Σπιτάκια, καρουζέλ και παγοδρόμιο ετοιμάζονται για την πλατεία

21 Νοεμβρίου, 2012

Τα τέσσερα σπιτάκια που έμειναν ξενοίκιαστα θα τα λειτουργήσουν ο Εμπορικός Σύλλογος και μέλη του.

Χθες το πρωί σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και εκπρόσωποι φορέων συζήτησαν για τις επικείμενες εκδηλώσεις της εορταστικής περιόδου. Το κλίμα που επικράτησε κατά τη διάρκεια της συνάντησης έκανε σαφές ότι οι διαφωνίες της προηγούμενης περιόδου, με αφορμή τα σπιτάκια της Κεντρικής Πλατείας, ξεπεράστηκαν, η κοινή γραμμή βρέθηκε και στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να ανακοινωθεί οριστικά το τελικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο δήμαρχος Καβάλας, Κωστής Σιμιτσής, ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Αρχέλαος Γρανάς, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού – Τουρισμού ΑΜ – Θ, Κώστας Παπακοσμάς, οι αντιδήμαρχοι, Χριστόδουλος Μιχαλάκης και Θεοδώρα Βαβαλέσκου, ο πρόεδρος της «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ», Στέλιος Σχοινάκης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών, Παναγιώτης Αρσονιάδης, ο β’ αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας, Θόδωρος Μακαρίτης, ο πρόεδρος του Σωματείου των Αρτοποιών, Θωμάς Χατζούλης, καθώς και αρκετοί επαγγελματίες της πόλης.

Πιο συγκεκριμένα, η κατάσταση με σπιτάκια των Χριστουγέννων στην πλατεία δεν βρίσκει πλέον σε αντιπαράθεση τον Εμπορικό Σύλλογο Καβάλας και τον δήμο Καβάλας, όπως δήλωσε μεταξύ άλλων στο ραδιόφωνο του «Studio 7» ο αντιδήμαρχος Καβάλας Χριστόδουλος Μιχαλάκης ερωτηθείς για το πώς εκτυλίχθηκε η συνάντηση: «Η συνάντηση έγινε και τελείωσε αισίως. Προγραμματίστηκε η χρήση των σπιτιών της εορταστικής αγοράς και με τη συμμετοχή από ό,τι φαίνεται κάποιων αρτοποιών και ζαχαροπλαστών. Θα υπάρξει συνεννόηση και στη συνέχεια. Σίγουρα θα συνεργαστούν οι βιβλιοπώλες και ένα σπιτάκι θα έχει και ο Εμπορικός Σύλλογος». Ειδικότερα για το θέμα που είχε προκύψει πέρυσι την ίδια εποχή με τον Εμπορικό Σύλλογο Καβάλας αναφορικά με το κατά πόσο ορισμένα σπιτάκια της εορταγοράς της Κεντρικής Πλατείας λειτουργούσαν νομότυπα ή όχι, απάντησε ότι «θα υπάρξει συνεργασία άψογη και με την Ομοσπονδία αλλά και με τον Εμπορικό Σύλλογο» συμπληρώνοντας ότι «όσοι λειτουργήσουν τα σπιτάκια θα εκδώσουν άδειες κανονικά».

Εκ μέρους του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας (ΕΣΚ), ο β’ αντιπρόεδρος Θόδωρος Μακαρίτης, συντονιστής σε θέματα πόλης και δημοσίων σχέσεων και εκπρόσωπος του διοικητικού συμβουλίου σε συναντήσεις με την Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση του δήμου Καβάλας «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ», δήλωσε ότι εξαρχής η συμμετοχή του ΕΣΚ στις εορταστικές εκδηλώσεις με σπιτάκι προσβλέπει σε ένα βασικό στόχο: «Επιθυμία μας και στόχο αποτελεί η αμεσότητα της επικοινωνίας των εμπόρων με το καβαλιώτικο κοινό, το να σταθούμε ο ένας δίπλα στον άλλο στην κρίση». Ακόμη, τόνισε ότι η ανταπόκριση της «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ» ήταν καθοριστική και υπήρξε άμεση τόσο για την απαραίτητη συζήτηση όσο και για τις ενδεχόμενες προτάσεις που κατατέθηκαν. Σχετικά μ’ αυτές, το σκεπτικό είναι στο σπιτάκι που θα διατηρεί ο ΕΣΚ, για το οποίο θα διαμορφωθεί και το ανάλογο πρόγραμμα λειτουργίας από επαγγελματίες που θα συμμετέχουν, να περιλαμβάνει φιλοξενίες μαθητικών bazaar και μαθητικών δράσεων αλλά και κουπόνια προσφορών για αγορές με αφορμή τη χριστουγεννιάτικη αγορά. Έτσι, όσοι επισκέπτονται την εορταγορά, θα έχουν την ευκαιρία να νιώσουν το εορταστικό κλίμα των ημερών αντιλαμβανόμενοι παράλληλα και τον ενεργητικό ρόλο της τοπικής αγοράς μέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες συνυφασμένες με την τρέχουσα οικονομική κατάσταση. Καθώς είπε ο κ. Μακαρίτης, η παρουσία του ΕΣΚ στην εορταγορά θα βοηθήσει επιπλέον στο να μη δοθούν τα σπιτάκια σε τυχαία πρόσωπα αλλά και να μη επιτραπεί η άνθιση του παρεμπορίου, η οποία και αποτέλεσε σημείο ρήξης με τον δήμο Καβάλας κατά την προηγούμενη εορταστική σεζόν.

Σε αριθμούς, από τα 8 σπιτάκια που θα λειτουργήσουν συνολικά τα 4 θα δοθούν σε ιδιώτες και τα άλλα τέσσερα σε φορείς και συλλόγους για δράσεις εκ των οποίων οι περισσότερες θα είναι εθελοντικές, ενώ για τα λειτουργικά έξοδα αναζητούνται επί του παρόντος από τον δήμο Καβάλας καλύτερες τιμές και χορηγίες, με τους οινοποιούς να έχουν ήδη ανταποκριθεί. Στην Κεντρική Πλατεία θα υπάρχουν το παγοδρόμιο, το καρουζέλ, το τρενάκι και τα μικροπαίχνιδα που υπήρχαν και άλλες χρονιές, ενώ ενδέχεται να υπάρχει και μία μεγάλη κούνια για παιδιά έως 14 ετών («πειρατής»). Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, οποίες θα πραγματοποιήσουν έναρξη 13 ή 14 Δεκεμβρίου, αναμένεται πλούσιο. Όπως δήλωσε ο κ. Μιχαλάκης, «το πρόβλημα είναι από εδώ και πέρα το ύψος των δαπανών που θα προκύψουν από τη διαδικασία», αφού αυτό υπολογίζεται εν πρώτοις στα 15.000 ευρώ δίχως να έχει παγιωθεί, ενώ αυτήν τη στιγμή «η Περιφέρεια θα συνεισφέρει μεν, αλλά οι δυνατότητες είναι πλέον πολύ περιορισμένες, όπως και του δήμου, είναι και αυτές ιδιαίτερα περιορισμένες».

Πηγή: www.evdomi.gr

eXTReMe Tracker