ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 11 ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΗΝ «ΚΑΒΑΛΙΩΤΙΣΣΑ» Σεμινάριο παραδοσιακών χορών του «Λαϊκότροπου» με τον Σταύρο Λίτο

12 Δεκεμβρίου, 2012

Ο Σύλλογος Φίλων Παραδοσιακού Πολιτισμού Καβάλας φιλοξενεί έναν από τους πλέον πεπειραμένους χοροδιδασκάλους πάνω σε χορούς Ναούσης και νομών Ημαθίας και Πέλλας

Ο πεπειραμένος χοροδιδάσκαλος και καλλιτεχνικός υπεύθυνος της Θρακικής Εστίας Βέροιας Σταύρος Λίτος, θα είναι ο φιλοξενούμενος του Συλλόγου Φίλων Παραδοσιακού Πολιτισμού Καβάλας «Λαϊκότροπου», ο οποίος θα διοργανώσει ένα σεμινάριο παραδοσιακών χορών το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου στις 11 το πρωί στην αίθουσα εκδηλώσεων «Καβαλιώτισσα».

Όπως είπε στην «Ε» εκ μέρους του διοργανωτή συλλόγου ο χοροδιδάσκαλος Μανώλης Ιωαννίδης, το «Λαϊκότροπο» το οποίο ουσιαστικά καθιέρωσε στην Καβάλα την πραγματοποίηση σεμιναρίων παραδοσιακού χορού ήδη από το 2004, επιστρέφει με έναν ειδικό πάνω σε χορούς από την περιοχή της Νάουσας, αλλά και των νομών Ημαθίας και Πέλλας, έχοντας εντρυφήσει πάνω σε παραδοσιακά έθιμα όπως οι Μπούλες και οι Γενίτσαροι.

Το σεμινάριο θα είναι χωρισμένο στα δυο, δηλαδή από τις 11 το πρωί ως τις 2 το μεσημέρι και από τις 4.30 το απόγευμα μέχρι τις 8 το βράδυ, ενώ θα ακολουθήσει μεγάλο παραδοσιακό γλέντι με «ζωντανή» παραδοσιακή μουσική από το φημισμένο συγκρότημα «Ψαθάδες» με τους ζουρνάδες τους και τον παραδοσιακό οργανοπαίκτη Γιάννη Λίτο, σε μακεδονικά και θρακιώτικα τραγούδια. Μια πρωτοτυπία του σεμιναρίου είναι πως οι ήχοι των «Ψαθάδων» θα ακούγονται και στη διάρκεια των μαθημάτων, δηλαδή οι μαθητές θα χορεύουν πάνω σε «ζωντανά» παιγμένη μουσική.

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Ιωαννίδη, το «Λαϊκότροπο» προγραμματίζει για τη συνέχεια ακόμη δυο σεμινάρια, ένα τον Φλεβάρη με εισηγήτρια την ερευνήτρια της θεσσαλικής παράδοσης και λαογραφίας Αθηνά Σιδέρη κι ένα δεύτερο μετά το Πάσχα (περισσότερα στοιχεία πάνω σ’ αυτό θα ανακοινωθούν αργότερα).

Αξίζει να σημειωθεί πως η τιμή συμμετοχής είναι 15 ευρώ, ποσό στο οποίο δεν συμπεριλαμβάνεται η συμμετοχή στο παραδοσιακό γλέντι, το οποίο κοστίζει ακόμη 15 ευρώ (στο ποσό περιλαμβάνεται δωρεάν ποτό και φαγητό). Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να τηλεφωνήσετε τόσο στον κ. Ιωαννίδη (6979 772314) και στην Μαρία Σαραντίδου (6987 505605).

Πηγή: www.evdomi.gr

eXTReMe Tracker