ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΔΩΜΑΤΙΟΥ – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

2 Ιουλίου, 2012

13ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ «ΓΙΑΝΝΗ Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ»


– ΚΑΒΑΛΑ 4-22 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012 –
  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Ολοκληρώθηκε ο προγραμματισμός των εκδηλώσεων του 13ου ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ «ΓΙΑΝΝΗ Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ» ΚΑΒΑΛΑΣ 2012, που διοργανώνει ο Δήμος και το Δημοτικό Ωδείο Καβάλας (Δ.Ω.Κ.), υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του μουσικολόγου και πιανίστα Γεώργιου-Ιούλιου Παπαδόπουλου. Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 4-22 Ιουλίου και θα συμπεριλάβει 4 συναυλίες, 1 σεμινάριο και 1 προβολή ντοκυμαντέρ.

Εκλεκτοί Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση των διοργανωτών για να προσφέρουν ποιοτική ψυχαγωγία. Η παρουσία τους εγγυάται τη διεθνή εμβέλεια του Φεστιβάλ, που αναμένεται να αποτελέσει πόλο έλξης στα καλοκαιρινά μουσικά δρώμενα της χώρας. Στόχος των συντελεστών είναι να παρουσιάσουν έργα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, που θα αφήσουν το στίγμα τους στο φιλόμουσο κοινό. Παράλληλα, δίνεται και φέτος βαρύτητα στο παιδαγωγικό κομμάτι του Φεστιβάλ.

4 Ιουλίου – ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΔΩΜΑΤΙΟΥ (Κινηματοθέατρο ΟΣΚΑΡ, 9 μμ): Την έναρξη του Φεστιβάλ σηματοδοτεί η συναυλία του LUTOSLAWSKI QUARTETWROCLAW. Πέντε μόλις χρόνια από την ίδρυσή του, το σύνολο διαγράφει ήδη επιτυχημένη διεθνή συναυλιακή και δισκογραφική παρουσία, εστιάζοντας στη σύγχρονη μουσική δωματίου και ειδικά σε έργα του 20ου αιώνα, αλλά διαδίδοντας επίσης και πολωνικά αριστουργήματα (όπως τα έργα των Lutosławski, Bacewicz και Szymanowski). Επιπλέον, το σύνολο ερμηνεύει έργα της Κλασικής και της Ρομαντικής Περιόδου, συνθέσεις ενός από τα μέλη του, του Marcin Markowicz, και τζαζ μουσική.

8-11 Ιουλίου – MASTERCLASS (Δημοτικό Ωδείο Καβάλας): Μετά τη μεγάλη επιτυχία του περσινού σεμιναρίου (που παρατάθηκε κατά 1 ημέρα λόγω των πολλών συμμετοχών), και φέτος ο γνωστός κόντρα-τενόρος Άρης Χριστοφέλλης και ο πιανίστας Δημήτρης Γιάκας – Καθηγητές του Στούντιο Όπερας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής – θα διδάξουν επί 4 ημέρες τα μυστικά της όπερας σε φερέλπιδες λυρικούς τραγουδιστές. Για πρώτη φορά, μάλιστα, το Masterclass θα ολοκληρωθεί μεΣυναυλία Επίλεκτων Συμμετεχόντων (11 Ιουλίου), όπου θα παρουσιαστούν άριες και ντουέτα με συνοδεία του Δημήτρη Γιάκα.

10 Ιουλίου – ΡΕΣΙΤΑΛ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΔΩΜΑΤΙΟΥ (Κινηματοθέατρο ΟΣΚΑΡ, 9 μμ): Μετά την ιδιαίτερα επιτυχημένη εμφάνισή της το 2009, έρχεται ξανά στην Καβάλα για ένα ρεσιτάλ η ταλαντούχα βιολονίστα Δανάη Παπαματθαίου-Μάτσκε. Συνοδευόμενη και πάλι από τον πατέρα της, Ούβε Μάτσκε (διακεκριμένο πιανίστα και Καθηγητή στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας), η νεαρή πολυβραβευμένη σολίστ και υπότροφος του Ιδρύματος «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης» θα παρουσιάσει κορυφαίες σονάτες από το ρεπερτόριο του Κλασικισμού, του Ρομαντισμού και του Ιμπρεσιονισμού.

