Το Gala Όπερας «Από την Κάρμεν στην Τραβιάτα»

24 Ιουλίου, 2012

Προσέλευση πέραν της αναμενόμενης εκ μέρους των διοργανωτών σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής στο θέατρο των Φιλίππων, όπου φιλοξενήθηκε το αρχαιότερο μουσικό σύνολο της χώρας και τρεις λυρικοί καλλιτέχνες που ενθουσίασαν το κοινό.

Το Gala Όπερας «Από την Κάρμεν στην Τραβιάτα» που αποτελούσε την κοινή εκδήλωση των φετινών φεστιβάλ «Γ. Α. Παπαϊωάννου» και «Φιλίππων – Θάσου» παρουσιάστηκε σε τρεις μόνο πόλεις της Ελλάδας και συγκεκριμένα στη Βέροια, στη Σπάρτη και στην Καβάλα.

Πίσω από την παρουσία της ΚΟΑ στην πόλη μας βρισκόταν ο σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής που εκπροσωπήθηκε στο αρχαίο θέατρο από τον πρόεδρό του Πάνο Δημαρά και κάποια μέλη του. Η φετινή νέα πρωτοβουλία του συλλόγου «Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα με τους Φίλους της Μουσικής», προγραμμάτισε τρεις και μόνο εμφανίσεις στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας, στο Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων και στο Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο της Σπάρτης.

Το κοινό καλωσόρισε στην εκδήλωση ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας Ιούλιος Παπαδόπουλος, χαιρετισμούς απεύθυναν ο Δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής και ο πρόεδρος του συλλόγου Πάνος Δημαράς, ενώ πραγματοποιήθηκε και ανταλλαγή ενθυμίων. Ο μεν κ. Δημαράς απένειμε στον κ. Σιμιτσή τιμητική διάκριση για τη συνεισφορά του στην υλοποίηση της εκδηλώσεως, ενώ ο Δήμαρχος Καβάλας χάρισε στον πρόεδρο του συλλόγου το καθιερωμένο δώρο του δήμου, το αναμνηστικό με την απεικόνιση αρχαίας θεότητας που έχει ανακαλυφθεί στις ανασκαφές της περιοχής μας.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης που αποτελούνταν από ορχηστρικά και άριες δημοφιλών οπερετικών έργων, αποδείχθηκαν πολύ γνωστά και απολαυστικά για την ακοή του κοινού. Η διάρκεια του Gala έφτασε περίπου τα ενενήντα λεπτά, με ενδιάμεσο διάλειμμα. Οι σολίστ που ερμήνευσα τις άριες και χειροκροτήθηκαν θερμά από τους θεατές ήταν σύμφωνα με τη σειρά εμφάνισής τους η μέτζο σοπράνο Ινές Ζήκου, η υψίφωνος Χριστίνα Πουλίτση και ο βαρύτονος Διονύσης Σούρμπης. Κάποιες από τις άριες ερμήνευσαν από κοινού η Χριστίνα Πουλίτση και ο Διονύσης Σούρμπης, ενώ στην ολοκλήρωση του προγράμματος εμφανίστηκαν και οι τρεις λυρικοί καλλιτέχνες. Οι οποίοι πάντως επέστρεψαν ύστερα από δύο μπιζαρίσματα στη σκηνή. Τη μουσική διεύθυνση της ΚΟΑ είχε ο Ανδρέας Τσελίκας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Πρώτο Μέρος
GEORGES BIZET (1838 – 1875)
Αποσπάσματα από την όπερα «Κάρμεν»
Les Toreadors – Prelude – Aragonaise
Seguidille από την 1η Πράξη
Habanera
Σολίστ: Iνες Ζήκου (μέτζο σοπράνο)
Danse Boheme

EDVARD GRIEG (1843 – 1907)
Αποσπάσματα από το «Peer Gynt»
Ι. Morgenstimmung
II. Anitras Tanz
III. Solvejgs Lied
IV. In der Halle des Bergkonigs

