ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΤΕΔΚ ΓΙΑ ΤΟΝ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» Οι δήμαρχοι συμφώνησαν ότι ο «Καλλικράτης» θέλει ακόμη πολύ δουλειά
15 Ιανουαρίου, 2010
Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στην αίθουσα συνεδριάσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας και στην οποία συμμετείχαν σχεδόν όλοι οι δήμαρχοι του νομού αλλά και πολλά άλλα στελέχη του πρώτου βαθμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Γιάννης Φιλόσογλου στην εισήγησή του αναφέρθηκε στα κυριότερα σημεία της 50σέλιδης έκθεσης εστιάζοντας περισσότερο στην κατάργηση των Νομαρχιών, στην εκλογή Περιφερειακών Συμβουλίων, όπως επίσης και στον ορισμό τοπικών αντιπεριφερειαρχών, που θα έχουν το ρόλο των σημερινών αντινομαρχών. Ο τρόπος εκλογής των Περιφερειακών Συμβουλίων αλλάζει, καθώς καταργείται το 42% και επανερχόμαστε στο κλασικό 50%+1 ψήφος.
Όσον αφορά τους Δήμους, τομέα στον οποίο επικεντρώθηκε περισσότερο ο Γιάννης Φιλόσογλου, από τους 1074 θα μειωθούν στους 370 διευρυμένους δήμους. Είναι χαρακτηριστικό πως η αναγκαιότητα της διοικητικής μεταρρύθμισης, σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα του προέδρου της ΤΕΔΚ, καταδεικνύεται από το γεγονός ότι από τους 1074 Δήμους στη σημερινή τους μορφή, μόνο οι 212 έχουν αποκτήσει πιστοποίηση και διαχειριστική επάρκεια α’ και β’ βαθμού. Θα πρέπει να σημειώσουμε σχετικά με τα νησιά της χώρας ότι ο «Καλλικράτης» προβλέπει ξεχωριστούς δήμους για κάθε νησιωτική περιοχή. Αυτό πολύ απλά σημαίνει ένα νησί ένας δήμος. Εξαίρεση φυσικά αποτελεί το νησί της Κρήτης λόγω γεωγραφικού μεγέθους. Η μείωση δεν περιορίζεται μόνο στον αριθμό των Δήμων, αλλά και στα Νομικά Πρόσωπα αυτών, καθώς θα μειωθούν στις 2.000 από τις 6.000 που είναι σήμερα. Στις αρμοδιότητες των Δήμων θα περιέλθουν οι τομείς της υγείας, των σχολείων, της πολεοδομίας, της υπηρεσίας προγραμματισμού, πληροφορικής, διοίκησης, περιβάλλοντος και πολλών άλλων. Το όργανο της δημαρχιακής επιτροπής θα αντικατασταθεί από την εκτελεστική επιτροπή, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αλλά και συζήτηση προκάλεσε το οικονομικό πλαίσιο της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης. Στο σημείο αυτό ο Γιάννης Φιλόσογλου εξέφρασε την ανησυχία του λέγοντας πως το κράτος προσπαθεί να μετατρέψει τους δήμους σε φοροεισπράκτορες. Παράλληλα έκανε μία σύγκριση ανάμεσα στους πόρους που δίνονται στους δήμους των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Ελλάδα.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής, ο οποίος μετέφερε το κλίμα που επικράτησε στην προχθεσινή συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση με τους δημάρχους που υποστήριξε το ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες εκλογές. «Είναι δεδομένο ότι η νέα διοικητική μεταρρύθμιση δεν θα περάσει χωρίς κόπο, γιατί δεν υπάρχει γενική υποστήριξη. Είναι λογικό να υπάρχουν αντιδράσεις και αδυναμία στους πόρους που θα εισπράξει η Τοπική Αυτοδιοίκηση» δήλωσε ο Κωστής Σιμιτσής, εκφράζοντας την άποψη ότι ο φορολογικός έλεγχος, τον οποίο προσπαθεί να φορτώσει στους δήμους η κυβέρνηση δεν μπορεί να προχωρήσει. Σαν χαρακτηριστική περίπτωση χρησιμοποίησε το παράδειγμα της Δημοτικής Αστυνομίας. Γενικά ο δήμαρχος Καβάλας υποστήριξε ότι πρέπει να διευθετηθεί το νομοθετικό πλαίσιο που θα καλύπτει όλο το φάσμα της διοικητικής μεταρρύθμισης.
Στη συνέχεια το λόγο πήραν οι υπόλοιποι δήμαρχοι του νομού, ενώ εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτηση του επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο Φιλίππων, Λευτέρη Κωταΐδη, ο οποίος εξέφρασε την αντίθεση του στη δημιουργία τεσσάρων δήμων στο νομό Καβάλας. «Η δημιουργία τεσσάρων δήμων στο νομό Καβάλας θα είναι καταστροφή», δήλωσε, προσθέτοντας παράλληλα την αντίθεσή του στη συνένωση του Δήμου Φιλίππων με το Δήμο Καβάλας, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για δύο περιοχές με διαφορετικές ανάγκες και προβλήματα.
Πηγή : www.k-tipos.gr