Το Σάββατο 3 Ιουλίου θα γίνουν τα εγκαίνια “PARADOX”: Ζωγραφική εγκατάσταση του εικαστικού Βασίλη Ζωγράφου στο Ινστιτούτο Μοχάμετ Άλι, Καβάλα

1 Ιουλίου, 2010

Το Ινστιτούτο Μοχάμετ Άλι για την Έρευνα της Ανατολικής Παράδοσης (Ι.Μ.Α.R.E.T.) ξεκινάει τον κύκλο δραστηριοτήτων του στο πλαίσιο του Ι.Μ.Α.R.E.T. Contemporary Art Projects με τη ζωγραφική εγκατάσταση του Βασίλη Ζωγράφου “Paradox” στο σπίτι του Μοχάμετ Άλι, έδρα του Ινστιτούτου στην Καβάλα.

zwgraf-large.jpg

Η αφήγηση στα έργα του Βασίλη Ζωγράφου προσεγγίζει την έννοια του παράδοξου ως παράξενου, αξιοπερίεργου, απροσδόκητου, απίστευτου, αιρετικού, θαυμαστού… Με τον τρόπο αυτό ο καλλιτέχνης χαρακτηρίζει ουσιαστικά αυτή καθαυτή την εικαστική πράξη, εφόσον ως δημιουργός

ακολουθεί  διαδικασίες κατά τις οποίες απομακρύνεται από ό,τι θα ονομάζαμε τρέχουσα λογική και λειτουργεί έξω από στερεότυπα, καταθέτοντας εντέλει θέσεις πέρα από τα συνηθισμένα και τα λογικά αναμενόμενα.

Τα έργα του Βασίλη Ζωγράφου «είτε απεικονίζουν πλάσματα που φαίνονται να ξεθωριάζουν δίπλα σε αναπαραστάσεις διακοσμητικών αντικειμένων είτε αναπαριστούν την τεταμένη σχέση ανάμεσα στον άνθρωπο και την άγρια φύση. (…) Περιορίζοντας κάθε πράξη ή στοιχείο στα όρια ενός μοναδικού τελάρου, ο Βασίλης Ζωγράφος απομονώνει και συλλαμβάνει τα θέματά του με όλο το ζήλο που χαρακτηρίζει έναν ερασιτέχνη συλλέκτη, ο οποίος συνθέτει σταδιακά ένα “cabinet de curiosités” – μια προθήκη προορισμένη να συγκεντρώνει τα πολύτιμα και εξωτικά αποκτήματά του. Μέσα από την ανάδειξή του σε συλλέκτη, τα πορτρέτα ζώων αποκτούν τη συμβολική αξία που χαρακτηρίζει τα τρόπαια του κυνηγού.» (απόσπασμα από κείμενο της επιμελήτριας Stephanie Bertrand)

Στη συγκεκριμένη έκθεση το ιστορικό κτίριο της άλλοτε οικίας του Μοχάμετ Άλι γίνεται υποδοχέας σύγχρονων ζωγραφικών έργων προτείνοντας νέους διαλόγους ανάμεσα στα δικά του στοιχεία και στις σχεδόν ανοίκειες, πρόσθετες παρεμβάσεις που τα ζωγραφικά έργα τού προκαλούν.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν η Θάλεια Στεφανίδου και η Λυδία Χατζηιακώβου.

INFO:

Διοργάνωση: Ινστιτούτο Μοχάμετ Άλι για την Έρευνα της Ανατολικής Παράδοσης (I.M.A.R.E.T.)

Διευθυντής I.M.A.R.E.T.: Γιάννης Μελαχροινούδης

Καλλιτεχνική Διεύθυνση I.M.A.R.E.T. Contemporary Art Projects: ArtBOX.gr

Επιμέλεια έκθεσης: Θάλεια Στεφανίδου, Λυδία Χατζηιακώβου

Συντονισμός: I.M.A.R.E.T. & ArtBOX.gr

Εγκαίνια: 3 Ιουλίου 2010, 21.00

Διάρκεια: Ιούλιος-Αύγουστος 2010

Ώρες λειτουργίας: Παρασκευή-Κυριακή, 19.00-22.00

ΧΟΡΗΓΟΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ: Imaret Hotel
ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: Alpha Media Group
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ/ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

ArtBOX.gr | creative arts management

Λυδία Χατζηιακώβου / 2310 22 46 26 / info@artbox.gr

www.mohamed-ali.or; www.artbox.gr; www.vasiliszografos.com
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ: ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ & ΦΟΡΕΩΝ

Βασίλης Ζωγράφος / βιογραφικό

Ο Βασίλης Ζωγράφος γεννήθηκε στη Μυτιλήνη το 1965. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1987-1992).Στο χρονικό διάστημα 1993-1995, ως υπότροφος του Ολλανδικού Κράτους και του Ιδρύματος “Λίλιαν Βουδούρη”, παρακολούθησε και ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό τμήμα της Ακαδημίας Καλών Τεχνών του Groningen της Ολλανδίας. Το 2002, ολοκλήρωσε το διατμηματικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. Από το 2002 έως το 2007 δίδασκε σχέδιο και ζωγραφική ως επισκέπτης καθηγητής στην Ecole Régionale de Beaux Arts de St. Etienne. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ:

2010 I.M.A.R.E.T. Contemporary Art Projects, Καβάλα

2009 Γκαλερί Μπαταγιάννη, Αθήνα

2006 Γκαλερί “Tsatsis projects/Art forum”, Θεσσαλονίκη

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ:

