Συναυλία μουσικής δωματίου για βιολί, βιολοντσέλο και πιάνο αύριο Σάββατο στον «Όσκαρ»
11 Φεβρουαρίου, 2011
Το Δημοτικό Ωδείο Καβάλας με μεγάλη χαρά παρουσιάζει μία Συναυλία Μουσικής Δωματίου για Βιολί, Βιολοντσέλο & Πιάνο το ΣΑΒΒΑΤΟ 12 Φεβρουαρίου 2011, ώρα 8 μμ στο κινηματοθέατρο «ΟΣΚΑΡ». Θα απολαύσουμε το Τρίο “OPUS I”, που αποτελείται από τρεις εκλεκτούς μουσικούς: τον εξάρχοντα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών Δημήτρη Σέμση (βιολί), τον Β΄ Κορυφαίο της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών Αστέριο Πούφτη (βιολοντσέλο) και τον Γιάννη Τσανακαλιώτη (πιάνο) σε έργα των BEETHOVEN, PÄRT (Πέρτ) και DVOŘÁK (Ντβόρζακ).
Το πρωί της ίδιας ημέρας, από τις 11:00-12:30 στην αίθουσα «Γ. Α. Παπαίωάννου» του Δ.Ω.Κ., οι τρεις μουσικοί και η μουσικολόγος Έφη Αβέρωφ-Μιχαηλίδου – απεσταλμένοι του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με το πρόγραμμα «Δράση Εκτός Έδρας» – θα παρουσιάσουν ένα ανοιχτό μάθημα μουσικής που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 9 ετών και άνω.
Τέλος, το πρωί της Κυριακής 13 Φεβρουαρίου, 10:00-14:00 στο Δ.Ω.Κ., θα διεξαχθεί ακρόαση των ταλαντούχων νεαρών σπουδαστών ωδείων από τους Νομούς Καβάλας και Δράμας. Το Τρίο “OPUS I” θα επιλέξει τους καλύτερους, οι οποίοι θα προκριθούν στη 2η φάση του διαγωνισμού.
Χορηγός του προγράμματος «ΔΡΑΣΗ ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ» του Συλλόγου Φίλων της Μουσικής από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών είναι ο Βίκτωρ Ρέστης. Εκτός της Καβάλας, το 2010-11 λαμβάνουν μέρος η Κέρκυρα και η Ρόδος.
TRIO OPUS I – ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΔΩΜΑΤΙΟΥ
Σάββατο 12 Φεβρουαρίου
Κινηματοθέατρο «Οσκαρ»
Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α
Μέρος Ι
Ludwig van Beethoven (1770-1827): Πιάνο Τρίο έργο 1, αρ. 1
Allegro – Adagio cantabile – Scherzo – Finale
Μέρος ΙΙ
Arvo Pärt (1935 – ): Mozart – Adagio
Antonin Dvorak (1841 – 1904): Πιάνο Τρίο έργο 90, “DUMKY”
Dumka 1:Lento maestoso – Allegro quasi doppio movimento – Lento maestoso – Allegro
Dumka 2: Poco adagio – Vivace non troppo – Poco adagio – Vivace
Dumka 3: Andante – Vivace non troppo – Andante – Allegretto
Dumka 4: Andante moderato quasi tempo di Marcia-Allegretto scherzando – Allegro – Moderato
Dumka 5: Allegro
Dumka 6: Lento maestoso – Vivace
Δημήτρης Σέμσης (βιολί), Αστέριος Πούφτης (βιολοντσέλο), Γιάννης Τσανακαλιώτης (πιάνο)
TRIO «OPUS I»
Το Τρίο «OPUS I» ιδρύθηκε το 2000 από τον βιολονίστα Δημήτρη Σέμση. Μέχρι το 2003 ήταν ένα από τα μουσικά σύνολα του Δήμου Αθηναίων. Πραγματοποίησε τακτικές μηνιαίες εμφανίσεις στο Αθηναϊκό Δημοτικό Θέατρο, παρουσιάζοντας τα μεγάλα έργα του ρεπερτορίου καθώς και έργα που σπάνια ακούγονται. Έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμες πρώτες Ελληνικές παρουσιάσεις διαφόρων έργων όπως μεταξύ άλλων τα τρίο των Fanny Mendelssohn, Clara Schumann, Federic Chopin, Josef Lanner, Julius Klengel καθώς και πρώτες εκτελέσεις Ελληνικών έργων γραμμένων ειδικά για αυτό όπως τα έργα «7/3 for Christmas» του Δημήτρη Συκιά και «Ελληνοτροπίες» για φωνή και τρίο με πιάνο του Λεωνίδα Κανάρη.
