότι δεν θέλει να μας καταλάβει, αφού αυτό μπορεί να οφείλεται στον τρόπο που αντιλαμβάνεται τα γεγονότα ή στην αδυναμία του να κατανοήσει τον τρόπο έκφρασή μας.

Ο πρωταγωνιστής μας διακατέχεται στην εν γένει ζωή του από έντονο άγχος, που του δημιουργεί η πανταχού παρούσα ύπαρξη αυτού του εφιαλτικού «λύκου». Εξαιτίας αυτού υπάρχουν σημαντικότατες επιδράσεις στην ψυχική του διάθεση και κατ’ επέκταση στον οργανισμό του, π.χ. η μείωση της άμυνας του οργανισμού, μέσα από έναν πολύπλοκο μηχανισμό που οφείλεται στην επικοινωνία νευρικού και αμυντικού συστήματος του οργανισμού μας. Όπως έχει αποδειχθεί, ο εγκέφαλός μας, συγκεκριμένα περιοχή που χαρακτηρίζαμε ως «συναισθηματικό εγκέφαλο» και ονομάζεται μεταιχμιακό σύστημα, διαθέτει και «ενεργοποιεί» το έμφυτο όπλο του άγχους, ως αντίδραση σε κάτι που θα το θεωρήσει ως «απειλή» απέναντι στη ζωή μας το παρατεταμένο και οξύ άγχος που βιώνουμε, καθώς δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε μελαγχολία, δυσθυμία, κατάθλιψη και ψυχοσωματικά συμπτώματα.

Δύσκολες καταστάσεις και προπάντων δύσκολα θέματα για να τα διαχειριστεί κανείς υπό το πρίσμα της λογοτεχνίας. Ο Διαμαντής, όμως, ξέρει να χειρίζεται το λογοτεχνικό λόγο με εξαιρετικό τρόπο, ξέρει όμως να διαπραγματεύεται το θέμα, που τον απασχολεί με γοητεία τέτοια, που ωθεί τον αναγνώστη να ταξιδεύει στις 300 σελίδες του βιβλίου διεπόμενος από περιέργεια, αλλά και βαθύτατο προβληματισμό. Το μυθιστόρημα αυτό φέρνει στην επιφάνεια ζωτικά κοινωνικά προβλήματα του σήμερα και αναμοχλεύει θέματα, που αναζητούν ματαίως την επιβαλλόμενη από δημοκρατικά καθεστώτα κρατική πρόνοια. Όλα εξελίσσονται στην τύχη και ο δύσμοιρος πρωταγωνιστής του έργου αυτού ασφαλώς τυγχάνει τελικά της συμπάθειας του αναγνώστη, έστω και αν σε τελική ανάλυση, μια ανθρώπινη ζωή αποχώρησε από το μάταιο τούτο κόσμο με βία, έξω από κάθε έννοια νομιμότητας.

Με τη «χρήση» αυτού του παρανοϊκού ήρωα ο συγγραφέας «μιλάει» και εξωτερικεύει θέματα, που τον απασχολούν και με τον τρόπο αυτό τα αναδεικνύει.

Ο συγγραφέας με την τέχνη του λόγου, που διαθέτει, καταλύει τη σιωπή, δημιουργώντας πεδία αισθημάτων. Το βιβλίο με τίτλο «Λάθος λύκο» αποτελεί την τελευταία εξέλιξη του συγγραφικού εργαστηρίου του Διαμαντή Αξιώτη και έρχεται σε συνέχεια εκείνου του αλήστου μνήμης «Ελάχιστον της ζωής του» με ιστορική αναφορά στην προσωπικότητα του δικού μας Μ. Αλή, των «Πλωτών γυναικών» (επίσης επιτυχημένου ιστορικού μυθιστορήματος) και «Των μοιρασμένων χιλιομέτρων», όλα εκδόσεις του Κέδρου.

Όλα αποτελούν απαύγασμα των εμπειριών του συγγραφέα, των ερεθισμάτων του και της χαρισματικής του πένας. Κατορθώνει και δένει αρμονικά σε ενιαία και ρέουσα αφήγηση ιστορίες τόπων, πολιτισμών και ανθρώπων. Κάθε του βιβλίο είναι ένα εξαιρετικά τακτοποιημένο κουτί, στο οποίο συγκαταλέγονται με προσήλωση πλήθος πληροφοριών ανεκτίμητης πολιτισμικής-κοινωνικής-ψυχολογικής-ιστορικής αξίας.

Το βιβλίο βρίσκεται ήδη στις προθήκες των βιβλιοπωλείων της πόλης, ενώ περισσότερες πληροφορίες για το έργο αυτό θα αντλήσετε κατά αρχήν από τον ίδιο το συγγραφέα (=συμπολίτη μας, ζει και εργάζεται ανάμεσα μας, ιδιαίτερα αγαπητός) και από εξειδικευμένα sites στο διαδίκτυο με προτεραιότητα τον εκδοτικό οίκο που εξέδωσε το βιβλίο (Kedros.gr).

Σημειωτέον ότι οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα-πράγματα και καταστάσεις είναι απολύτως συμπτωματική (χωρίς όμως να αποκλίνουν από παρεμφερή συμβάντα που κατά καιρούς διαδραματίζονται ανά την υφήλιο).

Νίκος Κακουλίδης
* Ο Διαμαντής Αξιώτης γεννήθηκε το 1942 στην Καβάλα, όπου και ζει. Έχει εκδώσει ποιητικές συλλογές και συλλογές διηγημάτων, ανθολογίες ποίησης και διηγήματος, τρία μυθιστορήματα. Υπεύθυνος, επί σειρά ετών, έκδοσης λογοτεχνικών περιοδικών. Είναι μέλος της Εταιρίας Συγγραφέων.

Πηγή : www.k-tipos.gr

eXTReMe Tracker