Σύλλογος ατόμων με διαβήτη νομού Καβάλας «Γλυκιά Αγκαλιά»: Ο σακχαρώδης διαβήτης σήμερα
15 Ιουνίου, 2010
Το πρωί της περασμένης Κυριακής, στην αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας ο Σύλλογος ατόμων με διαβήτη νομού Καβάλας «Γλυκιά Αγκαλιά» διοργάνωσε εκδήλωση με θέμα «Ο σακχαρώδης διαβήτης σήμερα».
Για ακόμη μία φορά αποδείχθηκε ό, τι το κοινό που ενδιαφέρεται να παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις και τις δράσεις του συλλόγου «Γλυκιά Αγκαλιά», είναι πολυπληθές και γεμάτο θέληση για να μάθει και να αγκαλιάσει τέτοιου είδους πρωτοβουλίες. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου, Λάσκαρης Τσούτσας, απηύθυνε χαιρετισμό και ακολούθησαν οι ομιλίες του ενδοκρινολόγου – διαβητολόγου, Νίκου Αγγελόπουλου και του Κυριάκου Καζάκου, παθολόγος – διαβητολόγος, διδάκτωρ Ιατρικής ΑΠΘ, επίκουρος καθηγητής ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και επιστημονικός συνεργάτης Διαβητολογικού Κέντρου Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ. Συντονιστής της εκδήλωσεης ήταν ο επιμελητής Α’ της Παθολογικής Κλινικής του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Καβάλας, Ξενοφών Κροκίδης.
Τι είναι ο σακχαρώδης διαβήτης;
Είναι μια πολυπαραγοντική διαταραχή του μεταβολισμού των υδατανθράκων, των λιπών και των πρωτεϊνών. Στο κύριο χαρακτηριστικό της είναι η χρόνια υπεργλυκαιμία, αυτό που ο κόσμος αποκαλεί «ζάχαρο». Η διαταραχή αυτή οφείλεται στην έλλειψη ή και στην ανεπαρκή δράση της ινσουλίνης, έχει χρόνια πορεία και μακροπρόθεσμα μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές σε όλους τους ιστούς και σε όλα τα όργανα, τα μάτια, τους νεφρούς, τα νεύρα, τα αγγεία, τα πόδια, την καρδιά κ.α.
Είναι γνωστό πως ο διαβήτης αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια, από εγκεφαλικό επεισόδιο, από έμφραγμα μυοκαρδίου κ.λπ., έτσι ώστε σήμερα ένας διαβητικός να θεωρείται και να αντιμετωπίζεται, ακόμα κι αν δεν έχει εμφανίσει συμπτώματα, σαν άτομο με στεφανιαία νόσο. Διαβήτης και στεφανιαία νόσος θεωρούνται οι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος. Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι σακχαρώδους διαβήτη: ο διαβήτης τύπου 1, ο διαβήτης τύπου 2 και ο διαβήτης της κύησης.
Πως γίνεται η διάγνωση του διαβήτη;
Μια απλή μέτρηση του σακχάρου νηστείας στο πλάσμα, παιδιών και ενηλίκων (εκτός των εγκύων γυναικών) είναι η μέθοδος για την διάγνωση του σακχαρώδους διαβήτη. Φυσιολογικό θεωρείται το σάκχαρο νηστείας, όταν είναι ≤ 100 mg/dl.
Τα κριτήρια για την διάγνωση του διαβήτη σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας είναι:
1. Γλυκόζη πλάσματος νηστείας ≥ 126 mg/dl
2. Κλασικά συμπτώματα υπεργλυκαιμίας (πολυουρία, πολυδιψία και ανεξήγητη απώλεια βάρους) με τιμή τυχαίας μέτρησης σακχάρου ≥ 200 mg/dl
3. Τιμή σακχάρου πλάσματος στις 2 ώρες ≥ 200 mg/dl κατά τη δοκιμασία ανοχής γλυκόζης
Αν με αυτά τα κριτήρια ένα άτομο δεν έχει διαβήτη, το σάκχαρό του όμως είναι παραπάνω απ’ ότι θεωρείται φυσιολογικό, τότε το άτομο αυτό έχει προδιαβήτη.
Τα κριτήρια για την διάγνωση του προδιαβήτη είναι:
1. Διαταραχή γλυκόζης νηστείας (IFG-impaired fasting glucose): τιμές σακχάρου νηστείας πλάσματος 100-125 mg/dl
2. Διαταραχή ανοχής γλυκόζης (IGT-impaired glucose tolerance): τιμή σακχάρου πλάσματος στις 2 ώρες 140-199 mg/dl κατά τη δοκιμασία ανοχής γλυκόζης
Αξίζει να τονιστεί ότι η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1C) δεν είναι απαραίτητη για τη διάγνωση του σακχαρώδους διαβήτη, είναι όμως πολύ απαραίτητη για την παρακολούθηση ενός διαβητικού.
Αξίζει τέλος να τονίσουμε ότι σήμερα με τα μέσα που διαθέτουμε ο διαβήτης μπορεί να αντιμετωπιστεί και οι επιπλοκές του να προληφθούν ή και να καθυστερήσουν, αρκεί με την θεραπεία να πραγματοποιούνται οι θεραπευτικοί στόχοι, σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας.
Πηγή : www.k-tipos.gr