ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΙΠΠΩΝ – ΘΑΣΟΥ 2011 Έναρξη με συναυλία του Σταύρου Ξαρχάκου

4 Ιουλίου, 2011

Σήμερα Σάββατο 2 Ιουλίου 2011 στο Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων θα εμφανιστεί ο Σταύρος Ξαρχάκος στις 9.30 το βράδυ. Διευθύνει ο ίδιος τη 12μελή Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής. Ένα αφιέρωμα σε τρεις μεγάλους Έλληνες συνθέτες και ποιητές. Ερμηνεύουν η Νατάσσα Μποφίλιου και ο Γιάννης Χαρούλης. Οι μελωδίες του Μίκη Θεοδωράκη, του Μάνου Χατζιδάκι και του Σταύρου Ξαρχάκου, δίπλα στο λόγο σπουδαίων ποιητών (Νίκου Γκάτσου, Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα σε μετάφραση Οδυσσέα Ελύτη, Νίκου Καζαντζάκη κ.ά.), θα χαρίσουν βραδιές «μυσταγωγίας» σε όλους εκείνους που θα έχουνε την τύχη να παρακολουθήσουν αυτή τη συναυλία, υπό τη διεύθυνση του Σταύρου Ξαρχάκου.
Μαζί με το Σταύρο Ξαρχάκο και την 12μελή Κ.Ο.Ε.Μ., θα βρίσκονται δύο νέοι καλλιτέχνες:

Η Νατάσσα Μποφίλιου, η νεαρή ερμηνεύτρια που τόσο έχει συζητηθεί τα τελευταία χρόνια για την ξεχωριστή δύναμη, το πάθος και την συγκίνηση των ερμηνειών της και ο Γιάννης Χαρούλης, έχοντας σαν κληρονομιά τους ήχους της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Κρήτης, χαράσσει τον δικό του δρόμο στο τραγούδι, υπακούοντας στο  ένστικτό του.
Σπουδαίες φωνές και οι δύο, έχουν πετύχει να ξεχωρίσουν σ’ έναν ιδιαίτερα ανταγωνιστικό χώρο χωρίς να κάνουν εκπτώσεις…

ΣΤΑΥΡΟΣ ΞΑΡΧΑΚΟΣ
Βιογραφικό

Ο Σταύρος Ξαρχάκος, ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες συνθέτες, με βαθιά επίδραση στη σύγχρονη ελληνική μουσική, γεννήθηκε στις 14 Μαρτίου 1939 στην Αθήνα, όπου και μεγάλωσε. Σπούδασε στο Ωδείο Αθηνών και με την πρώτη εμφάνισή του, στις αρχές της δεκαετίας του ’60, αναγνωρίσθηκε ως σπουδαίος συνθέτης τραγουδιών. Προς το τέλος της ίδιας δεκαετίας στράφηκε στην κλασική μουσική και μελέτησε την τεχνική της (αρμονία, σύνθεση, διεύθυνση ορχήστρας). Για το σκοπό αυτό έμεινε αρκετό καιρό στο Παρίσι και τη Νέα Υόρκη (Julliard School of Music), κοντά στην Nadia Boulanger και τον David Diamond. Στις αρχές της δεκαετίας του ’70 συνάντησε τον Leonard Bernstein και εργάσθηκε αρκετό καιρό στο πλάι του, διευθύνοντας πολλά κονσέρτα.

Έχει γράψει τραγούδια σε περισσότερους από 42 δίσκους, μουσική για 21 ταινίες και 15 τηλεοπτικές παραγωγές. Ακόμα, έχει συνθέσει μουσική για αρχαία τραγωδία, δράματα και διεθνή μπαλέτα.