2010 Push the envelope, οργάνωση Rachel Moore, Dynamo project space, Θεσσαλονίκη.

2010 Breaking Walls – Building Networks, επιμέλεια: Iara Boubnova, Λυδία Χατζηιακώβου, Χρήστος Σαββίδης, Θάλεια Στεφανίδου, Μακεδονικό Μουσείο Σύνχρονης Τέχνης, Θεσσαλονίκη

2009 My Wall (παράλληλο πρόγραμμα στο Walls – 6η Πανελλήνια Έκθεση Αρχιτεκτονικού Έργου), επιμέλεια ArtBOX.gr, Πάτρα

2009 Paint-id, επιμέλεια Σωτήρης Μπαχτσετζής, Μουσείο Άλεξ Μυλωνά, Αθήνα & Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης,nΘεσσαλονίκη

2008 Περιβάλλον – Δράση 08, επιμέλεια Γιάννης Μπόλης, Βίλα Καζούλη, Αθήνα

2008 Τόποι, επιμέλεια Ντένης Ζαχαρόπουλος, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Θεσσαλονίκη & Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα (2007)

2007 Recreation “Maid” in Greece, επιμέλεια Θάλεια Στεφανίδου,1η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης

2006 Ρέον Ύδωρ, Τελλόγλειο Ίδρυμα, Θεσσαλονίκη

2006 Δια – σχίζοντας τα Όρια – Εικαστικό Πανόραμα στην Ελλάδα, επιμέλεια Θανάσης Μουτσόπουλος, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Θεσσαλονίκη

2006 Θετικά Φορτία, επιμέλεια Θούλη Μισιρλόγλου – Βασίλης Αμανατίδης, Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης


Το Ινστιτούτο

Το Ινστιτούτο Μοχάμετ Άλι για την έρευνα της Ανατολικής Παράδοσης (Ι.Μ.Α.R.E.T.) είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 2006 με στόχο να λειτουργήσει ως κόμβος πολιτισμού μεταξύ των χωρών της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης. Στεγάζεται στο μεγάλο καθίδρυμα Ιμαρέτ της Καβάλας, που λειτούργησε για δύο αιώνες ως κέντρο κοσμικής και θρησκευτικής εκπαίδευσης και κοινωνικής πρόνοιας και αποτέλεσε προσφορά του Μοχάμετ Άλι στη γενέτειρα πόλη του. Συνεργάζεται σταθερά με σημαντικούς διεθνείς φορείς από τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης.

Αυτό ακριβώς καθιστά το Ι.Μ.Α.R.Ε.Τ. CONTEMPORARY ART PROJECTS ιδανικό φορέα ουσιαστικού διαπολιτισμικού διαλόγου μέσα από τη σύγχρονη τέχνη.

Ήδη από το Δεκέμβριο του 2009, το Ινστιτούτο έχει εντάξει δράσεις σύγχρονης τέχνης στη δραστηριότητά του, υπό την Καλλιτεχνική Διεύθυνση της ArtBOX.gr. Σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Σύγχρονης Τέχνης της Σόφια και με την επιμελήτρια Iara Boubnova πραγματοποιήθηκε στους χώρους του Ιμαρέτ συνάντηση καλλιτεχνών από την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Βουλγαρία. Στη διάρκεια της συνάντησης οι καλλιτέχνες συζήτησαν για τις δυνατότητες παρουσίασης έργων σύγχρονης τέχνης στο χώρο και παρουσίασαν έργα τους σε διάφορα σημεία του Ινστιτούτου. Η συνάντηση αυτή λειτούργησε επίσης προπαρασκευαστικά για την έκθεση “Breaking Walls – Building Networks” με έργα Ελλήνων, Κυπρίων και Βούλγαρων καλλιτεχνών που πραγματοποιήθηκε στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Θεσσαλονίκη, 16-31 Ιανουαρίου 2010).
ArtBOX.gr | creative arts management / σύντομη παρουσίαση

H ArtBOX | creative arts management ιδρύθηκε το 1999 από το Χρήστο Σαββίδη. Από το 2004 συνεργάζεται σταθερά η Λυδία Χατζηιακώβου. Στόχος του γραφείου είναι ο σχεδιασμός, η οργάνωση, ο συντονισμός και η επιμέλεια project σύγχρονης τέχνης.

Η ArtBOX ήταν ένας από τους ιδρυτές του Forum Ευρωπαϊκών Πολιτιστικών Ανταλλαγών, το οποίο συντονίζει από το 2000. Μεταξύ 2004 και 2008, η ArtBOX είχε την Καλλιτεχνική Διεύθυνση του ετήσιου εικαστικού φεστιβάλ «Πεδίο Δράσης». Μεταξύ 2006 και 2008 ανέλαβε την Καλλιτεχνική Διεύθυνση της Art Athina. Το καλοκαίρι του 2009, συνδιοργάνωσε και συνεπιμελήθηκε το project “Making Words” στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης της Μπιενάλε της Βενετίας. Πρόσφατα η ArtBOX έχει αναλάβει τη Διεύθυνση Arts Management του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (Θεσσαλονίκη) και την Καλλιτεχνική Διεύθυνση του Ινστιτούτου Μοχάμετ Άλι για την Έρευνα της Ανατολικής Παράδοσης (Καβάλα).

Πηγή : www.k-tipos.gr

eXTReMe Tracker