ΣΤΟ ΚΟΝΑΚΙ ΤΟΥ ΜΟΧΑΜΕΤ ΑΛΙ Εκατό χρόνια ανασκαφών της Γαλλικής Σχολής στη Θάσο παρουσιάζονται στην Καβάλα
10 Δεκεμβρίου, 2012
Το Ινστιτούτο Μοχάμετ Αλί εγκαινιάζει την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012, στις 7 το απόγευμα, στο κονάκι του Μοχάμετ Αλί στην Καβάλα, την περιοδική έκθεση με τίτλο :«Τα εκατό χρόνια των ανασκαφών της Γαλλικής Σχολής Αθηνών στη Θάσο».
Η έκθεση διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Μοχάμετ Αλί σε συνεργασία με την ΙΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και τη Γαλλική Σχολή Αθηνών και έχει παρουσιασθεί ήδη με σημαντική επιτυχία στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θάσου. Η έκθεση που θα διαρκέσει δύο μήνες, μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου του 2013, έχει ως στόχο να παρουσιάσει το πολύπλευρο έργο που επιτελείται από τη Σχολή εδώ και 100 χρόνια στο νησί της Θάσου. Περιλαμβάνει πλούσιο αρχειακό φωτογραφικό υλικό και παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για την ιστορία της αρχαιολογικής έρευνας του νησιού. H Γαλλική Σχολή Αθηνών αποτελεί την αρχαιότερη ξένη αρχαιολογική σχολή στην Ελλάδα, ιδρύθηκε το 1846 μέσα στο κλίμα του φιλελληνισμού που είχε δημιουργηθεί στη Γαλλία με τη γέννηση του νεοελληνικού κράτους. Από πολύ νωρίς έδειξε έντονο ενδιαφέρον για τις αρχαιότητες της Θάσου. Οι έρευνές της ξεκίνησαν το 1911, όταν ακόμη η Θάσος τελούσε υπό τουρκική κατοχή, και συνεχίστηκαν μετά την απελευθέρωση του νησιού αδιάλειπτα μέχρι τις μέρες μας.
Το φωτογραφικό και πληροφοριακό υλικό οργανώνεται σε θεματικές ενότητες που παρουσιάζουν συνοπτικά τη δραστηριότητα της Γαλλικής Σχολής, τους σημαντικούς ερευνητές που έδρασαν στο νησί, καθώς και το πλούσιο συγγραφικό έργο που αποτέλεσε καρπό των ερευνών μιας εκατονταετηρίδας. Αναλυτικότερα, παρουσιάζονται οι έρευνες σε σημαντικά μνημεία και αρχαιολογικές θέσεις της Θάσου, όπως στα τείχη και την Ακρόπολη, την Αγορά και το μνημειακό κέντρο, τα ιερά (Αρτεμίσιο, Διονύσιο, Θεσμοφόριο, Ηράκλειο), τις συνοικίες της πόλης, τη νεκρόπολη, καθώς και τα εργαστήρια κεραμικής, τα λατομεία και τα ορυχεία που βρίσκονται στην ύπαιθρο χώρα.
Παρουσιάζονται επίσης πολύτιμα έγγραφα-τεκμήρια από το Ιστορικό Αρχείο της Γαλλικής Σχολής Αθηνών, που αποτυπώνουν τα πρώτα βήματα της αρχαιολογικής έρευνας στο νησί της Θάσου. Στην έκθεση θα προβάλλεται αρχαιολογική ταινία που παραχωρείται από το Μουσείο της Θάσου και παρουσιάζει την ιστορία του νησιού και το σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε κατά την αρχαιότητα.
Η έκθεση προετοιμάστηκε σε στενή συνεργασία με τη Γαλλική Σχολή Αθηνών, που προσέφερε το πρωτογενές εποπτικό υλικό, και συγκεκριμένα με τον προσφάτως απελθόντα διευθυντή της Σχολής Dominique Mulliez και τον διευθυντή σπουδών Arthur Muller, ενώ υπεύθυνες από την πλευρά της ΙΗ΄ ΕΠΚΑ και το Μουσείο Θάσου είναι οι αρχαιολόγοι Δήμητρα Μαλαμίδου και Κατερίνα Μπεχτσή. Από την πλευρά του Μουσείου Θεσσαλονίκης είχαν εργασθεί οι αρχαιολόγοι Λιάνα Στεφανή, Αγγελική Κουκουβού και Ελευθερία Ακριβοπούλου με την εποπτεία της Πολυξένης Αδάμ-Βελένη.
«Η έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στο κονάκι του Μοχάμετ Αλί στην Παναγία Καβάλας φιλοδοξεί να φωτίσει την ιστορία του νησιού, αλλά και να αποδώσει έναν φόρο τιμής σε όλους αυτούς που συμμετείχαν στο σημαντικό έργο της διάσωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς της Θάσου. Μέλη της Σχολής, αρχαιολόγοι και ερευνητές άλλων ειδικοτήτων Έλληνες και ξένοι, ντόπιοι εργάτες και εργάτριες, φύλακες των χώρων, ζωντανεύουν μέσα από σπάνιες φωτογραφίες που καλύπτουν έναν αιώνα και συνδέονται με σημαντικές στιγμές της ελληνικής ιστορίας.
Το Ινστιτούτο Μοχάμετ Αλί εγκαινιάζει με την παρούσα έκθεση με εξαιρετικούς συνεργάτες τη νέα χρήση του χώρου. Η ιδιαίτερη σχέση του Μοχάμετ Αλί και του Ιμαρέτ με τη Θάσο, οι σχέσεις του με τη Γαλλία, αλλά και της Γαλλίας με την Αίγυπτο καθιστούν την παρούσα έκθεση μοναδική, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα και ένα από τα μνημεία της πόλης» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.
Πηγή: www.evdomi.gr