Φαρμακευτικός Σύλλογος Καβάλας «Το φαρμακείο στην εποχή του Internet: δυνατότητες, ευκαιρίες & ασφάλεια»
15 Δεκεμβρίου, 2009
Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Καβάλας στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο πανελλήνιο πρόγραμμα ενημέρωσης του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, διοργάνωσε χθες το απόγευμα στο ξενοδοχείο «LUCY», ημερίδα με θέμα «Το Φαρμακείο στην εποχή του Internet: δυνατότητες, ευκαιρίες & ασφάλεια».
Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο Γενικός Γραμματέας του ΠΦΣ, Δημήτρης Καραγεωργίου,ο διευθύνων σύμβουλος «I Know How», Γρηγόρης Κοτσικάρης και ο υπεύθυνος marketing Aegate Hellas, Γιώργος Ασημακόπουλος. Την αρχική εισήγηση της εκδήλωσης πραγματοποίησε η Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Καβάλας, Σίσσυ Ρακιτζή.
Ο Γενικός Γραμματέας του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Δημήτρης Καραγεωργίου, σχετικά με τη χρήση του internet, τόνισε ότι το φαρμακείο μπορεί να εξυπηρετηθεί και να βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό το επίπεδο των υπηρεσιών που προσφέρει. Από την άλλη πλευρά η χρήση του internet από τους πολίτες για την παραγγελία φαρμάκων μπορεί να είναι πάρα πολύ επικίνδυνη. «Κανείς δεν ξέρει το αγοράζει. Από πού το φέρνουν, που το πουλάνε, βάζοντας κυριολεκτικά την υγεία τους σε μεγάλο κίνδυνο. Γι’ αυτό η έκκληση μου είναι να μην χρησιμοποιεί ο κόσμος το internet για τις παραγγελίες φαρμάκων. Το κλασικό μονοπάτι του γιατρού και του φαρμακείου είναι το πλέον ασφαλές», αφήνοντας σαφής αιχμές για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών που μπαίνουν στη διαδικασία των παραγγελιών μέσω του διαδικτύου.
Όμως πόσο εξοικειωμένοι είναι οι φαρμακοποιοί με τη χρήση του διαδικτύου; «Το 40% της φαρμακοποιών είναι ηλικίας μέχρι 40 ετών. Επιπλέον το 80% των φαρμακείων σε όλη την Ελλάδα έχει μηχανοργάνωση. Από εκεί και πέρα εμείς θεωρούμε αυτονόητη τη μηχανοργάνωση όλων των ασφαλιστικών ταμείων και τη σύνδεση τους σε δίκτυο», δήλωσε ο Δημήτρης Καραγεωργίου.
Όσον αφορά τα πάγια αιτήματα του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ο Γενικός Γραμματέας, τόνισε ότι αυτή τη στιγμή, τόσο οι ίδιοι όσο και οι υπόλοιποι φορείς πρέπει να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να σταθεί η χώρα ψηλά. «Πρόκειται για εθνική επιταγή. Παρ’ όλα αυτά όσον αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία πιστεύουμε ότι πρέπει να εξορθολογιστούν. Όταν το 80% της δουλειάς μας αποτελείται από τις αποζημιώσεις των ασφαλιστικών ταμείων, αντιλαμβάνεστε ότι αν τα αφήσουμε να καταρρεύσουν, αυτομάτως θα καταρρεύσει και το φαρμακευτικό επάγγελμα και ταυτόχρονα η φαρμακευτική κάλυψη του Έλληνα πολίτη. Γι’ αυτούς τους λόγους εκφράσαμε την υποστήριξη μας στον υπουργό απασχόλησης, Ανδρέα Λοβέρδο. Θα συνεργαστούμε με οποιονδήποτε φορέα θα προτείνει κάποια λύση που θα μας βγάλει από το αδιέξοδο», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΠΦΣ, εκφράζοντας παράλληλα το παράπονο του για το γεγονός ότι δεν τους έχει δεχτεί ακόμη η υπουργός υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
Το ενδεχόμενο της απελευθέρωσης των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων δεν αφήνει καθόλου αδιάφορους τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, καθώς ίσως ένα από τα επαγγέλματα που θα απελευθερωθούν να είναι και αυτό των φαρμακοποιών. «Εμείς σύμφωνα με το 2ο άρθρο της οδηγίας 123 του 2006, εξαιρούμαστε. Αν με αυτή την οδηγία πρέπει να εναρμονιστεί η Ελλάδα, τότε αυτό πρέπει να γίνει. Επίσης σύμφωνα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, της 19ης Μαΐου του 2009, το ιδιοκτησιακό καθεστώς του φαρμακείου παραμένει αυστηρά στον φαρμακοποιό. Επομένως δεν μπορώ να καταλάβω πως γίνονται αυτές οι ανακοινώσεις για την απελευθέρωση του επαγγέλματος μας. Εκτός και αν υπάρχουν κάποια άγνωστα ακόμα για εμάς συμφέροντα, που πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση. Πραγματικά αναρωτιέμαι πως είναι δυνατόν μέσα σε 11.000 φαρμακεία σε όλη την χώρα, τη στιγμή που θα έπρεπε να υπάρχουν το πολύ 3.500, να ανοίξει και άλλο το επάγγελμα και να δημιουργηθούν και άλλα φαρμακεία», υποστήριξε ο Δημήτρης Καραγεωργίου.
Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα που χρησιμοποίησε ο γ.γ. του ΠΦΣ, ήταν το ΙΚΑ παραδέχεται ότι κάθε 100 καινούργια φαρμακεία, του δημιουργούν εξέχουσα φαρμακευτική δαπάνη 25.000.000 €. «Με αυτή τη νοοτροπία δεν πρέπει να διαμαρτυρόμαστε όταν η φαρμακευτική δαπάνη στην χώρα μας «τρέχει» με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη», είπε κλείνοντας ο Δημήτρης Καραγεωργίου.
Πηγή : www.k-tipos.gr