Την Τετάρτη 8 Μαΐου 2013 Συναυλία μνήμης και τιμής στον «αυθεντικό» Μ. Τζήμα

7 Μαΐου, 2013

Πέρασαν τέσσερα χρόνια από το θάνατο του Καβαλιώτη μουσικού, Μανώλη Τζήμα, αλλά όσοι τον γνώρισαν και συνεργάστηκαν μαζί του, διατηρούν στη μνήμη τους τις στιγμές που μοιράστηκαν με έναν άνθρωπο και έναν καλλιτέχνη αυθεντικό. Κάποιοι από τους φίλους και στενούς συνεργάτες του, αποφάσισαν να κάνουν μία συναυλία για να τιμήσουν τη μνήμη και την προσφορά του στην πόλη. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη 8 Μαΐου 2013, στις 8μ.μ., στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου. «Με αφορμή τη συμπλήρωση τεσσάρων χρόνων απουσίας του Μανώλη, αποφασίσαμε πριν από αρκετούς μήνες, με παλιούς συνεργάτες, φίλους του και σε συνεργασία με την οικογένεια του, να κάνουμε ένα αφιέρωμα που πιστεύουμε ότι του άξιζε. Γιατί, κατά τη δική μου άποψη, εκτός από κάποιους Καβαλιώτες που σταδιοδρόμησαν σε άλλες πόλεις, ήταν ο πιο αξιόλογος μουσικός της Καβάλας», είπε ο Θόδωρος Βαλσαμίδης, ένας από την παρέα των φίλων και συνεργατών του Μ. Τζήμα που διοργανώνουν το αφιέρωμα, στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χθες στο καφέ-μπαρ «Παλιά Βιβλιοθήκη».

«Ευελπιστούμε ότι η εκδήλωση θα είναι αντάξια της προσδοκίας μας. Θα συμμετέχουν δεκατέσσερις τραγουδιστές και μία τετραμελής ορχήστρα. Τη συναυλία θα διανθίσουν με τα πραγματικά «μαργαριτάρια» που έγραψαν ο Δημήτρης Εμμανουηλίδης και ο Χρήστος Τσελεπής, ενώ θα ακουστούν παλιές ηχογραφήσεις με τη φωνή του Μανώλη και θα προβάλλονται φωτογραφίες από το αρχείο της οικογένειας του», πρόσθεσε. Ο Δημήτρης Εμμανουηλίδης χαρακτήρισε τον εκλιπόντα «κόσμημα» για την κοινωνία της Καβάλας. «Ο Μανώλης έγραψε τη δική του ιστορία στην πόλη. Γεμάτη ευαισθησία, ανθρωπιά και προσφορά. Είχε το δικό του τρόπο να είναι αναγνωρίσιμος και απολύτως αποδεκτός στην κοινωνία. Και μάλιστα με ένα ιδιαίτερο τρόπο, μέσα από το δικό του αξιακό σύστημα, βάσει του οποίου οργάνωσε τη ζωή του. Για όλους εμάς που τον ζήσαμε, η πορεία των τεσσάρων χρόνων με την απουσία του, μας ήταν ιδιαίτερη οδυνηρή. Ο Μανώλης ήταν ένας άνθρωπος που κοσμούσε την πόλη, μέσα από τον αυθεντικό τρόπο ζωής και καλλιτεχνικής έκφρασης. Το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε, είναι να θυμηθούμε την προσφορά του. Η εκδήλωση αυτή θα είναι μία ευκαιρία τοπικής αυτογνωσίας», είπε, ενώ ο Κυριάκος Μιμίδης, που «συνόδευε» τον Μ. Τζήμα με το μπουζούκι του, πρόσθεσε:

«Ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μου το έζησα μαζί με τον Μανώλη. Είμαι από τους παλιότερους συνεργάτες και φίλους του. Γνωριστήκαμε στα μαθητικά μας χρόνια και ταυτιστήκαμε μουσικά. Τον συνόδευα με το μπουζούκι μου και αισθανόμουν πως ήμασταν ένα πνεύμα και μία ψυχή. Συμμετέχω με χαρά και συγκίνηση σ’ αυτό το αφιέρωμα στη μνήμη του». Τέλος, ο Χρήστος Τσελεπής θυμήθηκε ότι: «Γύρω στο 1970, όταν ήμασταν φοιτητές στη Θεσσαλονίκη, οι Θεσσαλονικιοί που μάθαιναν ότι είμαστε Καβαλιώτες, το πρώτο πράγμα που μας ρωτούσαν ήταν τι κάνει ο Μανώλης Τζήμας. Ο Μανώλης ήταν αυθεντικός. Τον γνωρίσαμε από τα παιδικά χρόνια, στα Πεντακόσια και είναι μία ευκαιρία αυτή η εκδήλωση, όχι μόνο να τον θυμηθούμε, αλλά και να συνειδητοποιήσουμε ότι ο Μανώλης είναι μια υπόθεση που πρέπει να ενώνει όλους τους Καβαλιώτες. Μακάρι και οι αρχές της πόλης να δώσουν μία συνέχεια σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις προς τιμήν του». Παρών στη συνέντευξη Τύπου ήταν και ο γιος του Μανώλη Τμήμα, Μιχάλης, ο οποίος ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία τους και προσκάλεσε τους Καβαλιώτες στην εκδήλωση.

Πηγή: www.k-tipos.gr

eXTReMe Tracker