Συναυλία μουσικής δωματίου με το ΤΡΙΟ TRITONOUS

16 Νοεμβρίου, 2012

Το Δημοτικό Ωδείο Καβάλας παρουσιάζει μία συναυλία μουσικής δωματίου με το ΤΡΙΟ TRITONOUS – Kathrin Lenzeweger (βιολί), Philipp Comploi (βιολοντσέλο), Μαρία Μυλαράκη (πιάνο) – και τον κλαρινετίστα ALEX LADSTÄTTER. Οι τέσσερεις διακεκριμένοι μουσικοί θα ερμηνεύσουν το περίφημο Quatuor pour la fin du temps (Κουαρτέτο για τέλος του χρόνου) του Γάλλου συνθέτη Olivier Messiaen (Ολιβιέ Μεσσιάν). Ο Μεσσιάν έγραψε το μεγαλύτερο μέρος της μουσικής του Κουαρτέτου το 1940, όντας αιχμάλωτος των Γερμανών ως Γάλλος στρατιώτης, στη διάρκεια του B΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Το έργο βασίζεται στην Αποκάλυψη του Ιωάννου και τελειώνει με ένα συμβολικό μήνυμα ελπίδας. Η βραδιά θα κλείσει το έργο Meditatio super aeternitatem (Στοχασμός στην αιωνιότητα), του Αυστριακού συνθέτη και Καθολικού ιερέα Balduin Sulzer (Μπαλντούιν Ζούλτσερ). Το ρεσιτάλ θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 20 Νοεμβρίου στις 9 μμ στην αίθουσα «Παπαϊωάννου» του Δ.Ω.Κ. με ελεύθερη είσοδο.

Ο τσελίστας Philipp Comploi ξεκίνησε τις σπουδές του στο Μουσικό Σχολείο του Salzburg με τον Detlef Mielke και ακολούθως φοίτησε στο Πανεπιστήμιο “Mozarteum” του Salzburg με την Susanne Riebl. Το διάστημα που διανύουμε φοιτά στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών του Graz με τον Rudolf Leopold. Παράλληλα με τις σπουδές του στο τσέλο παρακολουθεί τον μεταπτυχιακό κύκλο της Μουσικής Δωματίου στην τάξη του Chia Chou.

Έχει βραβευθεί πολλές φορές σε εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς, ως σολίστ αλλά και ως μέλος συνόλων μουσικής δωματίου. Επίσης, είναι μέλος διακεκριμένων ορχηστρών και σχημάτων μουσικής δωματίου.

Έχει λάβει μέρος σε διεθνή σεμινάρια μουσικής δωματίου αλλά και σόλο, τόσο στην Αυστρία όσο και στο εξωτερικό (μεταξύ άλλων με τους Rudolf Leopold, Howard Penny, Martin Hornstein, Christoph Stradner κ.ά.).

Έχει εμφανιστεί ως σολίστ με σχήματα μουσικής δωματίου (π.χ., με την Salzburger Landesjugend-Οrchester) στην Αυστρία (Salzburger Festspielen 2003 & 2004, “Steirischer Herbst”, “Kulturzentrum-Minoriten” Graz) και στην υπόλοιπη Ευρώπη: Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία, Ελβετία, Ουγγαρία, Ελλάδα (Φεστιβάλ «Δημήτρια») και Γαλλία. Τέλος, έχει συμμετάσχει σε ηχογραφήσεις του Αυστριακού Κρατικού Ραδιοφώνου (ORF) καθώς και του Ιταλικού Κρατικού Ραδιοφώνου (RAI).

Ο κλαρινετίστας Alex Ladstätter γεννήθηκε το 1983. Ξεκίνησε τις σολιστικές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο Μουσικής της Βιέννης με τον Peter Schmidl, και απέκτησε τον μεταπτυχιακό του τίτλο με Άριστα τον Οκτώβριο του 2011 στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών του Graz με τον Gerald Pachinger. Την περίοδο που διανύουμε παρακολουθεί ένα δεύτερο μεταπτυχιακό στο Mozarteum του Salzburg με τον Alois Brandhofer.

