Συναυλία – αφιέρωμα στο συνθέτη Ηλία Ανδριόπουλο

11 Μαΐου, 2011

Η χορωδία συνΩΔΗπόροι του Συνδέσμου Φίλων Γραμμάτων & Τεχνών Καβάλας παρουσιάζει την ετήσια συναυλία της, που είναι αφιερωμένη στο έργο του σημαντικού Έλληνα μουσικοσυνθέτη Ηλία Ανδριόπουλου.

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο του Τ.Ε.Ι. Καβάλας, αυτή την Παρασκευή, 13 Μαΐου 2011, και ώρα 21.00.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει τα εξής μουσικά-χωροδιακά κομμάτια:

Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες (Μ. Ελευθερίου)

Μεταξουργείο (Μ. Μπουρμπούλης)

Μην κλαις (Σ. Καλαβίτης)

Όνειρα όνειρα (Οδ. Ελύτης)

Όνειρο (Γ. Σεφέρης)

Πλατεία Βάθης (Μ. Μπουρμπούλης)

Σε κοιτώ και ταξιδεύω (Γ. Κλεφτογιώργος)

Τι τραγούδι να σου γράψω (Μ. Μπουρμπούλης)

Τραγούδι του παλιού καιρού (Ν. Γκάτσος)

Χτυπώ την πόρτα του Θεού (Μ. Ελευθερίου)

Τ’ αηδόνια στην Ιθάκη (Μ. Ελευθερίου)

Τα σχόλια πάνω στα τραγούδια διαβάζουν η Μαρία Μαρτίνη και ο Παναγιώτης Μπάτης. Στο πιάνο συνοδεύει ο Πάρης Τσίρτσης.

Τη διεύθυνση της χορωδίας επιμελείται ο μαέστρος Κώστας Κατιώνης.
Λίγα λόγια για το μουσικοσυνθέτη

Ηλία Ανδριόπουλο

Ο ΗΛΙΑΣ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΣ γεννήθηκε σε ένα μικρό χωριό (Λαντζόϊ), δίπλα στην Αρχαία Ολυμπία. Εκεί πέρασε τα παιδικά και τα μαθητικά του χρόνια. Τις μουσικές σπουδές του, τις άρχισε και τις ολοκλήρωσε στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών. Δάσκαλοί του η Ελένη Γαϊδεμβέργερ, ο Μιλτιάδης Κουτούκος, ο Αντίοχος Ευαγγελάτος. Βήμα για την καθιέρωσή του αποτέλεσαν οι τρεις συναυλίες που έδωσε σαν νέος συνθέτης, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών, τον Αύγουστο του 1978, στο Θέατρο Λυκαβηττού. Από τότε την μουσική του διαδρομή αποτυπώνουν 17 δίσκοι-CD, που μεταξύ αυτών είναι τα «Γράμματα στο Μακρυγιάννη», «οι Ξένες Πόρτες», τα «Λαϊκά Προάστια», οι «Προσανατολισμοί» οι «Αργοναύτες», οι «Ωδές», μελοποιήσεις ποιημάτων του Μίκη Θεοδωράκη, του Διονύση Καρατζά και άλλα. Ανέκδοτα έργα του η συμφωνιέτα «Ανταύγειες», η «Μουσική για σαντούρι και ορχήστρα», η σονάτα «Ελληνικό Καλοκαίρι», τα «Επιθαλάμια».

Εξαιρετικές και φημισμένες ορχήστρες έχουν παρουσιάσει το έργο του, όπως η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, η Ορχήστρα των Χρωμάτων, η Suisse Romande της Γενεύης, η English Players του Λονδίνου, η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, η Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής (ΚΟΕΜ). Συναυλίες του έχουν δοθεί σε χώρους και αίθουσες υψηλού κύρους (Ωδείο Ηρώδου Αττικού, Αρχαία Ολυμπία, Αρχαίο Ωδείο Πάτρας, Queen Elizabeth Hall του Λονδίνου, Victoria Hall της Γενεύης, Auditorium Sain Zermain και Casino de Paris στο Παρίσι, Alte Oper της Φραγκφούρτης, Βerwaldhallen στην Στοκχόλμη, WDR στην Κολωνία). Επίσης έχει δώσει διαλέξεις στα Αγγλικά Πανεπιστήμια της Οξφόρδης και East Anglia (Νόριτς). Υπήρξε Καλλιτεχνικός Διευθυντής για τρία χρόνια (1994 – 1997) της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ και Καλλιτεχνικός Διευθυντής για δύο χρόνια (1997 – 1998) στο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας, δημιουργώντας μέσω αυτού πρωτότυπες και μοναδικές εκδηλώσεις.
Σημείωμα του διευθυντή της χορωδίας Κώστα Κατιώνη

Όλοι σχεδόν οι χορωδοί ενηλικιωθήκαμε με ακούσματα παραδοσιακής μουσικής, του ρεμπέτικου, του Τσιτσάνη, του Καλδάρα, του Καζαντζίδη, του Μπιθικώτση, και φυσικά του Θεοδωράκη, του Χατζιδάκι και πολλών άλλων, αξιολογότατων συνθετών του δεύτερου μισού του 20ου αι.

Ξαφνικά έρχεται ένα όνομα που μας παρουσιάζει ίσως όλα τα στοιχεία από τα προαναφερθέντα ονόματα και στιλ, μια φρέσκια παρουσία με ένα σπουδαίο χαρακτηριστικό που τονίζει και υπογραμμίζει μεταξύ των άλλων στοιχείων της λαϊκής μουσικής αυτό της ευγένειας. Μια ευγένεια η οποία ξεκινά από την φυσιογνωμία, από την ψυχή, περνάει στο τραγούδι, στη μελωδία, συνεχίζει στην επιλογή των συνεργατών-τραγουδιστών, άλλα και στους πολύ σπουδαίους στιχουργούς και ποιητές. Μ’ αυτό το σπουδαίο προσόν της ευγένειας άνοιξε τις ψυχές όλων μας. Και αμέσως αγαπήθηκαν τα πρώτα του έργα και έγιναν κτήμα του ελληνικού λαού ως η νέα πρόταση στο λαϊκό τραγούδι.

Ο σεβασμός μου γι’ αυτή τη μουσική πρόταση του κ. Ανδριόπουλου ήταν πάντα μεγάλος, και μόλις οι χορωδοί δέχθηκαν την πρότασή μου για αφιέρωμα –και μάλιστα με την παρουσία του συνθέτη– η χαρά μου έγινε πολύ μεγαλύτερη!!! Όταν όμως βούτηξα μέσα στις μουσικές και στις παρτιτούρες του συνθέτη, στη θέση της μεγάλης χαράς ήρθε η μεγάλη έκπληξη, ο εντυπωσιασμός και ο θαυμασμός για τα μυστικά που έκρυβαν όλα τα τραγούδια που εμείς «ελαφρά τη καρδία» τραγουδάμε στις συγκεντρώσεις μας, στα σπίτια και στις ταβέρνες. Η μαγεία της γραφής, της αρμονίας, της ρυθμολογίας, της ενορχήστρωσης και η ευγένεια της μελωδίας με κατέπληξαν τόσο, ώστε η κάθε προσπάθειά μου στην επεξεργασία τους για τη χορωδία μας να γίνει με απόλυτο σεβασμό και, χωρίς υπερβολή, με ιερότητα.

 

 

Πηγή: www.k-tipos.gr

 

eXTReMe Tracker