Στην αρχή της σταδιοδρομίας του γράφει μουσική κυρίως για το θέατρο και τον κινηματογράφο και έτσι ξεχώρισε ως συνθέτης κινηματογραφικής και θεατρικής μουσικής. Πρώτη του μεγάλη επιτυχία είναι η μουσική που έγραψε το 1963 για την κινηματογραφική ταινία του Βασίλη Γεωργιάδη «Κόκκινα Φανάρια». Τα τραγούδια «Άπονη ζωή», «Φτωχολογιά» και το «Παράπονο» έγιναν μεγάλες επιτυχίες και ήταν τα πρώτα τραγούδια που έγραψε ο Λευτέρης Παπαδόπουλος. Με ίδιο τίτλο κυκλοφορεί και ο πρώτος του μεγάλος δίσκος που πλουτίζεται με τις επιτυχίες «Σαββατόβραδο στην Καισαριανή», «Βάλε κι άλλο πιάτο στο τραπέζι» όλα σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου. Προς το τέλος της δεκαετίας του ’60 επικέντρωσε το ενδιαφέρον του στην κλασσική μουσική. Στα έργα του περιλαμβάνονται σουίτες μπαλέτου, κοντσέρτα αλλά και συμφωνικά έργα. Σπουδαίος δίσκος του θεωρείται βραβευμένο έργο «Το Ρεμπέτικο» (1983) που ήταν μουσική για την ομότιτλη ταινία σε σκηνοθεσία του Κώστα Φέρρη.

Στα έργα του περιλαμβάνονται οι ακόλουθες συνθέσεις για συμφωνική ορχήστρα: διάφορες Σουίτες μπαλέτων, “Κοντσέρτο για πιάνο” (1971), “Κυρά-Παναγιά” (συμφωνικό ποίημα, 1969), “Ένδοψις” (για βαρύτονο και ορχήστρα, σε ποίηση Γ. Σεφέρη, 1979), “Ελλήσποντος” (συμφωνικό ποίημα, 1984), “Αναμνήσεις” (σουίτα για ορχήστρα, 1982), “Lanto por Ignacio Sanchez Mejias” (“Θρήνος για τον Ιγνάθιο Σάντσιεθ Μεχίας”, λυρικό δράμα σε ποίηση του Φ. Γκ. Λόρκα, 1997), “Επισκέπτης” (μονόπρακτη όπερα δωματίου πάνω στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Eric-Emmanuel Schmitt, 2000) κ.ά.

Ο Σταύρος Ξαρχάκος θεωρείται και σπουδαίος ενορχηστρωτής με πιο πρόσφατη ενορχηστρωτική δουλειά του τον δίσκο “Ερημιά” του Μίκη Θεοδωράκη και του Λευτέρη Παπαδόπουλου.

Εχει βραβευτεί πολλές φορές σε κινηματογραφικά και μουσικά φεστιβάλ, όπως το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Τον Μάιο του 1994 ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Adelphi της Νέας Υόρκης. Στις αρχές του 1995 ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση της νεοϊδρυόμενης «Κρατικής Ορχήστρας Ελληνικής Μουσικής» (KOEM), με την οποία έχει κάνει άπειρες επιτυχημένες συναυλίες διαφόρων μουσικών ειδών σε όλο τον κόσμο. Παράλληλα, με την ΚΟΕΜ έχει κυκλοφορήσει μια σειρά από cd, τα οποία έγιναν ιδιαίτερα αγαπητά στο ευρύ κοινό, όπως το “Αφιέρωμα στον Νίκο Γκάτσο” και το “Επιτάφιος κατά Σταύρο Ξαρχάκο”. Κάποια έργα της ΚΟΕΜ που παρουσιάστηκαν ανά την Ελλάδα είναι τα: “Τσιτσάνη Διάλογοι”, “Τα τραγούδια της πατρίδας μου”, “Αριστοφάνους έξοδος”, “Ωδή – πορείας Εγκώμιον”. “Επιτάφιος” και “Η τέχνη της μουσικής επένδυσης”.
www.k-tipos.gr
eXTReMe Tracker