Ο Alex Ladstätter έχει συμμετάσχει στο Φεστιβάλ του Schleswig-Holstein και στην ορχήστρα Gustav Mahler, ενώ έχει συνεργαστεί επίσης με διάφορες ορχήστρες όπως την Mozarteumorchester Salzburg, Wiener Symphonikern, RSO Wien, Deutschen Sinfonieorchester Berlin καθώς και με την Wiener Philharmoniker υπό την διεύθυνση του Sir Simon Rattle και του Pierre Boulez. Με διάφορα σχήματα μουσικής δωματίου έχει εμφανιστεί σε πολλές χώρες, όπως Ιαπωνία, Κίνα, Λετονία, Ιταλία και Ρωσία.

Η Αυστριακή βιολονίστα Kathrin Lenzeweger είχε την πρώτη της επαφή με την μουσική στην ηλικία των 5 ετών. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών “Mozarteum” του Salzburg με τον Harald Herzl. Συνέχισε τις σπουδές της στην Royal Irish Academy of Music του Δουβλίνου με τον Eyal Kless, αποφοιτώντας με σολιστικό δίπλωμα και βαθμό Άριστα. Το 2002 επέστρεψε στην Αυστρία και έγινε δεκτή στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών του Graz, στην τάξη του Yair Kless. Δύο χρόνια αργότερα πέρασε στην τάξη της Sylvia-Elisabeth Viertel και από το 2005 φοίτησε στο τμήμα Μουσικής Δωματίου, στην τάξη του Chia Chou, με το Trio Tritonous. Το 2006 απέκτησε το Master of Arts στο Βιολί με Άριστα και το Master of Arts στη Μουσική Δωματίου επίσης με Άριστα. Έχει συμμετάσχει σε διεθνή σεμινάρια με καταξιωμένους καλλιτέχνες, όπως Igor Ozim, Yair Kless, Gabor Tacacs-Nagy, Hartmuth Rohde, Amadeus Quartett, Leipzig Quartett, Vanbrugh Quartett, Audubon Quartett κ.ά. Έχει κερδίσει βραβεία σε αυστριακούς αλλά και διεθνείς διαγωνισμούς: Feis Ceoil (Δουβλίνο), Διεθνής Διαγωνισμός Μουσικής Δωματίου (Θεσσαλλονίκη) κ.ά. Μετρά πολλές εμφανίσεις, τόσο στον χώρο της μουσικής δωματίου όσο και ως σολίστ – μεταξύ άλλων με την Dublin Orchestral Players, Dublin Symphony Orchestra, Universitätsorchester der Kunstuniversität Graz / Oberschützen και RIAM, Camerata Linz. Έχει παίξει σε φεστιβάλ και άλλες μουσικές διοργανώσεις ανά την Ευρώπη: Γερμανία, Αυστρία, Σλοβακία, Ιρλανδία, Ουγγαρία, Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα. Είναι μέλος της Grazer Kammerorchester, αντικαταστάτρια στην ορχήστρα της όπερας του Graz, μέλος της συμφωνικής ορχήστρας του Graz, της Brucknerorchester του Linz, της Niederoesterreichische Tonkuenstlerorchester και μέλος του μουσικού συνόλου σύγχρονης Μουσικής “Zeitfluss”. Παράλληλα με την μουσική και καλλιτεχνική της δραστηριότητα, διδάσκει βιολί στην Oberoesterreichische Landesmusischulwerk.

