Φεστιβάλ Γερμανόφωνου Κινηματογράφου στην Καβάλα

2 Δεκεμβρίου, 2010

Οι γερμανόφωνες ταινίες θα προβληθούν στο αμφιθέατρο της νομαρχίας στο χρονικό διάστημα από 6 μέχρι 11 Δεκεμβρίου.

Το πρώτο Φεστιβάλ Γερμανόφωνου Κινηματογράφου στην Καβάλα διοργανώνει η Πανελλήνια Ένωση Καθηγητών Γερμανικής Γλώσσας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, με την υποστήριξη του Ελληνογερμανικού συλλόγου Treffpunkt και της νομαρχίας Καβάλας. Το Φεστιβάλ θα διαρκέσει από τις 6 μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου και θα φιλοξενηθεί στο αμφιθέατρο της νομαρχίας Καβάλας.

Όπως δήλωσε η Ζωή Τόλη, μέλος της Τοπικής Επιτροπής Καβάλας για τη διοργάνωση του Φεστιβάλ, για τους μαθητές έχουν προγραμματιστεί με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας, πρωινές προβολές μιας εγκεκριμένης γερμανικής ταινίας για το διάστημα 6- 10 Δεκεμβρίου 2010. Πρόκειται για την ταινία με τίτλο “Η τάξη που πετάει” και είναι μία βραβευμένη ταινία κατάλληλη για μαθητές. Για το κοινό έχουν προγραμματιστεί απογευματινές και βραδινές προβολές για το διάστημα 10 και 11 Δεκεμβρίου 2010. Συνολικά θα προβληθούν τέσσερις υποτιτλισμένες ταινίες.

Η είσοδος στο Φεστιβάλ είναι ελεύθερη, ενώ στο φουαγιέ του αμφιθεάτρου θα υπάρχει μπουφές όπου μεταξύ άλλων, θα σερβίρεται το περίφημο ζεστό κρασί “Glühwein” από τον σύλλογο Treffpunkt, ο οποίος καλεί όλους τους εκπαιδευτικούς αλλά και κάθε Καβαλιώτη που ενδιαφέρεται να γνωρίσει την γερμανική κουλτούρα, να επισκεφθεί το φεστιβάλ. “Είναι μια προσπάθεια για την ανάδειξη του ποιοτικού κινηματογράφου και τον εμπλουτισμό των πολιτιστικών δραστηριοτήτων στην πόλη μας! Παρόμοια Φεστιβάλ έχει διοργανώσει η Πανελλήνια Ένωση Καθηγητών Γερμανικής Γλώσσας και σε άλλες μεγάλες πόλεις, όμως στην Καβάλα γίνεται για πρώτη φορά. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα παρουσιαστούν ζωγραφιές παιδιών δημοτικών σχολείων με θέμα “Πως φαντάζομαι τη Γερμανία”.

Την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου στις 7 το απόγευμα θα προβληθεί η ταινία “Το Κύμα – Die Welle” και στις 9 το βράδυ “Η πτώση – Der Untergang”, ενώ το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου στις 7 θα προβληθεί η ταινία “Αντίο Λένιν – Goodbye Lenin” και στις 9 “Νάπολα – Napola”.

Η κ. Τόλη σχολίασε ακόμα ότι, αν και εκ πρώτης όψεως μία τέτοια πρωτοβουλία φαντάζει παράταιρη, λόγω των τεταμένων σχέσεων μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ, είναι αναγκαία περισσότερο από ποτέ! Το “Φεστιβάλ Γερμανόφωνου Κινηματογράφου” αποτελεί μια προσπάθεια από μέρους της Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Γερμανικών και των καθηγητών Γερμανικών Καβάλας, να υπερβούν την παγκόσμια οικονομική κρίση και να αναδείξουν τους βαθύτερους δεσμούς που συνδέουν τις δυο χώρες, Ελλάδα και Γερμανία.

Ειδικότερα από τη Βόρεια Ελλάδα ξεκίνησε στις αρχές το 60 μεγάλο μεταναστευτικό κύμα προς τη Γερμανία. Από το ’60 έως και σήμερα δημιουργήθηκαν μεταξύ των δύο χωρών αναπόφευκτα ισχυροί, οικονομικοί και όχι μόνο, δεσμοί. Απόδειξη αυτού, είναι η αδελφοποίηση σήμερα των πόλεων, Καβάλας και Νυρεμβέργης. Οι εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα κάθε χρόνο στα πλαίσια της Αδελφοποίησης, απετέλεσαν πρόσφορο έδαφος για τη διοργάνωση του εν λόγω Φεστιβάλ.

Στόχος των Καθηγητών Γερμανικών είναι η προβολή της Γερμανικής γλώσσας αλλά και του Γερμανικού πολιτισμού, δύο αλληλένδετων εννοιών. Ως μέσο για την ανάδειξή τους επιλέχθηκε ο Κινηματογράφος. Από τη φύση του ο Κινηματογράφος είναι αποτέλεσμα του κινήματος του “Εξπρεσιονισμού”, της έντονης δηλαδή ανάγκης για έκφραση, εξωτερίκευση συναισθημάτων και επικοινωνία. Ο Κινηματογράφος λοιπόν είναι ένα παράθυρο στον κόσμο και είναι σημαντικό για τους ανθρώπους να βλέπουν τον κόσμο έξω από τα προσωπικά τους σύνορα, όπως σημειώνει η Λίσι Μπέλες.

 

 

 

 

Πηγή: www.evdomi.gr

eXTReMe Tracker