Τι αλλάζει στην τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση

6 Αυγούστου, 2010

Αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των Επαγγελματικών Λυκείων και Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑΣ) σε αντιστοίχιση με αυτά των ΤΕΕ Β’ κύκλου, ανακοίνωσε -μεταξύ άλλων- η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η κ. Διαμαντοπούλου επεσήμανε ότι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης αφορά τα επαγγελματικά δικαιώματα και γνωστοποίησε ότι σε συγκεκριμένο αριθμό ΕΠΑΛ, όπως στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα, στην Κρήτη, στην Πάτρα, στο Ηράκλειο, θα υπάρξουν επαφές και συνεργασίες με τα Πανεπιστήμια ώστε να καθιερωθεί ένας νέος τρόπος διδασκαλίας και επικοινωνίας, όσον αφορά και τη χρήση των εργαστηρίων και τις εργασίες και τη σύνδεση με τις αντίστοιχες ειδικότητες των ΤΕΙ. Επίσης, ανακοίνωσε ότι από τον Οκτώβριο  σε κάθε ΕΠΑΛ θα υπάρχει ομάδα που θα αξιολογεί και θα παρακολουθεί την μεταρρύθμιση προκειμένου αυτή να προσαρμοστεί στα οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά της κάθε περιφέρειας. Επίσης, επεσήμανε ότι με τις αντιστοιχίσεις των ειδικοτήτων και κατ’ επέκταση των επαγγελματικών δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτές, δίνεται η λύση που αναμένουν χιλιάδες απόφοιτοι της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.

Από την πλευρά της, η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου επισήμανε ότι κάθε ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ θα παρακολουθείται στενά προκειμένου να διακριβωθεί ο τρόπος οργάνωσής του, οι ελλείψεις και τα προβλήματά του. “Έχει σημασία σήμερα να στείλουμε το μήνυμα ότι από την τεχνική εκπαίδευση μπορούν να προκύψουν επαγγελματικοί δρόμοι για κάθε παιδί, για κάθε μαθητή, για κάθε μαθήτρια που την επιλέγει”, τόνισε η τυφυουργός.

Τα ΙΕΚ
Η υπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα των Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ), σημειώνοντας ότι η νέα διοίκηση του Οργανισμού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΕΕΚ) έχει ήδη προχωρήσει στην αναδιοργάνωση των προγραμμάτων σπουδών. “Από τα 114 Παραρτήματα και ΙΕΚ έγινε ένας πλήρης εξορθολογισμός με βάση την ανάγκη να λειτουργούν σωστά οι ειδικότητες με όλο το εκπαιδευτικό δυναμικό και τα εργαστήρια που χρειάζονται. Έτσι, από φέτος θα λειτουργήσουν 92 Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης με 200 ειδικότητες σε όλη τη χώρα”.

Πηγή:  www.proslipsis.gr

eXTReMe Tracker