Η πιανίστα Μαρία Μυλαράκη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Ξεκίνησε τα πρώτα μαθήματα πιάνου σε ηλικία 7 χρονών στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης, από όπου τελείωσε το 1997 με Άριστα. Συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών του Graz, αφενός στο πιάνο με την Annamaria Bodoky-Krause και αφετέρου στη μουσική δωματίου με τον Chia Chou, αποφοιτώντας με Άριστα παμψηφεί. Είναι εγγεγραμμένη στο Διδακτορικό με επιβλέποντα καθηγητή τον Harald Haslmayr. Υπήρξε υπότροφος του Αυστριακού Υπουργείου Παιδείας, Επιστήμης και Πολιτισμού, καθώς και του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.ΚΥ.) Έχει πραγματοποιήσει σόλο εμφανίσεις (μεταξύ άλλων με την ορχήστρα του Πανεπιστημίου του Graz) και ατομικά ρεσιτάλ (Φεστιβάλ «Δημήτρια», Βαφοπούλειο κ.α.), όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό (Ουγγαρία, Ιταλία κ.α.). Έχει εμφανιστεί σε ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά προγράμματα, τόσο στο Ελληνικό (ΕΡΤ) όσο και στο Αυστριακό Ραδιόφωνο (ORF).

Έχει συμμετάσχει σε διεθνή σεμινάρια με τους Malcom Bilson, Brand Fredriksen, Thomas Duis, Julia και Konstantin Ganev, Γιάννα Πολυζωίδη, Κατερίνα Πολυζωίδη, Gregor Weichert, Rudolf Kehrer και Μαρία Αστεριάδου, που συνέβαλαν σημαντικά στην καλλιέργεια της μουσικής της σκέψης. Η σύγχρονη μουσική κατέχει ξεχωριστή θέση στο ρεπερτόριό της, και η ενασχόλησή της με αυτήν την οδήγησε στα Σεμινάρια Σύγχρονης Μουσικής «Impuls» και στο Ensemble Zeitfluss. Τέλος, έχει διακριθεί σε διεθνείς διαγωνισμούς πιάνου και μουσικής δωματίου, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Tο Τρίο Tritonous ιδρύθηκε το 2005 από τρεις ενεργούς μουσικούς τόσο σολιστικά όσο και στο χώρο της Μουσικής Δωματίου και οι οποίοι συναντήθηκαν κατά την διάρκεια των σπουδών τους στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών του Graz της Αυστρίας. Τα δύο επόμενα χρόνια παρακολούθησαν κοντά στον καθηγητή Chia Chou τον μεταπτυχιακό κύκλο της Μουσικής Δωματίου, ολοκληρώνοντας με Άριστα παμψηφεί. Περαιτέρω καλλιτεχνικά ερεθίσματα και ώθηση στην μουσική τους ολοκλήρωση πήρανε από τους: Χρήστο και Κατερίνα Πολυζωίδου, Rudolf Leopold, Stefan Görner, Martin Hornstein, Dimitrius Polisoidis, Régis Bringolf και Florian Berner (Hugo Wolf Quartett). Ήδη από την ίδρυσή τους το Τρίο Tritonous υποστηρίχθηκε από την φιλανθρωπική οργάνωση Yehudi Menuhin Stiftung «Live Music Now». Επιπλέον, προωθήθηκε μέσα από την ιστοσελίδα για νέα ταλέντα από το ραδιόφωνο της Αυστρίας Ö1. Συναυλίες έχουν πραγματοποιήσει στην Αυστρία (μεταξύ άλλων στο Πολιτιστικό κέντρο Minoriten – Graz, Remise Bludenz Festival, «Alte Schmiede», Leopold Museum – Wien, «Ton Art – Best of» der Kunstuni Graz – ORF) και επίσης Γερμανία,Ουγγαρία, Ελλάδα (Φεστιβάλ Δημητρίων Θεσσαλονίκης, Πολιτιστικές Μέρες Λουτρακίου κ.α.). Το Τρίο Tritonous έχει βραβευτεί με το 2ο Βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Μουσικής Δωματίου στην Θεσσαλονίκη. Σημαντική θέση στο ρεπερτόριό τους κατέχει η σύγχρονη μουσική, καθώς έχουν δώσει πολλές πρώτες εκτελέσεις έργων που γράφτηκαν για το Τρίο Tritonous.

Ο πρόεδρος του Δ.Ω.Κ.

Κωνσταντίνος Πεφάνης

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δ.Ω.Κ.

Γεώργιος-Ιούλιος Παπαδόπουλος

Πηγή: www.k-tipos.gr

eXTReMe Tracker