ΛΑΥΡΕΝΤΙΟΣ ΚΑΜΙΛΙΕΡΗΣ (1874–1956)
I. Marche Triomphale
II. Danse Orientale

Δεύτερο Μέρος
WOLFGANG AMADEUS MOZART (1756 – 1791)
Εισαγωγή από την όπερα «Οι Γάμοι του Φίγκαρο»
Άρια της Βασίλισσας της Νύχτας «O Zittre nicht» από την όπερα «Ο Μαγικός Αυλός»
Σολίστ: Χριστίνα Πουλίτση (σοπράνο)
Ντουέτο της Τσερλίνα και του Ντον Τζοβάνι «La ci darem la mano» από την όπερα «Ντον Τζοβάνι»
Σολίστ: Χριστίνα Πουλίτση (σοπράνο), Διονύσης Σούρμπης (βαρύτονος)

GIOACHINO ROSSINI (1792 – 1828)
Άρια του Φίγκαρο από την όπερα «Ο Κουρέας της Σεβίλλης»
Σολίστ: Διονύσης Σούρμπης (βαρύτονος)

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΤΑΚΟΥΖΗΝΟΣ (1824 – 1892)
Εισαγωγή από την «Αρετούσα των Αθηνών»

JOHANN STRAUSS (1825 – 1899)
Εισαγωγή από την οπερέτα «Η Νυχτερίδα»
Άρια της Αντελ από την 2η πράξη της οπερέτας «Η Νυχτερίδα»
Σολίστ: Χριστίνα Πουλίτση (σοπράνο)

GIUSEPPE VERDI (1813 – 1901)
Εισαγωγή από την όπερα «Ναμπούκο»
Άρια του Ζερμόν «Di provenza» από την όπερα «Τραβιάτα»
Σολίστ: Διονύσης Σούρμπης (βαρύτονος)
«Μπρίντιζι» από την όπερα «Τραβιάτα»
Σολίστ: Χριστίνα Πουλίτση (σοπράνο), Iνες Ζήκου (μέτζο σοπράνο)
Διονύσης Σούρμπης (βαρύτονος)

ΚΟΑ & ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, γνωστή και ως ΚΟΑ είναι το αρχαιότερο μουσικό σύνολο στη νεότερη Ελλάδα. Κατά την υπερεκατονταετή πορεία της, πέρασε από διάφορα στάδια, κυρίως έως το 1943, τόσο ως προς την ονομασία της, όσο και ως προς τον τρόπο οργάνωσης των δραστηριοτήτων της.
Πρόδρομό της αποτέλεσε η Μαθητική Ορχήστρα του Ωδείου Αθηνών που ιδρύθηκε το 1893. Η πρώτη συναυλία της Ορχήστρας δόθηκε στις 19 Μαρτίου 1894 στην αίθουσα του Ωδείου, στην οδό Πειραιώς, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή και αρχιμουσικού Ριχάρδου Μπονιτσιόλλι. Η πρώτη συναυλία της Ορχήστρας ως Κρατική Ορχήστρα Αθηνών δόθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1943 στο Θέατρο Ολύμπια. Μια ημερομηνία σημαδιακή, αφού ήταν η ημέρα της κηδείας του Κωστή Παλαμά.

Το Σωματείο «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ» ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1953, με πρωτοβουλία της μεγάλης λυρικής καλλιτέχνιδος Αλεξάνδρας Τριάντη και του μετέπειτα Υπουργού Δημοσίων Έργων Λάμπρου Ευταξία, ο οποίος διετέλεσε και πρώτος Πρόεδρος του Διοικητικού του Συμβουλίου.
Ο Σύλλογος επέτυχε το 1956 τη δωρεάν παραχώρηση από το κράτος οικοπέδου για την ανέγερση του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και προχώρησε στην ανάθεση των πρώτων μελετών, καθώς και στην κατασκευή μέρους του κτιρίου, με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σταματίου Δεκόζη Βούρου και άλλων μεγάλων δωρητών.
Την Αλεξάνδρα Τριάντη, Πρόεδρο του Δ.Σ. από το 1968 έως το 1977, διαδέχθηκε μετά το θάνατό της ο Χρήστος Λαμπράκης, ιδρυτικό μέλος του Σωματείου σε ηλικία 19 ετών, ο οποίος καθόρισε αποφασιστικά την πορεία του Συλλόγου με τη σύλληψη και εφαρμογή πλήθους πολιτιστικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Το 1981, ο Χρήστος Λαμπράκης ανέλαβε, ως Πρόεδρος του Συλλόγου, την πρωτοβουλία για ίδρυση του «Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών», που κατέστησε δυνατή την αποπεράτωση και λειτουργία του Μεγάρου, με τη συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου.

Πηγή: Ιστοσελίδα ΠΡΩΙΝΗ

eXTReMe Tracker