ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΙΠΠΩΝ-ΘΑΣΟΥ Ο Τρυγαίος (Πέτρος Φιλιππίδης) ανεβαίνει στον Όλυμπο για να ελευθερώσει την ειρήνη
8 Αυγούστου, 2011
Ένα από τα κλασικά έργα της αρχαίας ελληνικής κωμωδίας και του Αριστοφάνη, την “Ειρήνη”, θα παρουσιάσει απόψε και αύριο το βράδυ στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων, η εταιρεία “Θεατρική Διαδρομή”. Τη σκηνοθεσία της παράστασης επιμελήθηκε ο ηθοποιός, Πέτρος Φιλιππίδης, ο οποίος θα ενσαρκώσει και το βασικό ρόλο του έργου, τον συμπαθή αμπελουργό Τρυγαίο, ο οποίος αναλαμβάνει τη δύσκολη αποστολή να απελευθερώσει την ειρήνη και να την οδηγήσει από τον Όλυμπο πίσω στη γη. Η «Eιρήνη» παρουσιάστηκε το 421 π.Χ. στους δραματικούς αγώνες της γιορτής των Μεγάλων Διονυσίων και κέρδισε το δεύτερο βραβείο. Ο Αριστοφάνης έγραψε την κωμωδία αυτή κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων μεταξύ των Αθηναίων και των Σπαρτιατών, που κατέληξαν στην ειρήνη του Νικία, με την οποία οι λαοί των δύο αντιπάλων ήλπιζαν ότι θα λήξει ο Πελοποννησιακός πόλεμος. Η “Ειρήνη” θεωρείται ένα από τα πιο αντιπολεμικά έργα όλων των εποχών.
Ο Τρυγαίος στον Όλυμπο
Ο “ήρωας” της ιστορίας, Τρυγαίος, είναι ένας αμπελουργός, που απελπισμένος από την κατάντια των αμπελιών του, αποφασίζει να πάει και να ελευθερώσει την ειρήνη. Ξεκινάει, λοιπόν, για τον Όλυμπο, την κατοικία των δώδεκα θεών των αρχαίων Ελλήνων, πετώντας πάνω σε ένα τεράστιο σκαθάρι, για να ζητήσει τη βοήθεια τους. Εκεί, προσπαθεί να πείσει τον θεό Ερμή, τάζοντάς του δώρα, να τον βοηθήσει να ελευθερώσουν μαζί την ειρήνη, γιατί η γη και οι άνθρωποι καταστρέφονται από τον πόλεμο. Ο πόλεμος παρουσιάζεται φοβερός και τρομερός. Έχει μαζέψει μέσα σε ένα τεράστιο γουδί όλες τις πόλεις-κράτη της Ελλάδας και τις κοπανάει με το γουδοχέρι για να τις λιώσει. Ο Τρυγαίος πρέπει να προλάβει το κακό πριν να είναι πολύ αργά. Τελικά, καταφέρνει να ελευθερώσει την ειρήνη! Όλοι την καλωσορίζουν με ενθουσιασμό, όμως εκείνη σωπαίνει και δεν μιλά σε κανέναν, γιατί όπως εξομολογείται στον Ερμή, είναι πολύ πικραμένη με τους ανθρώπους, που δεν της δίνουν καθόλου αξία και την παραμελούν. Έχουν στο μυαλό τους τον πόλεμο, ενώ κάποιοι πλουτίζουν από αυτόν και δεν ενδιαφέρονται για τα αγαθά της, παρά μόνο για τα κέρδη τους. Ο Τρυγαίος την παρακαλεί να συγχωρέσει τους άμυαλους ανθρώπους και να τους δώσει άλλη μία ευκαιρία να συμμορφωθούν. Η ειρήνη δέχεται κι όλοι μαζί κατεβαίνουν στη γη. Οι συντελεστές της παράστασης είναι οι παρακάτω:
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Κ.Χ. Μύρης
ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ: Π. Φιλιππίδης-Γ. Γαλίτης-Γ. Λέφας
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Πέτρος Φιλιππίδης
ΣΚΗΝΙΚΑ: Γιάννης Κόττης
ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Γιάννης Μετζικώφ
ΜΟΥΣΙΚΗ: Μίνως Μάτσας
ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΑ: Ελπίδα Νίνου
ΦΩΤΙΣΜΟΙ: Ελευθερία Ντεκώ
ΒΟΗΘΟΣ ΧΟΡΟΓΡΑΦΟΣ: Θανάσης Γιαννακόπουλος
ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ: Άγγελος Μπούρας
ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΟΥ: Πένυ Μπαλή
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Κώστας Μπάλλας
Παίζουν οι ηθοποιοί: Πέτρος Φιλιππίδης, Τάκης Παπαματθαίου, Γιώργος Γαλίτης, Γιάννης Δεγαΐτης, Κων/νος Γιαννακόπουλος, Πάνος Σταθακόπουλος, Χρήστος Σιμαρδάνης, Χάρης Μαυρουδής, Άγγελος Μπούρας, Δημήτρης Δεγαΐτης, Τάσος Ιορδανίδης, Σπύρος Παππάς, Χρήστος Συριώτης, Ελευθέριος Ελευθερίου, Ηλίας Γιαννάκης, Δημήτρης Βογιατζής, Θοδωρής Μπουζικάκος, Αντώνης Αντωνάκος, Δημήτρης Σαμόλης, Πέτρος Γεωργοπάλης, Σταύρος Σβίγγας, Μανώλης Χουρδάκης, Ορέστης Τζιόβας και δύο παιδιά. Να σημειώσουμε, τέλος, ότι θα δοθεί παράσταση και στο αρχαίο θέατρο της Θάσου μεθαύριο Κυριακή.
Πηγή:www.k-tipos.gr