Σεμινάριο ενημέρωσης εμπλεκόμενων φορέων για την αντιμετώπιση περιστατικών χημικής ρύπανσης των υδάτων την περασμένη Παρασκευή στην Καβάλα

10 Μαΐου, 2010

Το σεμινάριο εντασσόταν στο πλαίσιο του διασυνοριακού ευρωπαϊκού προγράμματος,”Civilarch”, στο οποίο συμμετέχει και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.Εκπρόσωποι των Υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας και των Διευθύνσεων Υγείας των Νομαρχιών Καβάλας, Ξάνθης, των Υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας των Δήμων Χρυσούπολης και των όμορων Δήμων του Νομού Ξάνθης, της Ελληνικής Αστυνομίας και γενικότερα των εμπλεκόμενων φορέων με την πολιτική προστασία, παρακολούθησαν χθες το σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Καβάλας, με θέμα: «Την αντιμετώπιση των περιστατικών χημικής ρύπανσης στους ποταμούς, στις πηγές και γενικά της ρύπανσης των υδάτων». Το σεμινάριο εντασσόταν στο πλαίσιο του προγράμματος “Civilarch”, δηλαδή της πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση χημικής ρύπανσης στους ποταμούς. Για την υλοποίηση του έργου από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα, μίλησε ο μηχανικός περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Υδάτων της Π.Α.Μ.-Θ., Γιώργος Καμπάς. Το “Civilarch” υλοποιείται σε συνεργασία με αρμόδιους για το περιβάλλον φορείς από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία και την Πολωνία. Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του έργου, πραγματοποιούνται δράσεις ανταλλαγής εμπειριών, μεταφοράς τεχνογνωσίας και δραστηριότητες ενημέρωσης και διάχυσης. Τα κύρια συμπεράσματα του έργου αφορούν στην προετοιμασία μελετών εκτίμησης κινδύνων και οδηγών βέλτιστων πρακτικών, καθώς και στη δημιουργία δικτύων εμπλεκόμενων φορέων και δομών ανταπόκρισης.

Ο στόχος του προγράμματος “Civilarch”, είναι να βελτιώσει την ετοιμότητα και την αποτελεσματικότητα των φορέων της πολιτικής προστασίας, που είναι υπεύθυνοι να ανταποκριθούν σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, που έχουν προκληθεί από περιστατικά χημικής ρύπανσης υδάτων. Η απρόσκοπτη ανάπτυξη και υλοποίηση ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης, επιτυγχάνεται όταν έχει αναπτυχθεί ικανή στρατηγική όσον αφορά στη διοικητική υποστήριξη, ασφάλεια και διαχείριση των αποβλήτων. Στο χθεσινό σεμινάριο, επίσης, η Ναταλία Πατσιώτη, εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (Τμήμα Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Τεχνολογικών και λοιπών Καταστροφών), μίλησε για το θεσμικό πλαίσιο και τους εμπλεκόμενους φορείς στη ρύπανση των υδάτων και στην ποιότητα του πόσιμου ύδατος. Το σεμινάριο συνεχίστηκε και έκλεισε με τις εισηγήσεις των στελεχών δύο εταιρειών. Της Βασιλικής Παπαδοπούλου, της εταιρείας Sigma Consultants Ε.Π.Ε., η οποία ανέπτυξε το θέμα: «Οδηγοί βέλτιστων πρακτικών για την αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών χημικής ρύπανσης στα ποτάμια» και του Δημήτρη Κουβά, της εταιρείας Scientact Α.Ε., ο οποίος παρουσίασε τη λειτουργία ενός σταθμού τηλεμετρίας της ποιότητας του πόσιμου νερού. Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας.

Πηγή : www.k-tipos.gr

eXTReMe Tracker