Το Τρίο «OPUS I» έχει εμφανιστεί σε πολλές Ελληνικές πόλεις (Θεσσαλονίκη, Ρόδος, Ηράκλειο, Λαμία, Χανιά, Πάτρα, Σάμος κ.α.) και σε διάφορους χώρους της Αθήνας όπως στο αίθριο του Επιγραφικού Μουσείου, στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χολαργού, στην αίθουσα συναυλιών του Ωδείου «Μουσικοί Ορίζοντες», στον χώρο Τεχνόπολις, στο Δημοτικό θέατρο στον Άγιο Σώστη, στην Εθνική Πινακοθήκη κ.α).
Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών έχει εμφανιστεί σε συναυλίες και έχει πραγματοποιήσει εκπαιδευτικά προγράμματα στην αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος», πολλά από τα οποία μεταδόθηκαν ζωντανά από τον Δημοτικό Σταθμό της Αθήνας 9,84.
Από το 2006, το Τρίο «OPUS I» δραστηριοποιείται με νέα σύνθεση μουσικών, με την συμμετοχή του πιανίστα Γιάννη Τσανακαλιώτη και του βιολοντσελίστα Αστέριου Πούφτη.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΕΜΣΗΣ: Γεννήθηκε στο Μόναχο το 1959. Κατάγεται από οικογένεια της οποίας οι μουσικές ρίζες βρίσκονται στις αρχές του 19ου αιώνα. Σπούδασε βιολί με τον πατέρα του Μιχάλη Σέμση ενώ αργότερα συνέχισε τις σπουδές του με τους παιδαγωγούς Τίμπορ Βάργκα και Οττο Μπύχνερ στις Ακαδημίες Μουσικής του Ντέτμολντ και του Μονάχου, καθώς και με τον καθηγητή Αλεξάντερ Πάβλοβιτς στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου. Είναι διπλωματούχος του Ωδείου Αθήναιον και του Βασιλικού Κολλεγίου Μουσικής του Λονδίνου.
Επί δύο χρόνια ήταν μέλος της περίφημης Ορχήστρας Μπαχ του Μονάχου, υπό την διεύθυνση του Καρλ Ρίχτερ. Επί μία δεκαετία ήταν εξάρχων της ορχήστρας δωματίου “Ελληνική Καμεράτα” που ίδρυσε ο πατέρας του Μιχάλης Σέμσης και στη συνέχεια Εξάρχων της “Καμεράτα-Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής” – της οποίας είναι και συνιδρυτής – στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, από την ίδρυση της μέχρι τον Ιούνιο του 1997. Από τον Ιανουάριο 1999 ήταν Εξάρχων της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης ως τον Οκτώβριο 2003 οπότε και κατέλαβε την ίδια θέση στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών.
Έχει εμφανιστεί σαν σολίστ με συμφωνικές ορχήστρες και ορχήστρες δωματίου και έχει συμπράξει σε συναυλίες μουσικής δωματίου στην Ελλάδα, Γαλλία, Ελβετία, Ιταλία, Ουκρανία, Σερβία, Αγγλία, Γερμανία, Αυστρία, Βουλγαρία, Τουρκία, Η.Π.Α και Ρουμανία. Έχει πραγματοποιήσει πολλά ειδικά προγράμματα για νέους και παιδιά τόσο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών όσο και σε όλη την Ελλάδα απ’ την Θράκη μέχρι την Κρήτη καθώς και σειρές ανοιχτών μαθημάτων με σκοπό την γνωριμία και εξοικείωση των νέων στην κλασσική μουσική. Ιδρυτικό μέλος του Τρίο “Opus I”, ενός από τα μουσικά σύνολα του Δήμου Αθηναίων, παρουσιάζει πλήθος προγραμμάτων στην Αθήνα και σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Είναι καθηγητής βιολιού στο Ωδείο «Μουσικοί Ορίζοντες». Ο Δημήτρης Σέμσης παίζει με βιολί κατασκευασμένο από τον Λορέντζο Στοριόνι στην Κρεμόνα το 1794.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΠΟΥΦΤΗΣ: Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1978. Ξεκίνησε τις σπουδές του στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης. Συνέχισε και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης υπό την εποπτεία του καθηγητή Russi Dragnev, από όπου και απεφοίτησε με άριστα παμψηφεί και τιμητική διάκριση.
