ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής στο πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου στο Εκθεσιακό Κέντρο «Απόστολος Μαρδύρης»
21 Απριλίου, 2010
Στις νέες τεχνολογίες και την επίδραση τους στην καθημερινή ζωή των νέων, αλλά και των μεγαλύτερων ανθρώπων, θα είναι αφιερωμένο το φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής, που θα διοργανώσουν στο Εκθεσιακό Κέντρο Καβάλας, «Απόστολος Μαρδύρης», από τις 6 έως τις 9 Μαΐου, το Τμήμα Βιομηχανικής Πληροφορικής του Τ.Ε.Ι. Καβάλας, το Τ.Ε.Ι. και η Νομαρχία Καβάλας. Το φεστιβάλ νέων τεχνολογιών σκοπεύει να αναδείξει τη δυναμική της βιομηχανίας της πληροφορίας και των σημαντικών επιδράσεων της στην κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ζωή των πολιτών. Θα διαθέτει ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα δράσεων, με στόχο να προσφέρει ερεθίσματα στους μαθητές της ευρύτερης περιοχής, να αναδείξει καινοτόμες πρακτικές από τον ελλαδικό χώρο, να προσφέρει τη δυνατότητα στους σπουδαστές να παρουσιάσουν τις εργασίες τους και, φυσικά, να γνωρίσουν νέα καλλιτεχνικά σχήματα. «Στο πλαίσιο της εξωστρέφειας, το Τ.Ε.Ι. Καβάλας θα συνεχίσει τη διοργάνωση ανάλογων δραστηριοτήτων, με σκοπό την προβολή του ερευνητικού, του επιστημονικού και του διδακτικού του έργου. Θέλουμε να καταλάβει η τοπική κοινωνία, ότι το Τ.Ε.Ι. Καβάλας δεν είναι απλά ένα σχολείο, αλλά ένα Ίδρυμα ανώτατης εκπαίδευσης. Θέλω, επ’ ευκαιρία, να συγχαρώ τον κύριο Πογαρίδη, τόσο για τη σύλληψη της ιδέας, όσο και για την προσπάθεια που έκανε για την ανάδειξη αυτής της δράσης», είπε ο αντιπρόεδρος του Τ.Ε.Ι. Καβάλας, Δημήτρης Μπαντέκας, στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χθες στο φουαγιέ του μεγάλου αμφιθέατρου του Ιδρύματος.
Σε τρεις άξονες οι δράσεις του φεστιβάλ
Για το πρόγραμμα του φεστιβάλ μίλησε ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Δημήτρης Πογαρίδης, ο οποίος είπε τα εξής: «Tο φεστιβάλ διοργανώνεται από το Κέντρο Τεχνολογικής Έρευνας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, το Τ.Ε.Ι. και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καβάλας. Έχει τρεις βασικούς άξονες. Ο πρώτος έχει τον τίτλο: «Σχολείο, μαθητές και γονείς». Ο δεύτερος είναι ο ακαδημαϊκός χώρος και οι επιχειρήσεις και ο τρίτος είναι ο πολιτισμός και η πολιτική. Όσον αφορά τον πρώτο άξονα, αυτό που κάνουμε είναι να διοργανώσουμε, για πρώτη φορά ίσως στην Ελλάδα, έναν ανοιχτό μαθητικό διαγωνισμό, κατά τον οποίο οι μαθητές της Α΄ και της Β΄ τάξης Λυκείου των Λυκείων των Νομών Καβάλας και Δράμας, θα συμμετέχουν σε μία διαδραστική διαδικασία απαντώντας σε ερωτηματολόγια που αφορούν στην καινοτομία, στην επιχειρηματικότητα και τις νέες τεχνολογίες. Το ερωτηματολόγιο έχει συνταχθεί από το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Τα αποτελέσματα αυτής της δράσης, θα μας οδηγήσουν στο να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα για το πώς τα νέα παιδιά βλέπουνε τις νέες τεχνολογίες, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία. Στο δεύτερο άξονα, που αφορά τον ακαδημαϊκό χώρο και τις επιχειρήσεις, τα παιδιά θα επισκεφτούν προγραμματισμένα το φεστιβάλ στο Εκθεσιακό Κέντρο, όπου θα συμμετέχουν σε εκλαϊκευμένες συζητήσεις με θέματα, όπως ο ρόλος της βιομηχανικής πληροφορικής στην καθημερινή ζωή, ο ρόλος των ηλεκτρονικών παιχνιδιών κ.α.
Στις συζητήσεις αυτές θα μπορούν να συμμετέχουν και γονείς. Το Σάββατο (σ.σ. στις 8 Μαΐου) θα είναι αφιερωμένο στην τεχνολογία και την ανώτατη εκπαίδευση. Έχουμε προσκαλέσει ομιλητές παγκόσμιου κύρους, οι οποίοι θα εκθέσουν τις απόψεις τους για την καινοτομία, στην οποία θα είναι αφιερωμένο το φεστιβάλ. Το απόγευμα στελέχη επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας, θα παρουσιάσουν τις δράσεις των επιχειρήσεων αυτών και θα μιλήσουν για τις ανάγκες της παραγωγής. Η τελευταία ημέρα του φεστιβάλ θα είναι αφιερωμένη στην πολιτική. Έχουμε προσκαλέσει τον υφυπουργό Ανάπτυξης, κύριο Μπόλαρη, ενώ ο κεντρικός ομιλητής θα είναι ο γενικός γραμματέας Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας του Υπουργείου, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα του ρόλου της καινοτομίας στην ανάπτυξη της χώρας. Παράλληλα με τις παραπάνω εκδηλώσεις, θα διεξάγεται και μία πολιτιστική δραστηριότητα, με παρουσιάσεις κάποιων μουσικών συνόλων. Επίσης, κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θα παρουσιαστούν διάφορα εκθέματα. Πρόκειται για τεχνολογικά προϊόντα που παράγονται, ή παρήχθησαν, στο Τ.Ε.Ι. Καβάλας. Αποφασίσαμε, ακόμα, να προσκαλέσουμε στο φεστιβάλ το Τμήμα Αυτοματισμού του Τ.Ε.Ι. Πειραιά και το 1ο ΕΠΑ.Λ. Πτολεμαΐδας, το οποίο έχει αποσπάσει αρκετά σημαντικά βραβεία, εγχώρια και διεθνή, στους τομείς της ρομποτικής και της βιομηχανικής πληροφορικής. Κλείνοντας, θέλω να επισημάνω ότι η διοργάνωση βασίζεται στον εθελοντισμό. Εδώ και μερικούς μήνες δουλεύουν εθελοντικά για το φεστιβάλ τουλάχιστον είκοσι άτομα και στη λίστα έχουν δηλώσει συμμετοχή άλλα εκατό».
Πηγή : www.k-tipos.gr