Ψηφιακή Σύγκλιση: 4 προγράμματα για λιανικό εμπόριο και εκδόσεις

5 Ιουλίου, 2010

Μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση» θα τρέξουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες τέσσερα προγράμματα για τη στήριξη επιχειρήσεων νέων τεχνολογιών ή για τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενων εμπορικών και εκδοτικών επιχειρήσεων, αξίας 190 εκατ. ευρώ.
Πληροφορίες και αιτήσεις υποβολής σχεδίων γίνονται στην «Ψηφιακή Σύγκλιση Α.Ε.» (http:// www.digitalaid.gr), εταιρεία που εποπτεύει το υπουργείο Οικονομίας και διαχειρίζεται την κατανομή των επιδοτήσεων αυτών. Πρόκειται για:

* Στήριξη λιανεμπορίου (100 εκατ. ευρώ). Χρηματοδοτεί τις εξής δράσεις: αναδιάρθρωση με την ένταξη νέων τεχνολογιών, διατήρηση και προσέλκυση πελατών, δαπάνες για διαφήμιση και υπηρεσίες μάρκετινγκ με νέες τεχνολογίες (ως παράδειγμα αρμόδια στελέχη αναφέρουν το ηλεκτρονικό πελατολόγιο, την αυτοματοποίηση της αλλαγής τιμών στο ράφι, τα ψηφιακά κουπόνια, την επικοινωνία με MMS, τους νέους τρόπους διαφήμισης κ.λπ.).

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα αφορά εταιρείες που έχουν αρχίσει να λειτουργούν και απασχολούν τουλάχιστον 1 εργαζόμενο.

Το ποσοστό χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ θα είναι ανάλογο με το μέγεθος της κάθε επιχείρησης: Θα φθάνει στο 60% για εταιρείες που απασχολούν από 1-49 εργαζόμενους, μειώνεται στο 50% για όσες έχουν 50-249 απασχολούμενους και στο 40% για μεγαλύτερες μονάδες. Το ύψος της επιδοτούμενης επένδυσης αναμένεται ότι θα ξεκινά από τα 10.000 ευρώ και θα φτάνει έως 200.000 ευρώ. Το έργο μπορεί να φτάνει σε αξία τα 400.000 ευρώ, αλλά το επιπλέον ποσό θα καλύπτεται από τον ιδιώτη. Οι εταιρείες πρέπει να είναι υφιστάμενες, αλλά δεν είναι αναγκαίο να έχουν συμπληρώσει διαχειριστική χρήση. Η δράση των αναφερόμενων επιχειρήσεων επικεντρώνεται σε όσες δραστηριοποιούνται στο λιανικό μόνο εμπόριο.

* Παραγωγή και διάθεση ψηφιακού περιεχομένου (25 εκατ. ευρώ). Το πρόγραμμα θα στηρίξει εταιρείες μέσων μαζικής ενημέρωσης, εκδοτικούς οίκους και άλλους φορείς που έχουν απόθεμα λογοτεχνικού, πολιτισμικού και πληροφορικού ευρυζωνικού περιεχομένου.

Στόχος είναι να χρησιμοποιηθεί το υλικό και για ψηφιακά βιβλία (εξετάζεται πιλοτικά να διατεθούν σε φοιτητές). Προς το παρόν, συστήνεται να τεθεί ως όριο η επιδότηση μικρομεσαίων που απασχολούν έως 250 εργαζόμενους. Το ποσοστό χρηματοδότησης είναι 50%. Η επιδοτούμενη δαπάνη μπορεί να φτάνει έως τα 200.000 ευρώ.

Με διαβούλευση

Αφορά σε υφιστάμενες εταιρείες του κλάδου εκδόσεων, αλλά αναλυτικά οι επιλέξιμοι φορείς θα αποφασιστούν έπειτα από δημόσια διαβούλευση στην οποία θα τεθεί η δράση πριν οριστικοποιηθεί.

* Εγνατία Πληροφορική ΙΙ (15 εκατ. ευρώ). Η δράση αποσκοπεί στη στήριξη επιχειρήσεων (υπολογίζονται σε 250 περίπου) του κλάδου πληροφορικής και νέων τεχνολογιών που εδρεύουν στις περιφέρειες που διασχίζει η Εγνατία Οδός. Στόχος είναι να αποκτήσουν εξαγωγικό προσανατολισμό και να επιβιώσουν στις νέες συνθήκες ανταγωνισμού που δημιουργούνται. Εξετάζεται το ενδεχόμενο στη συγκεκριμένη δράση να γίνονται δεκτές και αιτήσεις από εταιρείες χωρίς προσωπικό. Το ποσοστό επιχορήγησης προτείνεται να είναι περί το 50% για μεγάλες και 60% για εταιρείες κάτω των 50 εργαζομένων, ενώ η επιδότηση τα φτάνει στα 200.000 ευρώ.

Θα χρηματοδοτηθούν δαπάνες μόνο για εξοπλισμό και για πλατφόρμες ανάπτυξης λογισμικού. Επίσης, θα δοθεί έμφαση στις εταιρείες που θα θέσουν ως στόχο την ανάπτυξη προϊόντων με στόχευση την ενίσχυση της εργασίας. Θα αποτελεί κριτήριο η διατήρηση των θέσεων εργασίας και η ενίσχυση του κόστους εργασίας (δηλαδή να μην υποκαθίσταται με φθηνότερο δυναμικό το υφιστάμενο, αλλά να συμβαίνει αντίθετο).

* Καινοτόμες υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας από τις επιχειρήσεις Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (50 εκατ. ευρώ). Σε αυτή την περίπτωση πρόκειται και για μεγάλες επενδύσεις ύψους ακόμη και 3 εκατ. ευρώ που θα γίνουν και από εταιρείες που απασχολούν πάνω από 250 άτομα.

Οι επιδοτήσεις θα είναι ανάλογες με αυτές που μπορεί να δώσει ο αναπτυξιακός νόμος και θα διαμορφώνονται ανάλογα με το ΑΕΠ κάθε περιοχής. Θα στηριχθούν εταιρείες του κλάδου δίδοντας έμφαση σε δράσεις που θα διασφαλίζουν τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και την αύξηση των εξαγωγών κυρίως υπηρεσιών πληροφορικής.

πηγή: Ελευθεροτυπία

eXTReMe Tracker