Το Σεπτέμβριο του 1997 έγινε δεκτός στην Ακαδημία Guildhall του Λονδίνου, πρώτα στην τάξη του καθηγητή Stefan Popov και μετέπειτα στην τάξη του καθηγητή Oleg Kogan, απ’ όπου και απέκτησε το Bachelor of Music Degree, με υποτροφία του ιδρύματος «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΤΡΙΑΝΤΗ». Το ακαδημαϊκό έτος 2001-2002 απέκτησε το Master’s Degree in Music Performance, με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών και ολοκλήρωσε τις σπουδές του το 2003 στο Advanced Instrumental Studies Course, στην ίδια Ακαδημία . Συμμετείχε στον Διαγωνισμό Εγχόρδων στο Βόλο το 2001, όπου και απέσπασε το τρίτο βραβείο. Έχει λάβει μέρος σε σεμινάρια βιολοντσέλου μεταξύ άλλων και με τους Ralph Kirshbaum, Boris Pergamenaschikow, Leonid Gorokhov, Sergei Roldugin, Gunnar Kvarran.
Υπήρξε μέλος της Κρατικής και της Δημοτικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, υπό την διεύθυνση των O. Koch, Ο. Δημητριάδη, Κ. Τρικολίδη κ.α. Έλαβε μέρος σε ορχηστικά σεμινάρια στο Λονδίνο με τους: Kurt Masur, Sir Colin Davis, Leonard Slatkin, Sir Simon Rattle, Paolo Olmi. Το 2002/3 επελέγη να συμπράξει με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου, συμμετέχοντας στο LSO String Scheme Experience .Έχει δώσει ρεσιτάλ στην Ελλάδα, Αγγλία, Γερμανία και Σερβία. Από το Σεπτέμβριο του 2003, είναι κορυφαίος Β’ της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Είναι μέλος των συνόλων μουσικής δωματίου, “DUO PIACERE”, του κουαρτέτου εγχόρδων AQuartet, του τρίο με πιάνο OPUS I και συνεργάζεται τακτικά σε συναυλίες με έργα για τσέλο και κιθάρα με τον κιθαριστή Νίκο Ζάρκο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΑΝΑΚΑΛΙΩΤΗΣ: Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε πιάνο με υποτροφία στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών με καθηγήτρια την διεθνούς φήμης πιανίστα Ρίτα Βούρτση. Στις διπλωματικές του εξετάσεις τιμήθηκε με τον βαθμό Άριστα Παμψηφεί και Α’ βραβείο καθώς και Αριστείο Εξαιρετικής Επιδόσεως. Ακόμη τιμήθηκε με χρηματικό βραβείο στην μνήμη του μαέστρου Μιχάλη Βούρτση. Εχει λάβει μέρος σε σεμινάρια πιάνου με διακεκριμένους καθηγητές και σολίστ όπως: Mounier, Duo Ganev, N.Petrov, P.B.Skoda, B.Ringeissen κ.α.
Μεγάλο μέρος της καλλιτεχνικής του δραστηριότητας καταλαμβάνει η μουσική δωματίου. Έχει παρουσιάσει πλήθος Ελληνικών έργων, πολλά από τα οποία σε Πρώτη Παγκόσμια Εκτέλεση. Μεταξύ άλλων έχει παρουσιάσει έργα των Σκαλκώτα, Δραγατάκη, Θεοδωράκη, Ευαγγελάτου, Κούκου, Κωνσταντινίδη, Μηνά, Κουνάδη, Ιωαννίδη, Καψωμένου, Μουζακίτη, Χαρίδη. συνεργάστηκε σαν πιανίστας – συνοδός σε μουσικές προετοιμασίες με την Εθνική Λυρική Σκηνή (Ναμπούκο), την Ορχήστρα των Χρωμάτων (Γκαλά Μότσαρτ) και το Φεστιβάλ Αθηνών (συναυλία αφιέρωμα στην Μαρία Κάλας).
Είναι καθηγητής πιάνου στο ωδείο «Μουσικοί Ορίζοντες» και έχει την επιμέλεια της προετοιμασίας των τάξεων της μονωδίας και της μελοδραματικής σχολής του ωδείου. Κατά την περίοδο 2008-9 εκτός των άλλων, συνέπραξε σαν σολίστ με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στο κονσέρτο του W. A. Mozart KV. 466.
Η Πρόεδρος του Δ.Ω.Κ.
Μαρία Κοζανίδου
Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δ.Ω.Κ.
Γεώργιος-Ιούλιος
Παπαδόπουλος
Πηγή: www.k-tipos.gr