Σεμινάρια Τοπικής Ιστορίας Η ιστορία της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και των δρόμων της Καβάλας, άγγιξαν τις καρδιές των Καβαλιωτών.

9 Μαρτίου, 2010

Ίσως λίγοι να ήταν εκείνοι που να περίμεναν πως η ιστορία της τοπικής αυτοδιοίκησης θα είχε τόσο ενδιαφέρον. Κι’ όμως μέσα από τα σεμινάρια ιστορίας που διοργανώνει ο Δήμος Καβάλας αποδείχθηκε χθες ότι η έννοια της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι απόλυτα συνυφασμένη με τη σύγχρονη ιστορία του τόπου μας.
Χθες στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας ο Κώστας Παπακοσμάς και η Αγγελική Κιούρτση Μιχαλοπούλου, παρουσίασαν μερικές άγνωστε πτυχές της περιοχής μας! Ο πρώτος αναφέρθηκε στην ιστορία της τοπικής αυτοδιοίκησης από το 1913 μέχρι σήμερα και η δεύτερη στην ιστορία των δρόμων της Καβάλας.

Ο Κώστας Παπακοσμάς μέσα από τη μελέτη της ιστορίας και τη δημοσιογραφική έρευνα, ασχολείται έντονα στο δήμο Καβάλας με τη διάσωση και την ψηφιοποίηση των εγγράφων που αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση. Στην κατάμεστη αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης παρουσίασε σπάνιο φωτογραφικό υλικό, ενώ αναφέρθηκε με πολύ σύντομο αλλά περιεκτικό τρόπο στα γεγονότα και τους δημάρχους που σφράγισαν με την παρουσία τους την ιστορία της τοπικής αυτοδιοίκησης! Οι εκλογές του 1934, η Βουλγαρική κατοχή, η πρώτη γυναίκα δημοτική σύμβουλος, οι επίτιμοι δημότες της πόλης και η παρουσία του Ελευθέριου Βενιζέλου ήταν μερικές μόνο από τις ιστορικές στιγμές που παρουσίασε ο Κώστας Παπακοσμάς, ο οποίος στο τέλος ευχαρίστησε όλους τους πολίτες που διοχετεύουν το δήμο με σπάνιο φωτογραφικό και όχι μόνο υλικό, βάζοντας με αυτό τον τρόπο το δικό τους λιθαράκι στη συμπλήρωση του παζλ της ιστορίας της Καβάλας!

Η παρουσίαση της Αγγελικής Κιουρτσή Μιχαλοπούλου, εκτός από το έντονο ενδιαφέρον που παρουσίαζε, ήρθε να συμπληρώσει εκείνη του Κώστα Παπακοσμά, καθώς η τοπική αυτοδιοίκηση συνδέεται έμμεσα και με την ιστορία των δρόμων! Στους δρόμους γράφεται ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας κάθε πόλης, αλλά και της ζωής μας. Στο ξεκίνημα της εισήγησης έγινε λόγος για τον τρόπο με τον οποίο ρυθμίζεται η ονοματοδοσία και η μετονομασία των οδών και των πλατειών μίας πόλης, ενώ στη συνέχεια έγινε επιλεκτική αναφορά σε οδωνυμικά της Καβάλας από το 1926 μέχρι το 1999.

Πηγή : www.k-tipos.gr

eXTReMe Tracker