16 Ιουλίου – ΡΕΣΙΤΑΛ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΔΩΜΑΤΙΟΥ (Κινηματοθέατρο ΟΣΚΑΡ, 9 μμ): Οι Έχοντας αποσπάσει κριτικές που αναφέρονται στην «εξαιρετική της μουσικότητα, τον λυρισμό και την ιδιαιτερότητα του ήχου της», η καταξιωμένη φλαουτίστα Νεβάρτ-Βερόν Γαλιλαία συμπράττει με τον διακεκριμένο πιανίστα Νίκο Κυριόσογλου σε ένα ρεσιτάλ που περιλαμβάνει γνωστά και απολαυστικά έργα του ρεπερτορίου από το Μπαρόκ έως και τον 20ο αιώνα – έργα των Telemann, Gaubert, Russel, Hindemith, Fauré και Martinů.

18 Ιουλίου – ΠΡΟΒΟΛΗ ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ (Κινηματοθέατρο ΟΣΚΑΡ, 9 μμ): Ο συνθέτης και μουσικολόγος Κώστας Κακαβελάκης, μαθητής του Γιάννη Α. Παπαϊωάννου και γνωστός από τις παρουσιάσεις μουσικών εκδηλώσεων στο τηλεοπτικό κανάλι της Βουλής, έρχεται στη γενέτειρα του μουσουργού για να παρουσιάσει ένα ντοκυμαντέρ με τίτλο «Γιάννης Α. Παπαϊωάννου: η ζωή και το έργο του – Αφιέρωμα Μνήμης». Υπεύθυνη για την παραγωγή του αφιερώματος ήταν η ΒΟΥΛΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, έπειτα από πολύμηνη επεξεργασία και επιμέλεια του διαθέσιμου αρχειακού υλικού από τον Κώστα Κακαβελάκη.

22 Ιουλίου – GALA ΟΠΕΡΑΣ: «Από την Κάρμεν στην Τραβιάτα» (Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, 9 μμ): Η τελική εκδήλωση του Φεστιβάλ μας, όπως και πέρσι, θα πραγματοποιηθεί στον πανέμορφο χώρο του αρχαίου θεάτρου των Φιλίππων. Αναμένεται και πάλι να συγκεντρώσει μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς τρεις λυρικοί καλλιτέχνες – η υψίφωνος Χριστίνα Πουλίτση, η μεσόφωνος Ινές Ζήκου και ο βαρύτονος Διονύσης Σούρμπης – συμπράττουν με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών σε ένα GALA ΟΠΕΡΑΣ με άριες, ντουέτα, τρίο και εισαγωγές από γνωστές όπερες, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Ανδρέα Τσελίκα.

Οι τρεις σολίστ σπούδασαν με υποτροφίες του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής (Πρόεδρος: Πάνος Δημαράς). Η εκδήλωση στους Φιλίππους πραγματοποιείται χάρη στην πρωτοβουλία του ΣΦΜ «Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα με τους Φίλους της Μουσικής», που συνίσταται στη διοργάνωση καλλιτεχνικών εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα. Αποτελεί, τέλος, συνδιοργάνωση του 13ου Διεθνούς Φεστιβάλ «Γιάννη Α. Παπαϊωάννου» με το 55ο Φεστιβάλ Φιλίππων-Θάσου (Καλλιτεχνικός Διευθυντής:Θοδωρής Γκόνης).

Χώρος εκδήλωσης: Πολυκινηματογράφος Όσκαρ

Πηγή: kavalacity.net

eXTReMe Tracker