Το υπουργείο Εσωτερικών άνοιξε τα χαρτιά του σχετικά με τη διοικητική μεταρρύθμιση Ξεκινάει η δημόσια διαβούλευση για τον «Καλλικράτη»
12 Ιανουαρίου, 2010
Η έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης για τη διοικητική μεταρρύθμιση είναι πλέον γεγονός από την Κυριακή το απόγευμα όταν και ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, ενημέρωσε το υπουργικό συμβούλιο. |
Η νέα διοικητική δομή στην οποία δόθηκε το όνομα «Καλλικράτης» περιλαμβάνει τη δραστική μείωση των 1.034 ΟΤΑ που υπάρχουν σήμερα σε λιγότερους από 370 Δήμους. Ουσιαστικά καταργούνται δύο στους τρεις δήμους καθώς επίσης και όλες οι νομαρχίες. Με αυτό τον τρόπο θεμελιώνεται η Δευτεροβάθμια Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Όσον αφορά το νομό Καβάλας με βάση τη δημιουργία των παραπάνω συσχετισμών αναμένεται να δημιουργηθούν τέσσερις Δήμοι ή σε ακραία περίπτωση πέντε, ενώ ο νομός κατά πάσα πιθανότητα θα παραμείνει στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.Καθιερώνεται ο θεσμός του αιρετού περιφερειάρχη, καθώς και εκείνος του θεματικού και τοπικού αντιπεριφερειάρχη και της περιφερειακής εκτελεστικής επιτροπής. Στη θέση των 76 Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου που σήμερα αποτελούν τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, δημιουργούνται αιρετές περιφέρειες σε αριθμό ανάλογο των 13 κρατικών σημερινών περιφερειών. Ταυτόχρονα τα περίπου 6.000 Νομικά Πρόσωπα και Δημοτικές Επιχειρήσεων των Δήμων μειώνονται σε λιγότερα από 2.000, καταργούνται δηλαδή περίπου 4.000 Νομικά Πρόσωπα και Δημοτικές Επιχειρήσεις των Δήμων. Η κυβέρνηση όμως δεν σταμάτησε εκεί καθώς φαίνεται ότι θα προχωρήσει στη θεμελίωση έως 7 γενικών διοικήσεων που αντικαθιστούν τις 13 σημερινές κρατικές περιφέρειες ως τις αποκεντρωμένες κρατικές οντότητες την ύπαρξη των οποίων επιβάλλει το Σύνταγμα. Το οικονομικό στην περίπτωση της διοικητικής μεταρρύθμισης αποτελούσε «πονοκέφαλο» για όλες τις κυβερνήσεις, αλλά στο σχεδιασμό του υπουργείου Εσωτερικών υπάρχει πρόβλεψη για την κατανομή των πόρων με γεωγραφικά, οικονομικά και πληθυσμιακά κριτήρια.
Το γεγονός ότι οι πόροι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα συνδεθούν με το ΦΠΑ και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αποτελεί μία καινοτομία, πράγμα που επιβάλλει την αλλαγή του τρόπου ελέγχου των πόρων και την υποχρεωτική ανάρτηση των διοικητικών αποφάσεων στο διαδίκτυο, ενώ παράλληλα θα συσταθεί μία αυτοτελής υπηρεσία ελέγχου των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Με βάση τα προαναφερθέντα όσον αφορά την κατανομή των πόρων τα 650.000.000 ευρώ που απορρέουν από το ΕΣΠΑ αναμένεται να αναθεωρηθούν και να προσαρμοστούν κατά τρόπο τέτοιο που θα επιτρέψει την πρόσληψη του απαραίτητου επιστημονικού προσωπικού, από νομικούς, οικονομολόγους και μηχανικούς που θα στελεχώσουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση υπό την προϋπόθεση ότι τα στελέχη αυτά θα παραμένουν στους δήμους στους οποίους εργάζονται για μία δεκαετία. Η δημιουργία ηλεκτρονικών-δημοτικών Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών, η δημιουργία της έξυπνης κάρτας του δημότη και η προμήθεια των Δήμων με ΑΤΜ, τα οποία θα είναι συνδεδεμένα με το ηλεκτρονικό ΚΕΠ θα παρέχουν πρωτόγνωρες για τα μέχρι σήμερα ελληνικά δεδομένα υπηρεσίες 24 ώρες το 24ωρο για 365 ημέρες το χρόνο στους πολίτες. Επίσης όσον αφορά την κοινωνική πρόνοια των Δήμων προβλέπεται η δημιουργία της διοικητικής υπηρεσίας «Βοήθεια στο Σπίτι», για τους δημότες που δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στις δημοτικές υπηρεσίες. Τις επόμενες ημέρες, ίσως και σήμερα, το πλήρες κείμενο του υπουργείου Εσωτερικών θα αποσταλεί στην ΚΕΔΚΕ και από εκεί και πέρα με απαρχή το συνέδριο της, που θα πραγματοποιηθεί από τις 18-21 Ιανουαρίου, θα ξεκινήσει ο δύσκολος «δρόμος» της δημόσιας διαβούλευσης.
Πηγή : www.k-tipos.gr |